ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Administrativní budovy Novou administrativně-technickou budovu Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy navrhne bratislavské studio

Novou administrativně-technickou budovu Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy navrhne bratislavské studio

 Novou administrativně-technickou budovu Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy navrhne bratislavské studio
20. 11. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Zástupci hlavního města vybrali vítěze dvoufázové architektonicko-urbanistické soutěže o návrh na nové sídlo pražské záchranky. Stal se jím ateliér PLURAL ze Slovenska. Novostavba by měla začít sloužit v roce 2030. Nyní záchranáři sídlí v Korunní ulici v budově, kterou sdílí s Městskou policií hl. m. Prahy.

„Jsem moc ráda, že už máme konečně po dlouhých jedenácti letech od prvního záměru vybraný architektonický návrh na nové sídlo Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Realizace nového sídla našich záchranářů se tak zase přiblížila realitě. Stejně tak mě těší, že součástí poroty byli také zástupci záchranářů, protože právě oni nejlépe znají své potřeby. Věřím tedy, že nové sídlo našich strážných andělů bude nejen stavba, která esteticky působí, ale zároveň bude funkční a praktická pro ty, kteří v ní budou trávit svoji službu a 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu odtud budou vyjíždět zachraňovat životy Pražanů,“ říká náměstkyně primátora pro oblast zdravotnictví Alexandra Udženija.   

Nová budova vyroste na pozemcích vedle Polikliniky Prosek. Sloužit by zde měl dispečink pro tísňové hovory a krizové situace. Dále pak vzdělávací a výcvikové středisko pro záchranáře, administrativní zázemí nebo zařízení pro servis a údržbu sanitních vozů. 

„Zásadní prioritou současného vedení hlavního města je, aby se obyvatelům v metropoli žilo dobře a bezpečně. A aby všichni, kteří se o to starají, k tomu měli i potřebné zázemí, což se v obrovské míře týká i záchranářů. Výběr nového sídla Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy sice trval hodně dlouho, ale věřím, že vítězný návrh je povedený a přispěje ke kvalitním službám pro Pražany i v této životně důležité oblasti. Vítězům soutěže gratuluji a všem ostatním děkuji za účast,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda. 

Vítězný návrh vybrala mezinárodní porota. Členy poroty byla zakladatelka ateliéru Karamuk Kuo z Curychu Jeannette Kuo, dále architekt Petr Burian, pražská architektka Lenka Míková, spoluzakladatel brněnského ateliéru consequence forma Martin Sládek a předsedou poroty se stal architekt Martin Sobota ze studia CITYFÖRSTER. Celkem bylo do soutěže zasláno 19 návrhů. Na druhém místě se umístil návrh od architektů Martinez Morero Recabarren Estudio S.L z Barcelony a třetí skončil pražský Atelier bod architekti.

„Těší nás, že pražská záchranná služba bude mít po více jak 165 letech své existence vlastní sídlo. Dovolí nám to dostat všechny naše provozy, které vytvářejí zázemí pro chod záchranky, pod jednu střechu, a ještě více tak zefektivnit naše fungování,“ připojuje se ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Petr Kolouch. 

„V porotě probíhala intenzivní diskuse a debata, která byla velmi produktivní. Zkoumali jsme vše od funkčních vztahů přes výraz budovy až po její strategii udržitelnosti. Kvůli složitosti projektu pro nás byly velmi užitečné postřehy zástupců Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, kteří nám umožnili v krátkém čase hlouběji porozumět potřebám projektu. Celkově to byla fantastická zkušenost, která vyústila v jednomyslné rozhodnutí,“ vysvětluje švýcarská architektka Jeannette Kuo, která usedla v porotě soutěže. 

„Ne vždy lze mezinárodní soutěž charakterizovat v krátkosti. Pro klání hledající podobu nové centrály zdravotnické záchranné služby ale vidím několik superlativů. Těmi hlavními jsou nebývale složité nároky na provozní uspořádání, velmi dobře připravená odborná odezva uživatele a vyrovnaná kvalita oceněných návrhů. Nezávislá část poroty tak měla prostor hodnotit i nuance jako adekvátnost výrazu budovy její funkci. Těší mě, že se v názoru na pořadí shodli architekti se zástupci pražské záchranky,“ dodává Petr Burian, architekt a další člen poroty. 

Nové sídlo pražské záchranky by mělo být hotové v roce 2030.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Dlouho plánovaná rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad začne ještě letos

Jedno z nejvýznamnějších a nejživějších pražských náměstí - Jiřího z Poděbrad, je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu. Jeho proměna by mohla začít ještě letos. Městští radní totiž schválili výsledky tendru na práce, za ty pražský magistrát zaplatí zhruba 395 milionů korun.  

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak se mění Praha - městské části

V Praze se po desítkách let začínají stavět nové městské čtvrti, které v budoucnu promění podobu hlavního města. Nejedná se ale rozhodně o projekty se stovkami bytů, plány jsou daleko větší, investoři se totiž zaměřili na přeměnu nevyužívaných lokalit, takzvaných brownfieldů. Jejich rozloha v desítkách až stovkách hektarů umožňuje stavět nové městské čtvrti s tisícovkami bytů a novými pracovními příležitostmi. Největší čtvrti vyrůstají na Žižkově, Smíchově či v Bubnech.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové budovy Letiště Václava Havla Praha navrhne nizozemský ateliér

Tři nové letištní objekty navrhne nizozemské studio MVRDV ve spolupráci se společností NACO (Netherlands Airport Consultants). Ateliér zvítězil v architektonické soutěži, kterou vyhlásilo Letiště Praha. Cílem návrhu bylo rozšířit Terminál 1 o novou budovu, kde bude centrální bezpečnostní kontrola, nové obchody i VIP salonky. Vzniknout má také nová budova s hotelem, konferenčním centrem a parkovištěm.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl