ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Bytové a rezidenční projekty Parkování v novostavbách i rekonstrukcích bude mít nová pravidla, která zlevní bydlení

Parkování v novostavbách i rekonstrukcích bude mít nová pravidla, která zlevní bydlení

Parkování v novostavbách i rekonstrukcích bude mít nová pravidla, která zlevní bydlení
27. 10. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Novela Pražských stavebních předpisů uleví investorům. Nově už totiž nebudou muset v širším centru města dodržet v rezidenčních a administrativních budovách dosud platný minimální počet parkovacích stání. Bude jen na nich, jaké si zvolí množství parkovacích stání. Pravidla platí i pro rozsáhlejší rekonstrukce, které vyžadují stavební povolení. Od tohoto kroku si Praha slibuje zlevnění nových i rekonstruovaných bytů.

Rada hl. města návrh novely schválila v uplynulých dnech, nyní bude 45 dní připomínkován. O tom, zda bude novela platit, rozhodne až nová rada města. Výpočet počtu parkovacích míst v nových budovách a při zásadních rekonstrukcích byl proveden naposledy společně se vznikem Pražských stavebních předpisů v roce 2014–2015 a od té doby neprošel žádnou zásadní revizí.

„Minimalizací minim pro parkování odstraňujeme zbytečnou regulaci trhu. Developer si bude moct svobodně vybrat, zda postaví dům s podzemními garážemi, nebo dá přednost bytovému domu bez parkovacích míst, pokud se bude nacházet například v rozvojových územích podél nově stavěných tramvajových tratí nebo metra D. Například v zóně 4 jsou tramvajové tratě nyní již po celkových rekonstrukcích a poskytují tak spolehlivý a rychlý dopravní prostředek s krátkými dojezdovými časy do centra či ke stanicím metra a železnice. Veškeré stanice metra mimo tzv. vnitřní město jsou nově v zóně 5, jelikož se nepotvrdily původní obavy z tlaku na výstavbu parkovacích domů mimo koncových stanic metra,“ komentuje zóny Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu. 

Snížení minimálního počtu stání tak může ovlivnit cenu nemovitostí. Aktuálně totiž jedno parkovací stání vyjde investory zhruba na 2 milióny korun. Především pak podzemní stání zatěžuje výrazně rozpočet. Například v lokalitách s dobrou dostupností na městskou hromadnou dopravu by tak nemusel investor budovat tolik parkovacích stání a tím pádem by se zlevnila i cena daného bytu.

„Výpočet jako takový se osvědčil a ambicí této novely je ho neměnit. Cílem je však přesněji definovat zóny v mapě na základě přesnějších algoritmů dostupnosti veřejné dopravy i dokončení zásadní modernizace prakticky celé tramvajové sítě od centra dále. Snížení minima počtu parkovacích míst se pak zásadně promítne do cen nemovitostí, které díky tomu mohou citelně poklesnout,“ komentuje novelu Petr Hlaváček, náměstek primátora. A dodává: „Chceme, aby měla nová rada připravený nástroj, jak zlevnit byty. Zda jej přijme, bude na jejím uvážení.“

Novela by mohla přinést díky výstavbě nižšího počtu stání větší prostor pro rozvoj udržitelného města, kde by se mohly snížit zbytečné jízdy automobilem.

„Od redukce parkovacích minim si kromě pozitivních dopadů na podobu a fungování města slibuji hlavně zlevnění bytové výstavby a umožnění realizace menších bytových projektů, které dnes kvůli požadavkům na parkování ekonomicky nevycházejí. Zlevní se tím i výstavba městského nájemního bydlení, kterou Praha připravuje,“ doplňuje pražský radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Památky a moderní zdroje energie. Snesou historické objekty solární panely?

Velká evropská města se potýkají s tím, jak instalovat solární panely na historické objekty. Je několik případů, kde se to podařilo. Toto téma nyní rezonuje i v České republice. Národní památkový ústav totiž v uplynulých dnech přišel s tím, že v památkových rezervacích a územích zařazených na seznam světového dědictví UNESCO je nežádoucí umisťovat na střechy domů fotovoltaické panely. Vyplývá to z nedávno vydaných metodických pokynů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

První velký bytový dům ze dřeva vyroste v pražských Radlicích

Stavbu bytového domu ze dřeva, kde bude až 80 bytů plánuje společnost Skanska. Cílem je výrazné snížení uhlíkové stopy. Developer chce zároveň stavbou tohoto domu ukázat na možnosti rychlejší výstavby. Projekt ponese název Radlický Dřevák.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Pokračuje rekonstrukce a dostavba Barrandovských teras, hotovo by mohlo být v polovině příštího roku

Renomované brněnské studio Kuba & Pilař architekti bylo pověřeno vypracováním projektu dvou nových staveb, které budou nedílnou součástí nově rekonstruovaných Barrandovských teras. V současné době probíhá dostavba apartmánového domu. Dokončení stavby je předpokládáno v polovině roku 2023.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl