ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Revitalizace a rekonstrukce Nejlepšími stavbami Karlovarského kraje jsou Nemocnice Cheb a Vřídelní kolonáda

Nejlepšími stavbami Karlovarského kraje jsou Nemocnice Cheb a Vřídelní kolonáda

Nejlepšími stavbami Karlovarského kraje jsou Nemocnice Cheb a Vřídelní kolonáda
27. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, www.stavbykarlovarska.cz

Odborná porota v soutěži Stavby Karlovarského kraje 2023 zvolila hned dvě první místa. Nejlepšími se v letošním 22. ročníku staly Nemocnice Cheb a Vřídelní kolonáda. Porota hodnotila společenský dlouhodobý význam, celkovou architekturu i náročnost projektu.

Letošního 22. ročníku soutěže se zúčastnilo 23 staveb, 13 projektů a pořadatelé také vybrali šest zachráněných památek.

Druhé místo získala přestavba bývalé textilní továrny na muzeum v Plesné, třetí místo porota udělila Náplavce Ohře v Karlových Varech. Oceněny byly i další stavby jako třeba návrh oživení výpravní budovy v železniční stanici Františkovy Lázně či transformace okolí jezera Medard. Tyto projekty uspěly hlavně v hlasování veřejnosti. Čestné uznání si pak vysloužily projekty Přírodovědné centrum při DDM Sova v Chebu a systém tůní a výsadby zeleně v Josefově na Sokolovsku.

Karlovarská krajská nemocnice a.s. – dokončení revitalizace areálu

Předmětem akce byla novostavba objektu pavilonu A1 a rekonstrukce stávajícího pavilonu B včetně přístavby v areálu nemocnice v Chebu. Celý projekt trval i s přípravou téměř sedm let. Dokončením jeho poslední části získalo druhé největší město Karlovarského kraje moderní zdravotnické centrum na evropské úrovni. Levá část zrekonstruované budovy slouží pro specializované ambulance, ORL a jako ordinace pro sonografická vyšetření. Středová část je pro pracoviště a zázemí radiologie. V pavilonu jsou lůžková oddělení chirurgie, interny, gynekologie a ORL. Nechybí ani osm dospávacích lůžek pro pacienty po operacích. V pavilonu je i gynekologická ambulance a rehabilitace. Jednotlivá oddělení na sebe navazují.

Architekt: PENTA PROJEKT, s.r.o. - Ing. arch. Jaromír Homolka

Vřídelní kolonáda - oprava, II. etapa

Po téměř sedmi letech od rekonstrukce musela být z důvodu havarijního stavu nejatraktivnější část Vřídelní kolonády uzavřena. Na jaře roku 2016 bylo Vřídlo vyvedeno do provizorní venkovní vývěrové mísy. Právě dokončené etapě rekonstrukce předcházela sanace suterénních prostor, instalace nové akumulační nádrže a obnova další specifické krenotechnologie. Součástí rekonstrukce byla i obnova podlahy síně, skleněných výplní pláště a také instalace repliky unikátní koruny haly s výtryskem ve tvaru osmistěnu. Tvoří ji 321 skleněných tabulí vážících až 50 kilogramů, které vyrobili a ručně osadili sklářští mistři z Nového Boru. Skla jsou věrnou replikou původního zasklení. Vřídlo tryská z nové vývěrové mísy vyrobené z nerezu a obložené betonovými fragmenty.

Architekt: Ing. arch. Jiří Janisch, Ing. arch. Jiří Janisch

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Ikonický osmihran se vrací na vrchol Vřídelní kolonády

Karlovarská Vřídelní kolonáda se vrací do své původní podoby. Odborníci totiž v těchto dnech začali instalovat na vrchol budovy známý skleněný osmihran. Jedná se o kopii původní skleněné plastiky. Několik set skleněných kusů ze 70. let minulého století bylo už ve špatném stavu a hrozilo, že se rozlámou. Celá kolonáda se tak chystá na slavnostní otevření, které by mělo proběhnout 5. května.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

V Karlových Varech se otevírá nový koncertní sál

V multifunkčním sále uvnitř Císařských lázní v Karlových Varech se zítra bude konat první koncert. Návrh unikátní vestavby vytvořilo studio Petr Hájek Architekti. Nový sál bude pro své koncerty využívat i Karlovarský symfonický orchestr. Sloužit však bude také filmovým produkcím, divadelním představením, plesům a dalším kulturním událostem. Slavnostní otevření Císařských lázní pro veřejnost proběhne v neděli 18. června 2023.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Chebský most v Karlových Varech čeká rekonstrukce. Mezi kterými návrhy se bude vybírat?

Chebský most se dočká rekonstrukce. Kancelář architektury města Karlovy Vary ve výběrovém řízení vybrala čtyři architektonická studia, která souběžně zpracovala vlastní pohled na návrh rekonstrukce. Zatím sice stále probíhá zhodnocování všech návrhů, lidé je ale mohou už nyní vidět na speciální výstavě na náměstí Dr. M. Horákové před Kanceláří architektury města Karlovy Vary.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak bude vypadat pítko před Vřídelní kolonádou? Známe vítězný návrh!

Karlovy Vary už vědí, jaké pítko ozdobí prostor před Vřídelní kolonádou. Do anonymní otevřené architektonicko-výtvarné soutěže odevzdali své návrhy jak karlovarští výtvarníci, tak kreativci z celé České republiky. Odborná porota nakonec vybrala vítěze -  návrh, který vlastně vytvořila příroda sama.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Na filmovém festivalu v Karlových Varech vyrostla „šestá kolonáda“

Dnes startuje již 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Letos nabídne návštěvníkům a hostům nový multifunkční prostor KVIFF.TV Park. Za návrhem projektu stojí architektonické studio Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. Konat se zde budou nejen besedy s tvůrci, divácké soutěže, ale místo bude sloužit také jako odpočinková zóna spojená s občerstvením.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl