ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Nový stavební zákon je jedna velká chyba, shodují se představitelé velkých měst

Nový stavební zákon je jedna velká chyba, shodují se představitelé velkých měst

Nový stavební zákon je jedna velká chyba, shodují se představitelé velkých měst
6. 11. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová s využitím ČTK, Foto: IPR Praha Vizualizace nové čtvrti Bubny-Zátory

Návrh nového stavebního zákona, který pustila Sněmovna k dalšímu projednávání, vzbuzuje vášně napříč městy i politickým spektrem. Problémy, které by se schválením zákona podle zástupců měst přišly, by nejvíce zasáhly velké metropole jako jsou Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a Liberec. Velký krok zpátky vidí při tvorbě územního plánování. Odborníci také namítají, že univerzální šablona nemůže platit pro všechna města. Je to mylná a falešná představa, řekl na tiskové konferenci liberecký městský architekt Jiří Janďourek.

„Ten zákon je velmi problematický, a to nejen z pohledu města Prahy, ale i z pohledu dalších měst z toho důvodu, že se jedná o zákon, který by měl odebrat městům pravomoci, přitom si myslím, že by ten trend měl být opačný,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

A za pravdu mu dali i ostatní, kteří se konference účastnili. Že jde o krok zpátky uvedl i náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář. „Já bych rád zmínil, že Plzeň má od roku 2016 nový územní plán. V současné chvíli probíhá jeho první změna a myslím si, že novým stavebním zákonem, kterým by mělo dojít k tomu, že tento územní plán bude muset být znovu předělán, je chybou," řekl Šindelář.

A stejně tak mluví i liberecký primátor Jaroslav Zámečník, který počítá s tím, že by za rok mohl být hotový územní plán, na kterém se usilovně pracuje bezmála deset let.

„Ten návrh by ty roky práce let smetl ze stolu a kdybychom to stihli, tak bychom zase museli začít připravovat nový územní plán, protože zákon navrhuje, že po nějakém přechodném období se musí začít pracovat od znova. Druhá věc, co nám chybí je, aby měla statutární města možnost dělat si vlastní stavební předpisy,“ uvedl Zámečník.

Tím zároveň narazil na fakt, že Praha má své vlastní stavební předpisy, které umožňují vytvářet kompaktní obytné čtvrti, jako jsou Vinohrady, Letná nebo Dejvice. Nový stavební zákon podle Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy zavádí celostátní jednotný předpis, to ohrožuje investiční projekty za stovky milionů korun u projektů nových čtvrtí jako jsou Bubny-Zátory nebo nádraží Žižkov.

„Pražské stavební předpisy jsou odbornou veřejností vnímány pozitivně, jako krok správným směrem. Statutární města ČR si naopak přála rozšířit možnost vydávat vlastní městské stavební předpisy, aby mohla reagovat na individuální situaci měst. Toto bylo opakovaně komunikováno i na jednáních s ministerstvem. To prosby praxe nevyslyšelo, naopak ruší i Pražské stavební předpisy,“ říká ředitel brněnské Kanceláře architekta města Michal Sedláček.

Jednotná šablona povede k degradaci prostředí

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová novinářům sdělila, že sice budou jedny podmínky pro celou republiku, budou ale zcela nové a inspirované Prahou. Nové předpisy zohlední potřeby velkých měst. Rozhodně se nevracíme o 15 let zpět. Celostátní vyhláška bude možná celá víc ´pražská´ než si zástupci města umí představit. Jde nám opravdu o moderní předpis a takový skutečně bude," uvedla ministryně.

Architekti přesto tvrdí, že nelze házet všechny do jednoho pytle. Města jsou různorodá a mají své potřeby. Odborníci z řad veřejnosti naopak varují, že jestli se dnes poukazovalo na složitost stavebního zákona, tak ten nový přináší ještě více paragrafů. Ministryně to však vidí jinak. Jednání ve Sněmovně se nemohla účastnit a tak vše komentovala alespoň prosřednictvím Twitteru, kde mimo jiné uvedla, že nový stavební zákon zavede digitalizaci stavebního řízení a každý si bude moci vše vyřídit i doma z gauče. 

„Univerzální šablona, která by platila pro všechna města je z pohledu odborníků velmi mylná a falešná představa a povede jen k degradaci kvality vystavěného prostředí ve všech obcích,“ uvedl vedoucí Kanceláře architekta v Liberci Jiří Janďourek.

Nad návrhem kroutí hlavou také ředitel Městského ateliéru prostorového plánování a architektury Ostrava Ondřej Vysloužil.

„V komunikaci nového stavebního zákona je neustále akcentováno zvýšení rychlosti výstavby, ale nemluví se o kvalitě vystavěného prostředí. Dokonce jediný dokument, který na tuto kvalitu jasnou a srozumitelnou formou cílí – Pražské stavební předpisy – pozbývá s novým návrhem platnost. Jako by nezáleželo na tom, co budujeme, hlavně že to budujeme rychle. Naopak podobné předpisy by měly mít právo přijmout i další města. Třistatisícovou postindustriální metropoli v případě Ostravy nelze poměřovat stejnou šablonou, jako malou dvoutisícovou obec,“ říká Vysloužil.

Dnes se projednává na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny nový stavební zákon a změnový zákon, který valná hromada...

Zveřejnil(a) Česká komora architektů dne Čtvrtek 5. listopadu 2020

Stavební zákon pokračuje do druhého čtení

Stavební zákon, od kterého si vláda slibuje zjednodušení stavebního řízení, poslala Sněmovna po osmihodinové debatě k dalšímu projednávání. Návrh kromě představitelů velkých měst kritizuje také Hospodářská komora i Komora architektů. Nová úprava by měla nahradit aktuálně platný stavební zákon z roku 2006. Mnistestvo už uvedlo, že stavebníci by měli do roka vědět, zda mohou se stavbou začít nebo ne. Zákon zavádí i pevně dané lhůty nebo opatření proti nečinnosti. 

„S novým stavebním zákonem budeme všichni do roka vědět, zda můžeme stavět. A ti, kteří si budou chtít postavit třeba rodinný domek, mohou mít ve zrychleném stavebním řízení povolení už za 30 dní," slibuje ministryně.

Zákonem se dále budou zabývat sněmovní výroby, kterým Sněmovna prodloužila lhůtu na 100 dní. Na plénum se stavební zákon vrátí ke druhému čtení na konci února příštího roku. Směnovna by se pak měla sejít na začátku března. 

Doporučujeme:

DAM.live: O budově Filadelfie pohovoří její autor Jan Holna a developer Radim Passer

Sledujte také náš pořad Osobnosti současné architektury

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl