ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Krtkův dům připomíná krtkovu hromádku

Krtkův dům připomíná krtkovu hromádku

Krtkův dům připomíná krtkovu hromádku
Autor: www.krtkodom.sk Popisek: Dům je zapuštěný do svahu

Mladá rodina si nechala postavit dům, který je jejich vysněným domovem. V obci Rohožník na Slovensku nedaleko českých hranic tak stojí dům ekologický, pasivní a jsoucí v těsném spojení s přírodou. Stavba je částečně zabudovaná do svahu a zasypaná kamením. Z dálky připomíná krtinu.

Dům stojící na pozemku o rozloze pět set sedmdesát metrů čtverečních stavěla specializovaná firma tři roky, oproti běžným devíti až dvanácti měsícům. Majitelé se totiž potýkali s řadou byrokratických komplikací na straně banky, která neměla s tímto typem bydlení zkušenost.

Během realizace se navýšil původní rozpočet o necelých třicet procent, částka se tak vyšplhala v přepočtu na šest milionů korun. Vodu ohřívají dva solární panely na fasádě domu. Měsíční poplatky na provoz a energie (voda, dřevo, elektřina) vyjdou v přepočtu na osm set korun.

Na střeše s půlmetrovou luční trávou, která dokáže ochladit interiér až o mínus tři stupně Celsia oproti teplotě vzduchu, majitelé pěstují zeleninu a bylinky. V celém domě jsou v maximální možné míře využity přírodní materiály. Teplota interiéru domu se pak celoročně pohybuje v hodnotě plus tři stupně a to bez klimatizace a bez topení.

Omítky jsou pak hliněné, základem izolačních materiálů je konopí, foukaná sláma a dřevovláknité desky. Takovou izolaci hlodavci a ptáci nevyhledávají, jelikož je škrábe. „Při stavbě jsme se inspirovali tím, co úspěšně využívaly generace našich předků a co dobře slouží i v dnešní době,“ vysvětlují majitelé.

Dovoz ze zahraničí

V domě jsou uvnitř i vně zachovány přirozené nerovné plochy, což také přinášelo řadu komplikací při jednání s dodavateli během stavby. Některé komponenty si musel majitel vyrobit svépomocí, nebo je pracně vyhledával a nechal si je dovézt až z Kanady. Příkladem tohoto dovozu jsou zahnuté lišty, jež žádný evropský dodavatel nebyl schopný dodat. Ojedinělá je i hydroizolace v betonu, která se hojněji používá také v Kanadě.

Majitelé využívají kořenovou čistírnu odpadní vody, která funguje na stejných principech jako přirozené mokřady, kde probíhají samočistící procesy. Odpadní voda protéká kořenovým filtrem naplněným jemnými kamínky. Na jejich povrchu sídlí bakterie, které zajišťují proces čištění. Součástí domu je i garáž, z které si majitelé udělali dílnu. Příjezdová cesta je pokrytá štěrkem.

Tráva na střeše udržuje teplotu a chytá prach

Mladá rodina dům obývá teprve několik měsíců, ale už nyní si pochvaluje minimální teplotní výkyvy a menší prašnost. Obojí díky zatravněné střeše, která udržuje stabilní teplotu během celého roku a zároveň zachytává většinu prachu. Teplota v domě se pohybuje v zimě mezi devatenácti a jednadvaceti stupni. V létě dosahuje dvaceti čtyř stupňů Celsia. V zimních měsících si rodina přitápí maximálně o jeden až tři stupně.

„Čtyřletá dcera už tolik netrpí virózami a nachlazením. Nevysušují se nám sliznice. A navíc jsme zjistili, že díky tomu nepotřebujeme tolik oblečení, a značnou část jsme věnovali na charitativní účely,“ říká majitelka a dodává, že to, co by udělali jinak, je rozmístění oken a také by v projektu domu počítali se spižírnou na skladování potravin.

Interiér domu je přizpůsoben potřebám a aktuálním finančním možnostem rodiny. Před nákladným designovým nábytkem upřednostňují domácký styl. V budoucnu plánují pořídit fotovoltaické panely a baterie, čímž se stanou energeticky zcela soběstačnými.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl