ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Lesní usedlost v Beskydech nabízí díky velkému prosklení propojení interiéru s exteriérem

Lesní usedlost v Beskydech nabízí díky velkému prosklení propojení interiéru s exteriérem

Lesní usedlost v Beskydech nabízí díky velkému prosklení propojení interiéru s exteriérem
17. 9. 2023 / Autor: Foto: Jiří Alexander Bednář

Na této stavbě dominují dřevěné materiály spolu s kamenem. Jedná se o usedlost, která stojí uprostřed louky v Beskydech. Jelikož se stavba nachází ve výšce 600 metrů nad mořem v polootevřené krajině, je tvarově přizpůsobena povětrnostním podmínkám, což z ní dělá velmi unikátní objekt.  A co všechno taková stavba nabízí? Najdete zde saunu, odpočívárnu, kamenný sklep i venkovní posezení. Autorem projektu je architektonické studio WMA architects z Opavy.

Dům stojí na hranici zastavěného území v CHKO, kde původně stála typická beskydská dřevěnice s chlévem z konce 18. století. I přes veškerou snahu investora zachovat původní objekt se muselo přistoupit k demolici, především kvůli pokročilé devastaci objektu.

Současná novostavba je prostorná, avšak není koncipována jako klasický rodinný dům. Majitel stavbu využívá pouze část roku.

Cílem architektů bylo propojit interiér s exteriérem, a proto je celý prostor obytné části prosklený a otevřený. Záměrem investora pak bylo především udržet ducha původních beskydských stavení, tzv. Pasekářů, které se v předminulém století v oblasti nacházely.

Konstrukce domu je z modřínového dřeva a místních kamenů. Modřínové kmeny byly vytěženy v lese v průběhu zimy, na několik let uloženy k proschnutí a následně zpracovány na místním stále funkčním katru z 19. století.

V interiéru jsou použity identické materiály jako venku, avšak doplněné o výrazné solitérní prvky se vztahem k předchozímu životu majitele. Například v průhledové ose domu dominuje solitérní kmen, původem z Afriky. Obklady a dlažby hlavní koupelny jsou přírodní vápencové z jižní oblastí Itálie. Materiál pro obklady si majitel vybral sám v tamním lomu a následně byl materiál formátován a opracován místní firmou dle návrhu architekta.

Prosklené plochy dosahují výšky až 5,5 metrů, přičemž okna s trojitým zasklením se vzhledem k rozměrům, ale i povětrnostním podmínkám musela speciálně konstrukčně navrhovat.

Atypickým prvkem v domě je čtvercové okno v ložnici. V jiných místnostech totiž okna vedou od podlahy až po střechu. Je neobvyklé i svou konstrukcí, kdy rám je z masivního modřínového dřeva, prochází přes zeď, čímž vytváří simulaci obrazu se scenérií lesa s rybníkem, kdy se tento obraz mění zároveň s ročním obdobím.

V obývacím pokoji je kromě velkoformátových oken další dominantou krb, který tvoří srdce domu. Dle požadavků majitele je krb zhotoven klasicky s otevřeným ohništěm. Krbová stěna byla vytvořena z materiálů Cor-Ten. Ke konstrukci krbu byly využity staleté zkušenosti jihoafrických odborníků, kteří při konstrukcích krbů plechové, litinové či prosklené vložky nepoužívají. Krb je plně funkční bez sebemenšího úniku kouře do interiéru, a to v jakýchkoliv venkovních podmínkách i v případě zatápění.

Dalším podstatným požadavkem investora bylo i vytvoření prostorné garáže pro 3 auta. Součástí projektu pak byl i sklep, který byl vybudovaný na místě původního sklepa, přičemž tak jako před staletími zabíhá pod úroveň terénu. Přední část je z monolitického betonu, následně je obložená kamenem. Tento prostor slouží částečně k úschově zahradního nářadí, ale také jako technické zázemí domu, kde se nachází úpravna vody ze sto let staré kopané studny. Zadní část sklepa je přírodní, vyskládaná z kamene nasucho s hliněnou podlahou.

 Na pozemku se vybudoval i 3 metry hluboký rybník o rozloze 1500 m², který má stálý přítok. V současnosti slouží jako výkrmna vydry.

V interiéru najdeme opravdu unikátní prvky. Jedním z nich je například jídelní stůl. Majitel totiž získal z vyhořelé stolárny na druhém konci světa sto let starou masivní eukalyptovou desku o rozměrech 3x1 metr a váze cca 250 kg, ze které pak nechal vyrobit tento unikát.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality
1 m 18 s

Tady chcete žít! Rodinný dům u lesa kombinuje tradice i moderní design.

Kousek za Plzní se na louce v blízkosti lesa nachází menší rodinný dům, který by těžko mohl stát jinde. Stavba dokonale využívá atmosféru místa a přizpůsobuje se jí jak tvarem, tak i zvolenými materiály. Za návrhem stojí architekt Lukáš Janout, který zde vytvořil pro své klienty moderní bydlení.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Moderní rodinný dům se stodolou zapadl do rázu malé obce v Jizerských horách

Přírodní materiály, respekt k tradici a moderní design, to vše propojuje unikátní stavba rodinného domu v Jizerských horách, která perfektně zapadá do okolní krajiny. Součástí objektu je samostatně stojící stodola z lokální žuly. Obě stavby na první pohled působí, jako by zde stály už dlouhá léta, až bližší pohled odhalí, že jde o moderní novostavby. Autorem návrhu je ateliér Labor 13.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rodinný dům na Vlčí hoře se stal útočištěm pro rodinu a přátele i vzpomínkou na staré časy

Když se v rodinném bydlení povede zkombinovat staré s novým, vznikne útulný a unikátní domov s jedinečnou atmosférou. Architektura, která odkazuje na minulé časy, dobové prvky a moderní nadčasové prvky dovedou vykouzlit neokoukaný charakter místa. Přesně taková je i stavba jménem Adolfka, kterou najdeme na Vlčí hoře.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Moderní rodinný dům Polánka provokuje svou černou moderní fasádou, do vesnického prostředí ale skvěle zapadl!

Dům dvou tváří, i tak by se dal nazvat rodinný dům v Moravském Krumlově. Při pohledu ze zahrady působí přívětivým dojmem s vesnickým charakterem. Z ulice ovšem provokuje moderní černou fasádou, právě provokace byla i cílem architektů z ateliéru CL3.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl