ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Nejstarší lázně ve střední Evropě si zachovaly i po rekonstrukci výjimečnost, a to i díky českým sklářům

Nejstarší lázně ve střední Evropě si zachovaly i po rekonstrukci výjimečnost, a to i díky českým sklářům

Nejstarší lázně ve střední Evropě si zachovaly i po rekonstrukci výjimečnost, a to i díky českým sklářům
27. 1. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: AGC

Nové srdce Teplic. Tak někteří obyvatelé nazývají nedávno otevřený komplex termálních bazénů Thermalium v lázeňském domě Beethoven v teplických lázních. Jedná se o největší, nejteplejší a nejmodernější termální bazén v České republice. Teplické prameny zde dostaly největší prostor za celou svou historii. Lázně v nedávné minulosti prošly generální proměnou, a i tak si zachovaly svoji jedinečnou atmosféru.

Obnova od prvotní architektonické studie až do otevření trvala zhruba čtyři roky. Projekt vytvořilo architektonické studio Atelier MISE. Jednalo se o největší investiční akci lázní za poslední desítky let. Akce vyšla na čtvrt miliardy korun. Práce na obnově byly zahájeny koncem roku 2017, kdy se musel komplex uzavřít. Intenzivní práce pak vyústily na jaře 2018. Cílem byla kompletní oprava termálních koupelí.  Dílo architekta Petra Sedláčka bylo dokončeno po zhruba 13 měsících.

Nejstarší lázně ve střední Evropě si chtějí zachovat svoji atmosféru, pro kterou si je oblíbily slavné osobnosti z celého světa. Proto byly při rekonstrukci zvoleny historizující motivy. Motiv hlavy lvice, chrliče dělaného drážďanskými kovotepci, se stal symbolem Thermalia a návštěvníky lázní provází jako součást výzdoby interiéru v mnoha podobách.

Zatímco do starého bazénu se vešlo 25 hostů, léčebných účinků termální vody dnes může v nových bazénech o rozloze 450 m2 využívat až 80 návštěvníků najednou. Termální pramen Pravřídlo je v obou bazénech v plné 100% koncentraci. Přibylo také zcela nové vybavení, lázeňské procedury a mnoho dalšího pro příjemný a stoprocentní lázeňský relax.

„Postavili jsme Pravřídlu pomník. Pro vodní živel, který tu vyvěrá a je tím nejcennějším, co Teplice mají, jsme připravili důstojné prostředí. On to prostřednictvím své léčivé síly vrátí pacientům, kteří se budou do Teplic rádi vracet,“ řekl architekt celého díla Petr Sedláček z teplického ateliéru MISE. Přiznal současně, že to byl jeden z nejnáročnějších projektů, jaké si lze představit.

Jedinečnost celého prostoru podtrhuje obložení velkoformátovými skly Lacobel a Matelac ze severočeské sklárny AGC. Návrh tohoto řešení vychází z posledních trendů v oblasti využití interiérových skel. Pro svůj luxusní vzhled, vysokou odolnost a snadnou údržbu jsou skleněné obklady vyhledávaným řešením pro povrchové úpravy také v místech se zvýšenou vlhkostí a vyššími nároky na hygienu.

„Pro nás to byl velmi zajímavý projekt-ne snad, co do množství použitého skla, ale v koncepci využití a umístění skleněných obkladů. Ty podtrhují exkluzivitu a zvýrazňují unikátnost, které tento prostor nabízí. Ve spolupráci s investorem a architektem jsme se rozhodli pro obklady stěny využít kombinaci lesklých a matných lakovaných skel Lacobel a Matelac v odstínu White Pearl. Jde o krémově bílá skla, která jsou poskládaná střídavě vedle sebe na stěnách kolem bazénu. To dodává prostoru teplou a uklidňující atmosféru, kterou je potřeba v lázeňském prostředí podpořit,“ popisuje vedoucí skupiny instalačních týmů Richard Kastl ze společnosti AGC.

Lacobel a Matelac představují škálu lakovaných skel dostupných ve 20 barvách včetně přírodních tlumených odstínů. Tato skla se vyrábějí průmyslovou technologií pomocí nanášení z jedné strany vysoce kvalitního laku na floatové sklo. Tento výrobní proces je zárukou jednotného zářivého, případně matného vzhledu a dokonalé přilnavosti laku ke sklu. Posledním trendem v oblasti využití skel je obkládání stěn velkoformátovými skly s minimálním množstvím spár. Předností lakovaných skel je snadná montáž. Instalují se stejným způsobem jako zrcadla, tedy lepením pomocí silikonu rovnou na stěnu. Jedná se o čistý a časově nenáročný postup suchou cestou. Kromě exkluzivního designu jsou tato skla také vysoce odolná proti poškození. Lakovaná skla lze vhodně kombinovat s různými materiály jako je dřevo, kámen nebo kov.

Psali jsme také:

Ploché sklo od evropské přední sklářské společnosti šetří peníze i energii

Památník Tomáše Bati ve Zlíně se pyšní kabátem z unikátního skla

To svět neviděl: Nová technologie zbavuje sklo nežádoucích odlesků

Casino nemusí být jen tuctová herna, černá designová skla dodávají interiéru punc luxusu

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl