ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Materiály, technologie a konstrukce Pasivní chlazení se hodí pro všechny typy budov. Základem je venkovní stínění

Pasivní chlazení se hodí pro všechny typy budov. Základem je venkovní stínění

Pasivní chlazení se hodí pro všechny typy budov. Základem je venkovní stínění
26. 6. 2023 / Autor: NEVA: Administrativní budova v Bratislavě s pasivním chlazením v podobě venkovních žaluzií

Průměrná teplota na celém světě i v Česku stoupá. Jen v Česku se teplota od roku 1960 zvedla o více než dva stupně. Provoz klimatizace je energeticky náročný, v létě dokonce bývá největším žroutem energie v domácnostech a kancelářích. Navíc je poměrně hlučná. Při návrhu novostavby i plánování rekonstrukce proto zapojte v co největší míře také pasivní chlazení.

Ke snížení tepelné zátěže budovy se využívají pasivní prvky jako třeba venkovní stínění, izolace či zelené střechy. Moderní budovy dále využívají akumulaci tepla a přirozený odvod tepla z budovy.

Pasivní chlazení jen pro rodinné domy? Už dávno ne

Pasivní chlazení se v Česku zatím spojovalo převážně s budovami s malým a středním tepelným zatížením. Proto ho čeští architekti zahrnují zejména do rodinných domů, škol nebo menších kancelářských či obchodních prostor. 

Nebojte se ale principy pasivního chlazení napasovat i na větší projekty jako jsou výrobní haly, nemocnice nebo velká obchodní centra a administrativní budovy. Neznamená to, že musíte projekt navrhnout 100% pasivní. Ale i když snížíte používání klimatizace o polovinu, je to pro velké budovy obrovská úspora.

Důležitý je tvar i orientace budovy

Důležitou roli hraje tvar a dispozice budovy. Čím méně záhybů a konstrukčně složitých prvků, tím méně prostoru pro únik tepla. Při navrhování dispozice hrají roli světové strany – ze severu svítí slunce nejméně, proto tam zasaďte místnosti sloužící k odpočinku a technické místnosti. Kanceláře mohou směřovat na jih, aby byly dostatečně prosvětlené. 

Aby se však okna nepřehřívala, je důležité

  • dostatečně izolovat obálku domu – fasádu, stropy i střechu,
  • pořídit kvalitní okna minimálně s trojskly,
  • a okna doplnit venkovním stíněním.

Venkovní stínění sníží teplotu v místnosti až o 10 °C

Venkovní stínění je dnes na moderních budovách standardem. Teplotu v interiéru sníží až o 10 °C a motory spotřebovávají jen zanedbatelné množství energie. Navíc existují i solární motory. Do administrativních budov jsou oblíbené hliníkové předokenní žaluzie, které se dají naklápět podle potřeby. Pokud potřebujete v místnosti vytvořit občas absolutní tmu (např. v přednáškových sálech a kinosálech), doporučujeme klasické rolety nebo silně zatemňující screenové rolety v provedení blackout.

Navrhujte budovy tak, aby se v nich dalo větrat

Doba, kdy se do budov dostával vzduch pouze přes rekuperaci, už pomalu odeznívá. V administrativních budovách se architekti vrací k větrání venkovním tepelně neupraveným vzduchem. V letních vedrech doporučují princip nočního větrání. Do budovy se v nočních hodinách nažene chladný vzduch a přes den už se pouze stíní okna pomocí venkovního stínění, aby se okna nepřehřívala.

Zeleň budovu příjemně ochladí

Při návrhu budovy využívejte také přírodní zdroje chladu – vodní prvky, stromy a zelené střechy. Tyto prvky absorbují sluneční záření a odpařují vodu, což pomáhá k ochlazení budovy. Taky v interiéru si můžete pohrát s absorpcí tepla např. pomocí zelených stěn.

Přehřívání budov vede ke snížení komfortu bydlení i zvýšení nákladů

A na závěr připomenutí, proč je tak důležité chránit budovy před přehříváním:

  1. Vysoké teploty v domě mohou ovlivnit zdraví jeho obyvatel – způsobují únavu, dehydrataci a v extrémních případech až přehřátí organismu.
  2. Přehřáté prostředí také snižuje pohodlí a produktivitu. Zejména v kancelářích mají potom zaměstnanci problém se soustředěním.
  3. Chlazení a ventilace se značně prodraží. Po finanční stránce je tedy lepší jednorázově zainvestovat do izolace domu, případně pasivního chlazení. Klimatizace navíc zvyšuje také emise skleníkových plynů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jaké jsou nejoblíbenější venkovní žaluzie? Rozhoduje hlavně barva, ale také tvar lamely

Každý máme rád své soukromí, a to jak doma, tak v zaměstnání. Velké oblibě se proto v České republice poslední dobou těší venkovní stínění.  Žaluzie nebo rolety najdeme čím dál častěji na rodinných domech i administrativních budovách. Kromě toho, že skvěle stíní a ochlazují interiér, fungují také jako designový prvek a architekti je rádi používají k doladění svého díla.

Mohlo by vás zajímat

Žaluzie a stínění

Jak probíhá instalace venkovního stínění?

Současným architektonickým trendem novostaveb je prosklení. Velkoformátová okna mají řadu výhod, jako je optické zvětšení prostoru, dostatek přirozeného světla, větší kontakt s přírodou a moderní design. Prosklení přináší ale i svá negativa. S těmi si ale hravě dovedou poradit venkovní žaluzie, které zvyšují komfort bydlení.

Mohlo by vás zajímat

Materiály a technologie

Proč se venkovní stínění stává samozřejmou součástí novostaveb?

Moderní architektura nahrává proskleným stavbám. Často se jedná o atypické domy a byť by se mohlo zdát, že najít vhodné stínění pro neobvyklé rozměry bude složité, není tomu tak! Například společnost NEVA si poradí i s atypickými okny, které souzní s danou architekturou, a navíc jsou velmi praktické.

Mohlo by vás zajímat

Žaluzie a stínění

Zvažujete venkovní stínění? Podívejte se, jaké má výhody a jak se vyrábí.

Společnost NEVA je už přes 30 let předním českým výrobcem venkovní stínicí techniky. V závodě v Kralicích na Hané každý týden vyrobí více než 2 000 venkovních žaluzií a screenových rolet. Jejich výrobky najdeme na rodinných domech i administrativních budovách po celém světě. Pojďte s námi nahlédnout přímo do výroby venkovních žaluzií.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl