ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Libeňský most může být zbourán

Libeňský most může být zbourán

Libeňský most může být zbourán
25. 4. 2018 / Autor: Wikimedia commons/ GyroX Popisek: Libeňský most
#most
další

Libeňský most v Praze se možná bude bourat, místo něj má vzniknout nový most. Návrh podpořila i primátorka Adriana Krnáčová. Proti bourání jsou zastupitelé Matěj Stropnický i Ondřej Mirovský. Vltavské břehy v době bourání Libeňského mostu spojí konstrukce pro inženýrské sítě. Datum bourání historické památky je zatím neznámé. Vedení města si záměrnou rekonstrukci stavby rozmyslelo. Proti bourání mostu vznikla v minulosti petice.

Libeňský most coby historická dominanta spojující dva břehy Vltavy bude patrně zbourán. Odstranění mostu s kubistickými stavebními prvky dnes podpořili pražští radní z ANO a ČSSD proti hlasům Trojkoalice. O návrhu bude ještě jednat zastupitelstvo. Jak spojit vltavské břehy pro městskou hromadnou dopravu a auta v době bourání mostu, Praha zatím neví. Most je v nevyhovujícím stavu, letos byl šest týdnů zavřený. Proti bourání se staví Praha 7 a občanská sdružení. Nosná konstrukce mostu z roku 1928 nebyla nikdy opravována.

Demolice mostu je nejlepší řešení

Kdyby zastupitelé na čtvrtečním jednání potvrdili rozhodnutí rady, vybraná firma by musela dodržet maximální cenu stavby, kterou by v zakázce stanovilo město. Architektonická soutěž by se tak nedělala. Materiál předložil radním primátorčin náměstek Petr Dolínek, který už v úterý uvedl, že nejefektivnější a nejekonomičtější je most zbourat. Stejný názor má primátorka Adriana Krnáčová. Rozhodnutí uvítala také předsedkyně opozičních zastupitelů Alexandra Udženija.

Proti bourání se na jednání rady postavili zástupci Trojkoalice. Záměr podle zastupitelů Matěje Stropnického a Ondřeje Mirovského nebude podpořen ani na jednání zastupitelů. „Dolínek na závěr svého mandátu za sebou doslova pálí mosty. My trváme na tom, že bourat je barbarské a že most má být opraven. Zvlášť když to zvládne i Správa železniční dopravní cesty v případě sto padesát let starého Negrelliho viaduktu,“ řekl Stropnický. O Negrelliho viaduktu se dočtete více na webu TV Architect v článku Negrelliho viadukt je druhým nejstarším stojícím mostem v Praze.

O barbarství mluví také starosta Prahy 7 Jan Čižinský. „Součástí projektu na nový most není náhradní doprava. Nejméně dva roky bez jakéhokoliv mostu jsou nepřijatelné. Zkusili jsme si v zimě jeden měsíc a myslím, že to všem stačilo," poukázal starosta.

Řešení proti proudu

Vltavské břehy v době bourání Libeňského mostu a v době stavby nové spojnice podle Dolínka určitě propojí konstrukce pro inženýrské sítě. Pro auta a MHD by mělo vzniknout provizorní přemostění, s jeho stavbou je však problém kvůli šířce Vltavy a soukromým pozemkům. „Zadali jsme ale Technické správě komunikací, aby se podívala na řešení proti proudu. Jedno se tam nabízí jako teoreticky možné," řekl Dolínek. Pokud Technická správa najde, kudy prozatímní spojnici vést, bude o jeho stavbě rozhodovat ještě náročnost technického provedení a cena.

Kdy by mohl být Libeňský most zbourán a datum postavení nového mostu není zatím jasné. Pokud s tím budou zastupitelé ve čtvrtek souhlasit, pak město nechá doplnit technickou dokumentaci zadání stavby. V následujících měsících ji předá firmám, které před lety uspěly v prvním kole výběrového řízení. Ve druhém kole firmy navrhnou nejefektivnější stavbu mostu.

Praha v minulosti hledala firmu na stavbu nového mostu, od bourání ale v roce 2016 ustoupila a chtěla rekonstrukci, pro kterou se nyní vedení města nerozhodlo. Pokud zastupitelé dnešní rozhodnutí rady neodsouhlasí, vrátí se město k záměru most opravit.

Nesouhlas vyjádřili tancem

O rekonstrukci či zbourání mostu se už roky vedou spory. Část politiků a obyvatel prosazuje opravu, považují most navržený Pavlem Janákem a Františkem Menclem za architektonicky a památkově cenný. Proti bourání vznikla petice, svůj nesouhlas přímo na mostě vyjádřilo tancem asi třicet lidí. Vyzvali Pražany, kteří s demolicí nesouhlasí, aby napsali svým zastupitelům nebo přišli na jejich čtvrteční schůzi. Osud mostu v minulosti řešilo rovněž Ministerstvo kultury, za památku most nicméně prohlášen nebyl.

Modernější stavbě musely v minulosti ustoupit i další pražské mosty přes Vltavu. Svého předchůdce měl i současný Libeňský most a také třeba Karlův most, který vznikl na místě povodní pobořeného Juditina mostu.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl