ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Novorenesanční Velké divadlo v Plzni slaví 120 let od svého otevření

Novorenesanční Velké divadlo v Plzni slaví 120 let od svého otevření

Novorenesanční Velké divadlo v Plzni slaví 120 let od svého otevření
29. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová, Zdroj: djkt.eu, foto: visitplzen.cz

Velké divadlo ve Smetanových sadech v centru města, postavené v novorenesančním stylu, se pro diváky poprvé otevřelo 27. září 1902 slavnostním představením opery Libuše od Bedřicha Smetany. V těchto dnech toto výročí připomíná velká výstava, na které je připomenuta celá historie budovy i to, co se dělo před výstavbou tohoto kulturního stánku.

Architektonická soutěž na Velké divadlo byla vypsána roku 1896. Tehdejší stávající divadla totiž už nevyhovovala především svou kapacitou. Soutěže se zúčastnilo celkem třináct projektů. Městská rada však nakonec místo oceněných návrhů, které prezentovaly především soudobou vídeňskou modernu, upřednostnila konzervativnější novorenesanční návrh architekta Antonína Balšánka. Výstavba byla zahájena roku 1899 a již v roce 1902 proběhla kolaudace a následné otevření.

Větším zásahem prošlo dnešní Divadlo J. K. Tyla mezi lety 1980–1985, kdy zde proběhla rozsáhlá rekonstrukce pod vedením architekta Pavla Němečka. Vznikly zde především nové přístavby vyhovující moderním požadavkům, jako technické objekty pod terasami či přístavba prodlužující jeviště. Rekonstrukcí prošly ale i některé prvky v interiéru. Kontroverzní pak bylo především vybavení vnitřních prostor divadla prvky socialistického realismu.

V letech 2009–2010 se obnovy dočkala fasáda a zhruba před sedmi lety byly zmodernizovány ony technické přístavby z 80. let. Zašlé betonové terasy, pozůstatek socialistické architektury, zmizely, místo nich zde vzniklo prostranství s květinovými záhony a byl sem umístěn pomník generála Pattona. Budova bývalé divadelní kotelny pod terasami se pak proměnila na moderní prodejnu vstupenek.

To vše a mnohem víc připomíná výstava k výročí 120. let provozu divadla. Na venkovních panelech na jižní terase divadla u sochy J. K. Tyla a v interiéru ve třech patrech stavby diváci uvidí podrobnosti vylovené z archivů, starých spisů i dobového tisku. Vystavené budou vzácné fotografie, výkresy i stavební plány. Lidé s nimi projdou celým obdobím od prvotní myšlenky na stavbu nové budovy a výběr architektonického plánu přes stavbu až po její slavnostní otevření.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavá místa a památky
6 m 52 s

Městské lázně, Plzeň

Znáte ten pocit, kdy jdete po ulici a najednou vidíte starý chátrající dům a říkáte si, jak je možné, že je v takto dezolátním stavu? Vždyť je to nádherná budova a určitě má svoji cenu. Tak proč chátrá? My si tuto otázku klademe bohužel až příliš často, a proto jsme se rozhodli odkrýt důvody a hledat možnosti, jak pomoci takovéto budovy oživit. V rámci pořadu se zaměříme na chátrající skvosty z celé republiky.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové koncertní síně chystají tři česká města

Praha, Brno a Ostrava, tato tři česká města mají v plánu vystavět nové kulturní stánky. V uplynulých dnech proto proběhlo také setkání představitelů těchto měst, členů projektových týmů a zástupců jednotlivých kulturních institucí, aby společně zhodnotili stav příprav projektů nových koncertních síní. Po dokončení všech tří objektů se posílí postavení České republiky na kulturní mapě Evropy a  zvýší se atraktivita Česka pro nejvýznamnější světové orchestry a sólisty.

 

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
8 m 48 s

Národní divadlo

Výbor pro výstavbu Národního divadla v Praze byl založen již roku 1850. Vznikla veřejná sbírka a na stavbu přispěl panovník i řada šlechtických rodů. V roce 1865 byl návrhem budovy na stísněném lichoběžníkovém pozemku na vltavském nábřeží pověřen Josef Zítek, který svůj post obhájil i v následném konkurzu. V roce 1862 byla na místě vybudována prozatímní scéna dle projektu Vojtěcha Ignáce Ullmanna, později zčásti inkorporovaná do definitivní stavby. Základní kámen byl položen v roce 1868. Nákladná budova byla dokončena až v roce 1881, vzápětí však vyhořela. Zítek odmítl pokračovat, a tak se úkolu budovu opravit a dokončit ujal Josef Schulz, který provedl i úpravy původního projektu a stavbu doplnil na jižním konci o tzv. Schulzův dům.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl