ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Na jednu noc do sušárny, pivního šenku nebo maštale

Na jednu noc do sušárny, pivního šenku nebo maštale

Na jednu noc do sušárny, pivního šenku nebo maštale
28. 2. 2018 / Autor: Adam Rujbr Architects

Architektonické studio Adam Rujbr Architects otevřelo třetí Living showroom. Je nejmenší a poprvé vznikal jako franšíza. Do této doby se dalo v designovém apartmánu, založeném na energeticky úsporném provozu a hi-tech vychytávkách, přespat pouze v Brně (od roku 2013) a v Praze (od roku 2017), tentokrát se architekti a designéři vrátili zpátky do Brna, kde vytvořili nové ubytování v bývalé sušárně poblíž Jakubského náměstí.

Myšlenka „bydlení ve vzorovém bytě“ se v hlavě Adama Rujbra zrodila v průběhu „okurkové sezony“ v době ekonomické recese. A prý to byla taková z nouze ctnost, protože architekt řešil v Brně, kam pravidelně dojížděl, levné přílěžitostné bydlení. Od původní potřeby byl už jen kousek k nápadu vybudovat síť tzv. Living Showroomů, designových apartmánů, ve kterých můžete během krátkého pobytu na vlastní kůži vyzkoušet funkčnost nejmodernějších systémů i vybavení. Když o svých plánech mluví Adam Rujbr s odstupem, trochu s úsměvem vzpomíná na velkolepou myšlenku sítě takových malých bytů. Realita je taková, že fungující showroomy jsou tři a teprve ten poslední vznikl vlastně jako franšízový projekt.

Dva roky se rodící proces franšízové spolupráce došel ke zdárnému konci letos. „S konceptem jsem se setkal v odborném časopise krátce po otevření prvního Living Showroomu a jako milovníka architektury mě zaujal na první pohled. Když jsem si pak vyzkoušel v něm i přenocovat, měl jsem jasno, že bych do toho chtěl jít taky. Líbí se mi ta myšlenka najít nějaký unikátní prostor, který leží ladem bez využití, a vdechnout mu nový život a význam,“ popsal svoji cestu ke spolupráci Michal Chládek, který má prostor v pronájmu a do přestavby investoval osm set tisíc korun.

Bydlení na osmnácti metrech čtverečních

Nejnovější Living Showroom vyrostl v podkroví bytového domu v jedné z nejživějších lokalit Brna – na ulici Běhounská, v bezprostřední blízkosti Jakubského náměstí. S výměrou pouhých osmnáct metrů čtverečních jde o nejmenší ze všech dosavadních realizací. „Dříve tu bývala prádelna se sušárnou, proto jsme se rozhodli zachovat ‚pracovní‘ industriální ráz prostoru. Najdete tu surové materiály v podobě dřevěné špalíkové podlahy, plechové pracovní skříňky či barel místo umývadla. To vše v kombinaci s čistými bílými plochami a nepřímým ambientním osvětlením,“ popsal neobvyklý prostor Rujbr.

Kompaktní, ale vzdušný apartmán vznikl vybouráním všech původních dělicích příček. Nyní mu dominuje prostorné dvoulůžko sousedící s pracovním koutem, sofa rozložitelné na další plnohodnotné lůžko a kuchyňská linka z tmavého plechu se zabudovaným krbem. Samostatné WC a prostorný sprchový kout doplňuje umyvadlo v podobě barelu, který je možné otevřít a využít jako úložný prostor. Na celou šíři čela koupelny se rozprostírá okno s výhledem na funkcionalistickou budovu Janáčkova divadla. Apartmánu dominují masivní posuvná vrata ze stařeného dřeva, díky nimž lze prostor variabilně rozdělovat, a vytvořit tak další samostatnou ložnici, ukrýt do soukromí sprchový kout a WC, nebo naopak jejich odsunutím celý prostor proslunit.

Přespat ve "vzorkovně"

Koncept Living Showroom představuje podle Adama Rujbra způsob, jak opuštěný nebytový prostor proměnit na kompletně zařízený moderní byt. „Cílem projektu je nejen oživit nevyužitá místa v atraktivních lokalitách, ale také ukázat co nejvíce lidem, jak na to. Proto všechny Living Showroomy fungují jako ubytování typu airbnb, které si může kdokoliv rezervovat online. Jsou tak ideální pro milovníky kvalitní moderní architektury a vůbec pro každého, kdo na cestách hledá nejen ubytování, ale i originální zážitek,“ dodává architekt.

Princip Living Showroom je postavený na energeticky úsporném provozu, využití obnovitelných zdrojů a soběstačnosti, ale také důmyslných hi-tech řešení. Byt na Běhounské je proto vytápěný pomocí tepelného čerpadla vzduch–vzduch, přičemž vytápění i chlazení lze spustit na dálku pomocí mobilní aplikace. Díky systému self-check-inu se mohou hosté ubytovávat sami, a to třeba jen pár minut poté, co provedou online rezervaci.

V Brně dnes fungují dva apartmány, v Praze jeden. Ve všech nalezneme hi-tech vychytávky a to nejmodernější vybavení.  Jejich původní využití jim dodává šmrnc i nádech nevšedního: první brněnský showroom byl kdysi prádelna, zatímco ten pražský sloužil jako pivní šenk, maštal nebo tajná klubovna.

Kateřina Semrádová

Články na TV Architect:

Olomoucká nemocnice staví podle projektu Adama Rujbra

Kanál Adam Rujbr Architects

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl