ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Ploché sklo od evropské přední sklářské společnosti šetří peníze i energii

Ploché sklo od evropské přední sklářské společnosti šetří peníze i energii

Ploché sklo od evropské přední sklářské společnosti šetří peníze i energii
8. 1. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: AGC

Společnost AGC Glass Europe vyrábí, zpracovává a uvádí na trh ploché sklo pro stavební sektor, automobilový průmysl a různá průmyslová odvětví (doprava, solární segment a špičkové technologie).  Společnost AGC má na kontě několik významných evropských realizací, její skla zdobí například nejvyšší evropský mrakodrap Lakhta Center v Petrohradu. Společnost se několik let věnuje vyhledávání inovačních řešení v oblasti vysoce výkonných skel.

AGC se již několik let věnuje vyhledávání inovačních řešení v oblasti vysoce výkonných skel. Mezi tato trvale zdokonalovaná, energeticky účinná skla se řadí především skla řady iplus Stopray.

Stopray

Architektům nabízí větší volnost při zpracování návrhů a vyšší míru flexibility pro jejich projekty například značka Stopray. Patří mezi trvale zdokonalovaná a energeticky účinná skla. Jedná se o tepelně izolační sklo s protisluneční ochranou. Patří do škály skel AGC s měkkými povlaky, která umožňují, aby do budovy pronikalo maximální množství přirozeného světla, ale ne teplo. Poskytuje tak vynikající úroveň protisluneční ochrany a současně zůstává transparentní a zachovává si neutrální barvu. Vždy je používáno jako izolační dvojsklo nebo trojsklo a vyhovuje všem klimatickým podmínkám, neboť zabraňuje pronikání tepla do interiéru v letním období a v zimě brání jeho unikání do exteriéru. Sklo Stopray je nabízeno také v kalitelném provedení (Stopray T).

Novinkou je sklo STOPRAY VISION-70. Jedná se o nová, vysoce selektivní skla AGC s protisluneční ochranou. Jeho kalitelná verze Stopray Vision-70T dokonale kombinují vysokou světelnou prostupnost a nízký solární faktor a se selektivitou 2,0 překonávají všechny tradiční výrobky s dvojitým stříbrným povlakem. Jde o vysoce barevně neutrální výrobky, které nechávají proniknout do interiéru maximum denního světla a jejichž solární faktor s hodnotou pouhých 35% snižuje požadavky na klimatizaci budov s celoskleněnými fasádami. Tato skla mají 15% vnitřní světelnou reflexi, 14% vnější světelnou reflexi a nízkou hodnotu Ugna úrovni 1,0 W (m2K), což udržuje v chladných dnech ve vnitřních prostorách teplo, to přispívá k úspoře nákladů na vytápění a přináší výhody rovněž z hlediska životního prostředí. Tyto hodnoty platí pro dvojskla, ale uvedené produkty jsou k dispozici také jako izolační trojskla. Veškerá základní skla z výrobkové škály Stopray (aipasol) mají stříbrný certifikát Cradle to Cradle.

Lze využít ale i jedinečnou kombinaci, která je lehčí a tenčí alternativou k izolačnímu trojsklu. Pro snížení spotřeby energie lze použít v izolačním dvojskle StoprayVision-70 v kombinaci s Planibelem G fasT na pozici 4, kdy klesne hodnota Ugna 0,9 W/(m².K).

 Výhody:

  • Poskytuje nejvyšší úroveň selektivity (2,0)-poměr mezi světelnou prostupností (70%) a protisluneční ochranou (35%)
  • Snižuje náklady na klimatizaci a vytápění a současně poskytuje maximální úroveň přirozeného osvětlení
  • Je k dispozici v široké řadě neutrálních barev, úrovní světelné prostupnosti a protisluneční ochrany
  • Má velice účinnou tepelnou izolaci (hodnota U je 1,0 W/m2K)
  • Díky nízké světelné reflexi nabízí elegantní neutrální vzhled
  • Stopray Vision-70 se dokonale shoduje s jeho kalitelnou verzí Stopray Vision-70T při zachování stejných parametrů

 Aplikace:

  • Je používáno zejména na fasádách budov terciární nebo administrativní sféry. V některých ojedinělých případech může být vhodné pro použití na okna luxusních obytných budov

iplus

Skla iplus představují komplexní škálu nízkoemisivních výrobků zajišťujících tepelnou izolaci, které životnímu prostoru poskytují více pohodlí. Díky vyspělé magnetronové technologii, používané společností AGC Glass Europe, jsou tak její nízko emisivní povlaky nejúčinnější na současném trhu a pyšní se certifikátem přísného programu Cradle to Cradle. Slovo „plus“ ve škále iplus odpovídá vynikajícím tepelně izolačním vlastnostem, vysokým solárním ziskům a vysoké světelné prostupnosti.

Výhody:

  • Vynikající tepelně izolační vlastnosti, které udržují v zimním období v interiéru teplo, aniž by bylo nutné slevovat z nároků na přirozené osvětlení, a mají tak příznivý vliv na úsporyenergie, komfort a životní prostředí (iplus 1.1, iplus 1.0, iplus LS).
  • Výrobky existují také v provedení kompatibilním s technologií tepelného tvrzení (iplus 1.1T,iplus 1.0T, Energy NT) zvyšující bezpečnostní charakteristiky skla.
  • Trvalá povrchová úprava odolná proti poškrábání a poškození při manipulaci, takže materiál lze snadno zpracovávat v rámci průmyslových aplikací, jako jsou trouby a chladničky.
  • Protisluneční ochrana zabraňuje přehřátí a udržuje vynikající tepelnou izolaci (Energy N).

Aplikace:

  • Tyto výrobky jsou zvláště vhodné pro použití v domácnostech a obytných prostorách, kde je hlavním cílem získat co možná nejvíce světla a energie ze slunce, přinášejí však užitek i při průmyslovém použití. Skla iplus s povlakem neutrálního vzhledu šetří energii i peníze a poskytují komfortnější prostor k životu.

Využití

O tom, že skla ze škály iplus a Stopray jsou skvěle využitelná i pro výstavbu komerčních a administrativních budov, svědčí i jejich hojné využívání při výstavbě nových projektů napříč celou Evropou. Z realizovaných projektů výstavby administrativních budov v České republice lze zmínit například multifunkční administrativní budovu Visionary v Praze Holešovicích s využitím skel StoprayVision-61. Dále lze uvést projekty administrativních komplexů AFI Butterfly v Praze Karlíně a AFI Vokovice v pražských Vokovicích.

Psali jsme také:

Památník Tomáše Bati ve Zlíně se pyšní kabátem z unikátního skla

To svět neviděl: Nová technologie zbavuje sklo nežádoucích odlesků

Casino nemusí být jen tuctová herna, černá designová skla dodávají interiéru punc luxusu

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl