ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Olomoucká Šantovka Tower získala územní rozhodnutí, má měřit sedmdesát šest metrů

Olomoucká Šantovka Tower získala územní rozhodnutí, má měřit sedmdesát šest metrů

Olomoucká Šantovka Tower získala územní rozhodnutí, má měřit sedmdesát šest metrů
14. 6. 2019 / Autor: Atelier Benoy Popisek: Šantovka Tower, vizualizace

Olomoucká kontroverzní stavba Šantovka Tower získala územní rozhodnutí, v úterý bylo vydáno stavebním úřadem. Píše o tom regionální vydání Mladé fronty DNES (MfD). O stavbě Šantovky se v Olomouci léta diskutuje, proti jsou památkáři a podle některých odborníků by budova razantně pokazila historické panorama města. Stavební rozhodnutí je důležitý předstupeň pro získání stavebního povolení.

Rozhodnutí je ještě nepravomocné,“ upozornila vedoucí stavebního odboru Eva Hyravá. Developer přesto vydání územního rozhodnutí o umístění stavby vítá. „Samozřejmě velmi oceňujeme a jsme rádi, že jsme se posunuli o další krok k úspěšné realizaci projektu,“ řekl médiu mluvčí projektu Juraj Aláč.

Zastupitelstvo Olomouce má plánuje projednat změnu územního plánu Olomouce, která nastaví výškové limity pro nemovitosti v sousedství historického centra města, a stavba Šantovky Tower by tak nebyla možná. Výškové limity před časem po žalobě podnikatelů zrušil soud, město podalo námitky do územního řízení.

Výškový limit dvacet tři metrů

„Námitku jsme nevzali v úvahu. Byla podmíněna změnou územního plánu, nebyla ničím dokladována, tak jsme se s ní vypořádali. Město se samozřejmě může ještě odvolat,“ uvedla Hyravá.

O dalších krocích města bude podle MfD v pondělí rozhodovat přímo zastupitelstvo. „Vzhledem k tomu, že rozhodnutí zatím nenabylo právní moci, tak uvidíme, jak bude vypadat projednání územního plánu,“ sdělil primátor Miroslav Žbánek.

Změna územního plánu je už veřejně projednána a připravena k předložení zastupitelstvu. Na pozemcích v lokalitě Šantovka stanoví výškový limit budov na dvacet tři metrů, zatímco Šantovka Tower má měřit sedmdesát šest metrů.

Ministerstvo kultury nereagovalo

Podle dřívějšího vyjádření magistrátu nebylo možné změnu územního plánu dosud projednat, jelikož ministerstvo kultury na popud investora Šantovky Tower počátkem letošního roku oznámilo posuzování svého dřívějšího názoru na připravenou úpravu územního plánu, která by měla výškové limity opět stanovit.

Ministerstvo kultury, v jehož čele stojí bývalý olomoucký primátor Antonín Staněk, mělo Olomouci do konce dubna oznámit, zda potvrdí své předchozí stanovisko nebo vydá nové. „Postup je dán zákonem, který říká, že materiál se předkládá v okamžiku, kdy je proces ukončený. Tento okamžik zatím není,“ řekl v březnu zastupitelům vedoucí odboru koncepce a rozvoje magistrátu Marek Černý.

Mluvčí radnice Michal Folta v druhé polovině května ČTK řekl, že město dosud neobdrželo stanovisko ministerstva kultury. „Úřad územního plánování už dvakrát ministerstvo o reakci žádal, ale neúspěšně,“ uvedl. Město podle něj připravuje podklady pro projednání změny územního plánu Olomouce. „Budou předloženy na nejbližším jednání zastupitelstva,“ dodal.

Šantovka podle Josefa Šanty

Šantovka je název pro novou městskou čtvrť vznikající nedaleko historického centra Olomouce. Jedná se o celkovou revitalizaci bývalé potravinářské továrny MILO, která stávala mezi řekou Moravou a Mlýnským potokem, konkrétně jejím pravým ramenem. Na části pozemku o ploše jedenáct hektarů vzniklo v roce 2013 obchodně společenské centrum Galerie Šantovka, další etapy počítají s výstavbou obytné zóny a administrativního centra. Vznikly i nové oddychové zóny na březích Mlýnského potoka a došlo k obnovení nefunkčního biokoridoru. Díky asanaci bývalé továrny MILO bylo možné propojit jižní část Olomouce s centrem města tramvajovou tratí a vylepšit protipovodňová opatření města. Z blízkosti centra tak zmizel jeden z největších brownfieldů v České republice.

Název Šantovka vznikl univerbizací jména novináře a regionálního politika Josefa Šanty, kterému je věnován nedaleko umístěný stolperstein. Jedná se o takzvané “kameny zmizelých“ připomínající oběti nacistických transportů do koncentračních a vyhlazovacích táborů.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl