ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Konference Chytrá a čistá mobilita nastínila budoucnost dopravy v Čechách

Konference Chytrá a čistá mobilita nastínila budoucnost dopravy v Čechách

Konference Chytrá a čistá mobilita nastínila budoucnost dopravy v Čechách
2. 10. 2018 / Autor: zdroj top-expo.cz Popisek: Plénum konference

Celostátní konference Chytrá a čistá mobilita Prahy a měst ČR se nedávno uskutečnila v hlavním městě. Velký jednací sál Zastupitelstva hl.m. Prahy hostil dne 25. 9. 2018 událost, jejímž tématem byla multimodalita a heslem bylo "Kombinuj a jeď". Cílem akce bylo podpořit zásady udržitelné dopravy a přesvědčit občany o výhodách MHD a alternativních druhů dopravy a napomoci dosažení vyváženého stavu v dopravní situaci měst.

Cílem organizování cyklu konferencí na téma ČISTÁ MOBILITA je podpora nové technologie a zvýšení ochrany lidského zdraví. Jde ale i o zlepšení životního prostředí pro další generace.

Hosty a účastníky konference, konané u příležitosti Evropského týdne mobility, přivítala Miloslava Veselá, CEO TOP EXPO CZ. Ta ve své úvodní prezentaci poděkovala partnerům a přípravnému výboru konference a připomněla rozsah a synergické efekty programu SMART CITY – SPOLEČNOST 4.0. Podporu programu ČISTÁ MOBILITA pak vyjádřila Věra Kovářová, členka Hospodářského výboru a podvýboru pro dopravu Parlamentu ČR.

Společnost 4.0

Jedná se o nový fenomén spojený s digitalizací ekonomiky, tzv. čtvrtá průmyslová revoluce, často také nazývaná souhrnným názvem Společnost 4.0. Jakkoliv se tyto aktivity ještě nacházejí na samém počátku, skrývá se v nich obrovský potenciál jak pro jednotlivce, tak pro celou ekonomiku a její konkurenceschopnost. Změny, které jsou již patrné zejména v průmyslové výrobě, se do budoucna dotknou i trhu práce a systému vzdělávání. Ale nejen to, ovlivní i finance a bankovnictví, dopravu nebo ochranu životního prostředí.

Pavel Komárek, místopředseda Technologické agentury ČR představil státní podporu aplikovaného výzkumu a vývoje, kterou tato instituce podpořila více než devatenáct set projektů s výší státní podpory 22,24 miliard korun. Dotace jsou přiznávány projektům, do nichž investují i žadatelé. Blok uzavřel svými postřehy Roman Srp, viceprezident Sdružení pro dopravní tematiku a předseda ITS Nationals.

Úvodní prezentaci k tématu přednesl Jiří Koliba, zástupce náměstka ministryně průmyslu a obchodu. Představil Národní akční plán čisté mobility a podporu využívání vozidel na alternativní pohon v ČR ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vodíková mobilita

Aleš Douček, zástupce ÚJV Řež, a.s. v přednášce Vodíková mobilita seznámil posluchače s koncepcí využití vodíkových technologií pro akumulaci energie. Vyzdvihl pak také možný přínos vodíkové ekonomiky. Dále přiblížil současné vývojové trendy vodíkové mobility plánovaných plnících stanic pro vozidla poháněná vodíkem na dopravních tazích ČR.

Jan Barchánek, zástupce Dopravního podniku hl. m. Prahy seznámil posluchače s testováním a rozvojem elektrobusů a trolejbusů v pražské MHD. Připomněl nutné požadavky na pražský elektrobus ve vztahu k maximalizaci produktivity a minimalizaci nákladů na infrastrukturu. Prezentoval zkušenosti s provozem od roku 2010.

Tématem prezentace Radovana Burkoviče z Asociace elektromobilového průmyslu byla Elektromobilita v MHD jako ekosystém. Posluchačům načrtnul čistou tichou budoucnost formou odpovědí na otázku „Proč elektrovozidlo?“. V hlavním městě i jiných větších městských aglomeracích jsou pro vznik infrastruktury elektrické MHD ideální předpoklady

 David Krása, generální ředitel Metroprojektu Praha a.s. představil budovanou trasu D pražského metra z pohledu projektanta. Hovořil o výhodách a efektivitě hromadné dopravy oproti dopravě individuální a podrobně ukázal budoucí trasu a jednotlivé stanice trasy D.

Monika Dvořáková za společnost AŽD Praha s.r.o. přinesla příspěvek nazvaný Silniční telematika. Zmínila komplexní dopravně-bezpečnostní silniční telematické systémy AŽD, jež představuj řešení pro dopravu ve městech a aktuální trendy v dopravní telematice. Telematika (slovo vzniklo kombinací slov telekomunikace a informatika) je technologický obor zabývající se kombinací přenosu a zpracování dat se zobrazovacími a jinými sdělovacími systémy a prostředky.

Prvním řečníkem bloku byl Jiří Pohl, zástupce společnosti Siemens ČR. V přednášce nazvané Technické inovace pro udržitelnou multimodální mobilitu velkoměst věnoval velkou pozornost základním principům udržitelné bezemisní multimodální mobility. Zdůraznil také nutnost připravit vizi bezemisní udržitelné pražské mobility a koordinovanými kroky ji naplňovat.

Téma Příměstská a městská železnice jako páteř veřejné ekologické dopravy prezentoval Martina Vaňka ze Správy železniční dopravní cesty. Ten představil tři pilíře opatření pro zvýšení atraktivity železniční dopravy: opatření dopravně-tarifní, opatření na vozidlech a opatření na infrastruktuře.

Vojtěch Fried z Pražské energetiky seznámil přítomné s výhodami a rozvojem sdílení elektromobilů v Praze a rozvojem sítě dobíjecích stanic. „Městské aglomerace hledají odpovědi na otázky, jak reagovat na komplikovanou otázku s narůstající dopravou a zhoršujícím se stavem životního prostředí ve městech. Odpovědí na tyto otázky je jednoznačně elektromobilita, ale take carsharing…”

Carsharing

Carsharing je moderní služba, která umožňuje používat auta, aniž by je museli vlastnit a starat se o ně. Díky moderním komunikačním technologiím lze flexibilně a efektivně využívat menší množství automobilů. Na začátku stačí pouze jednou podepsat smlouvu, dostanete přístup do online rezervačního systému a čipovou kartu, díky kterým si najdete a odemknete nejbližší sdílený automobil a můžete jet. Platí se za to, co skutečně ujedete.

Lukáš Eršil coby specialista odboru rozvoje dopravy hl. m. Prahy promluvil o tom, jak odstranit překážky v rozvoji čisté mobility. Základním poselstvím bylo přesvědčení, že nemůžeme prosazovat čistou mobilitu jen ve městech a pak do nich dálnicemi přivádět desetitisíce aut. Mít čistou mobilitu bez čisté základní dopravní sítě není možné. Zdůraznil také výhody příměstské železniční dopravy.

Přednáška vyvolala řadu dotazů a názorových střetů. Zástupci Porsche Česká republika se nemohli konference zúčastnit osobně. Prostřednictvím pořadatelů předali poselství v podobě vize osobních automobilů nazvané Automobily na prahu technické revoluce. Automobilový průmysl mílovými kroky směřuje k digitalizaci, autonomnímu řízení a umělé inteligenci, rozvoji mobilních služeb a e-mobility.

V závěru konference poděkoval všem přednášejícím i posluchačům Jaromír Schling jakožto předseda odborného týmu TOP TRANSPORT. Vyzdvihl především aktuálnost většiny přednesených témat a požádal přítomné odborné garanty a mediální partnery o medializaci akce. Pro příští ročník doporučil zařazení tématu elektromobilita v železniční dopravě.

Martin Dostoupil, marketingový a obchodní ředitel TOP EXPO CZ konferenci ukončil poděkováním partnerům, odborným garantům a mediálním partnerům za pomoc při sestavování zajímavého programu i za podporu a pozval účastníky k neformální diskuzi u sklenky vína.

Výstava aut na alternativní pohon

Součástí konference byla tradiční výstava automobilů na alternativní pohon na Mariánském náměstí před budovou magistrátu. Společnost TOP EXPO každý rok představuje novinky v oboru ekologických vozů. Letos vzbudily zájem modely od Hyundai Motor Czech s.r.o. Hyundai IONIQ Electric, Hyundai IONIQ Hybrid, dále Fiat 500 e od autosalonu Protech, spol. s r.o., Jaguar I-PACE z Albion Cars (Auto Průhonice, a.s.), VW e-Golf od Porsche ČR a.s. a VW CNG od Pražské plynárenské, a.s.

TOP EXPO, nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl