ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson vystoupí dnes v Brně

Krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson vystoupí dnes v Brně

Krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson vystoupí  dnes v Brně
16. 4. 2018 / Autor: Kancelář architekta města Brna/ Popisek: architekt Mark Johnson

Kancelář architekta města Brna pořádá dnes, 16.dubna, vystoupení krajinářského architekta a urbanisty Marka Johnsona. Půjde o první vystoupení tohoto tvůrce v moravské metropoli. Architekt bude v brněnské hvězdárně prezentovat své zkušenosti a názory na rozvoj měst. Současným ožehavým tématem „udržitelnost rozvoje měst“ se zabýval už v minulosti. Za projekt parku svatého Patrika v Calgary získal prestižní cenu. Aktuálně spolupracuje s brněnskými architekty na studii týkající se přestavby části jižní čtvrti.

Mark Johnson, prezident společnosti Civitas, se zaměřuje na krajinnou architekturu a stavbu měst. Navrhuje náměstí, nábřeží, ale také parky. Se svým týmem má za sebou kolem pěti set projektů v Severní Americe, Evropě, Asii, ale i na Blízkém východě. Byl u vzniku nového města Dehsabz v Kábulu, navrhoval revitalizaci říčního toku v Los Angeles a známý je i rekonstrukcí letiště Stapleton v Denveru. „Nepřicházíme k problému s tím, že máme dopředu připravené řešení. Snažíme se, aby nás samotný problém navedl na řešení, které potřebuje,“ přiblížil hlavní myšlenku Civitas Mark Johnson.

V rámci svého prvního vystoupení v Brně vystoupí s přednáškou Principy rozvoje měst, v níž se s veřejností podělí o své bohaté zkušenosti s výstavbou měst. Přednášku budou provázet také jeho názory na toto téma.

Udržitelný rozvoj měst

Už během studií na univerzitě v Harvardu se věnoval otázkám udržitelného rozvoje měst. O desítky let tak předstihl problém, který je dnes jedním z klíčových témat: jak vytvořit a rozvíjet město, ve kterém se lidé budou cítit dobře. TV Architect již psala o podobném tématu v článku „Zdravé vnitřní prostředí aneb když budovy slouží lidem“.

K jeho nejvýznamnějším projektům z poslední doby patří přestavba parku svatého Patrika v kanadském Calgary. Tímto počinem získal prestižní národní ocenění za nejlepší projekt veřejného prostoru i celou řadu mezinárodních cen. Místo, které bylo v minulosti nechvalně proslulé kriminalitou a bezdomovectvím, je dnes oblíbenou destinací hlavně pro rodiny s dětmi.

Architekt pracoval v Denveru na podobném projektu, jako je oblast jižní čtvrti v Brně. Navrhl obnovu průmyslové oblasti v údolí řeky Platte, kde dříve stálo rušné vlakové nádraží. Území sousedící s centrem má rozlohu kolem padesáti hektarů a dnes je jednou z nejžádanějších lokalit ve městě. „Přemístili jsme koleje, postavili mosty, silnice, parky, navrhli nové zóny, ulice, náměstí a veřejné prostory. Před dvaceti lety to byla prázdná země, dnes v nové čtvrti bydlí už přes čtyři tisíce lidí, jsou tady obchody, restaurace, kanceláře a další podniky,“ upřesnil Johnson.

Opuštěná a Trnitá studie

Mark Johnson teď své zkušenosti využívá při přípravě urbanistické studie, na které spolupracuje s brněnskými architekty Alešem Burianem a Gustavem Křivinkou. Studie se týká části jižní čtvrti, konkrétně území v blízkosti ulic Opuštěná a Trnitá.

„Mark Johnson patří mezi současné vůdčí osobnosti v oblasti urbanismu a městského plánování. Má za sebou řadu zkušeností z velkých projektů a je skvělé, že se podařilo pozvat ho do Brna. Společně s brněnskými architekty pomůže najít nejlepší řešení pro rozvoj nové jižní čtvrti. Cílem chystané urbanistické studie je přinést ideje a nápady, jak území nejlépe využít,“ řekl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl