ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Pevnost Dobrošov nebo hrad Helfštýn, kvůli rekonstrukcím se čekají omezení

Pevnost Dobrošov nebo hrad Helfštýn, kvůli rekonstrukcím se čekají omezení

Pevnost Dobrošov nebo hrad Helfštýn, kvůli rekonstrukcím se čekají omezení
21. 2. 2018 / Autor: Wikimedia Commons / Pkotrla

Pevnost Dobrošov ve východních Čechách nebo hrad Helštýn na Moravě, to jsou jen některé turisticky zajímavé objekty, které letos čekají rekonstrukce a s tím spojená omezení provozu. Výsledkem by mělo být zpřístupnění nových prostor, nová zázemí nebo zlepšení služeb pro turisty.

V červnu se začne opravovat pevnost Dobrošov na Náchodsku

Královéhradecký kraj hodlá v červnu začít s rekonstrukcí předválečné pevnosti Dobrošov. Součástí investice za více než 94 milionů korun bude i vybudování návštěvnického centra u pevnostního komplexu, který je národní kulturní památkou. Vše by mělo být hotové do listopadu roku 2020. Zhruba devadesát procent investice by měla zaplatit dotace z fondů EU.

Kraj nyní schválil vypsání soutěže na dodavatele stavebních prací, jejichž hodnota se odhaduje téměř na 74 milionů korun. Práce se budou týkat komplexu krytů a podzemních chodeb, vstupní haly a sálů s expozicemi. Rekonstrukcí projde i zázemí pro zaměstnance, příjezdová cesta a parkoviště. Zbývajících zhruba dvacet milionů korun půjde na pořízení samotné expozice a vybavení návštěvnického centra.

„Revitalizace návštěvnické trasy bude zahrnovat stavební úpravy nadzemních objektů Zelený, Můstek, Jeřáb, Polsko, ale i podzemních prostorů mezi Můstkem a Zeleným. Práce se budou dělat pod dohledem

Omezení návštěvnické doby na Helfštýně

Středověký hrad na Přerovsku musí kvůli rozsáhlým opravám renesančního paláce omezit svou návštěvní dobu, a to až do konce roku 2019. Památka bude od dubna otevřena pouze od čtvrtka do neděle, ve zbývajících dnech bude pro návštěvníky hrad uzavřen. Omezen bude i kulturní program. Zchátralý hradní palác začali stavbaři opravovat loni na podzim. Dlouho plánovaná rekonstrukce vyjde téměř na 72 milionů korun.

„Přestože jsme měli snahu o maximální skloubení provozu hradu s provozem zde právě probíhajících stavebních prací na paláci, zvýšený pohyb dopravních prostředků a strojů nedovoluje úplné zachování běžné otevírací doby kulturní památky. Od dubna bude přístup na Helfštýn možný pouze od čtvrtka do neděle. Od pondělí až do středy bude hradní areál veřejnosti uzavřen, a to po celou dobu realizace stavební akce, což je do konce roku 2019,“ uvedl kastelán.

 

Pevnost Dobrošov

Hradecký kraj ji získal bezplatně od armády v roce 2015, prohlídky pro návštěvníky v ní zajišťuje náchodské muzeum. Pevnost je od konce listopadu do konce března přístupná jen na objednání, kvůli hnízdícím netopýrům je počet návštěvníků omezený. Podzemím pevnosti vede v sezoně jedna prohlídková trasa, mimořádně bývá přístupný i objekt Jeřáb.

Dobrošovská pevnost vznikla, aby společně s dalším pohraničním opevněním chránila republiku proti rozpínajícímu se nacistickému Německu. Do mnichovské zrady v září 1938 nebyla dokončena. V době protektorátu byla pevnost uzavřena a po roce 1945 byla opuštěna až do 60. let. První návštěvníci do pevnosti vstoupili 1. května 1969, ročně jich do pevnosti zavítá kolem třicet tisíc.

Palác na hradě Helfštýn

Rekonstrukce paláce na čtvrtém nádvoří, která počítá i s jeho zastřešením, se plánovala řadu let. Budova, která patří k největším renesančním stavbám v Česku, je řadu let uzavřena. Palác je bez střechy více než dvě stě let a záchranný zásah už byl nevyhnutelný. Jde o největší budovu komplexu hradu a zároveň poslední, která dosud nebyla opravena. V úrovni druhého podlaží by měla vzniknout konstrukce pro novou prohlídkovou trasu, která bude ve výši původního stropu. Pro zastřešení je zvoleno pískované sklo, stojí v popisu zakázky. Součástí rekonstrukce je také sanace zdiva. Projekt počítá i s odkrytím a zastřešením původní kaple gotického hradu ve východním křídle paláce.

Kraj získal na rozsáhlou opravu 56 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Výběrové řízení na práce vyhrálo Sdružení pro zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn Hochtief CZ – Archatt Památky. Sesterská firma poslední jmenované se podílí také na rekonstrukci vyhořelého Libušína.

red, ČTK

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl