ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Památkami roku se staly jízdárna u Tachova a kaple v Jevíčku

Památkami roku se staly jízdárna u Tachova a kaple v Jevíčku

Památkami roku se staly jízdárna u Tachova a kaple v Jevíčku
14. 4. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Památkami roku 2023 se stala jízdárna ve Světcích v Tachově a kaple Bolestné Matky Páně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku na Svitavsku. Do soutěže se letos přihlásilo 43 objektů, 23 v kategorii malá obnova a 20 těch, kde náklady přesáhly dva miliony korun.

Soutěž má dvě kategorie. Mezi památkami, jejichž obnova stála více než dva miliony korun bez DPH zvítězila jízdárna ve Světcích u Tachova. Mezi památkami s malou obnovou do dvou milionů korun bez DPH byla nejvýše oceněna kaple Bolestné Matky Páně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku.

V kategorii velkých obnov se na druhém místě umístilo Městské muzeum, bývalý Wenkelův obchodní dům v Jaroměři na Náchodsku, za ním skončila zámecká oranžerie v Letohradu na Orlickoústecku. Mezi památkami, které podstoupily malou obnovu skončila na druhém místě oprava barokní zahradní zdi se štukovým reliéfem domu U Censorů v Praze 1, na třetím místě boží muka s plastikou Odpočívajícího Krista v Rokycanech.

Památky nemusejí být státem prohlášenými kulturními památkami. Kromě historických budov to mohou být například i parky, sochy, veřejné prostory, varhany a jiné umělecko-řemeslné předměty. Pořadatelé oceňují majitele, kteří jsou si vědomi kulturně historických stránek svých objektů a podle toho o ně pečují.

Jízdárna ve Světcích u Tachova

Téměř 160 let stará monumentální jízdárna je výjimečným architektonickým skvostem. Jedná se o druhou největší jízdárnu ve střední Evropě. Stavba má velmi zajímavou historii. Nechal ji vybudovat v letech 1858–61 kníže Alfréd I. Windischgrätz. Budova světecké jízdárny v sobě spojuje prvky průmyslové architektury s představou aristokratické stavby. Objekt má velmi výrazný krov s takzvanou lucernou, tedy hranolovým světlíkem, díky kterému je hala přirozeně osvětlena. V době svého vzniku se jednalo o naprostý unikát. Dispoziční řešení bylo plně podřízené účelu. V Jízdárně bylo možno ustájit 24 koní. Nejkrásnější místností je knížecí lóže s výhledem do jízdárenské haly. Aktuálně je jízdárna čerstvě po rekonstrukci, která trvala 23 let a stála v součtu 175 milionů korun.

Kaple Bolestné Matky Páně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku byl postaven v letech 1762-66 podle plánů Pavla Merty z Boskovic v pozdně barokním slohu na místě staršího strženého kostela. V severní části byla později přistavěna Karlem Vincencem z Neuburku roku 1778 kaple s hrobkou a svému účelu sloužila až do roku 1869, kdy byl kostel vážně poškozen požárem. Po rekonstrukci v pozdějších letech dostal dnešní podobu. V interiéru se nachází bohaté barokní a rokokové vybavení a vzácná dřevěná gotická soška Panny Marie. Společně s městskou věží tvoří tvoří charakteristickou dominantu centra Malé Hané. Kostel využívá jako svatostánek Římskokatolická církev Jevíčko, v kapli se každoročně konají adventní akce pro veřejnost.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jízdárnu Světce čeká dokončení kompletní rekonstrukce. Hotovo by mělo být do konce roku 2023

Město Tachov zahájí o prázdninách závěrečnou etapu obnovy této národní kulturní památky. Opravy pseudorománské budovy si vyžádají zhruba 75 milionů korun. Část putuje z evropských peněz.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rekonstrukce jízdárny Světce u Tachova pokračuje, hotovo bude na začátku příštího roku

Město Tachov pokračuje v závěrečné etapě rekonstrukce slavné jízdárny Světce. Oprava pseudorománské budovy by měla být hotová začátkem roku 2024, vyjde na zhruba 75 milionů korun, přičemž část peněz putuje z evropských dotací. Letos v létě se chystá zkušební provoz.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl