ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Jaké výluky potkají Pražany během léta? Přinášíme informace o těch nejpalčivějších

Jaké výluky potkají Pražany během léta? Přinášíme informace o těch nejpalčivějších

Jaké výluky potkají Pražany během léta? Přinášíme informace o těch nejpalčivějších
14. 6. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ Jan.pecka01 Popisek: Autobus linky 136 MHD Praha v zastávce Opatov

Hlavní město Praha chystá během léta množství výluk. K největším akcím Technické správy komunikací, která spravuje většinu pražských komunikací, patří oprava Štěrboholské spojky. Uzavírka potrvá údajně až do srpna, opravy probíhají ve směru z centra v úseku od nájezdu na Průmyslovou ulici až po výjezd z čerpací stanice MOL. Vysoce vytížená komunikace představuje vůbec nejdražší letní rekonstrukci v hodnotě téměř dvě stě milionů korun, které půjdou firmám Strabag a Porr.

Během léta zahájí TSK desítky staveb a oprav. V centru bude například ve spolupráci s DP Praha rekonstruována tramvajová zastávka I. P. Pavlova v ulici Bělehradská, na Praze 6 bude stržen most v Horoměřické ulici a zahájena by měla být stavba nového mostu, výměna povrchu je připravena také ve Vltavské ulici na Smíchově. „Všechny stavby jsou v tuto chvíli naplánovány. U některých ještě čekáme na podpisy smluv a konečná rozhodnutí o dopravním omezení, ale prázdninový termín je pro nás prioritní, protože se omezení dotknou menšího počtu Pražanů,“ říká Barbora Lišková z TSK.

Práce na mostech

Nadále budou pokračovat práce na mostech X034 v ulici K Barrandovu a X031 u Ořechu na Pražském okruhu, v rámci 3. etapy rekonstrukce Nuselské, na Jižní spojce u Štěrbohol nebo stavba protihlukové stěny v ulici Slánská v Řepích. „Veškeré práce a omezení plánujeme a připravujeme tak, aby měly co nejmenší dopad na pražskou dopravu. Například na Evropské budeme uzavírat boční ulice vždy jen na nezbytnou dobu a opravy půjdou postupně. Stejně tak na Lahovickém mostě na Strakonické bude zachován provoz ve dvou jízdních pruzích v každém směru s tím, že práce budou prováděny jen ve zbývajícím pruhu, opět po etapách,“ dodává.

Od června brzdí řidiče také oprava Vídeňské ulice. Ta by měla skončit do konce září. Práce na silnici za 37,4 milionu korun provádí stavební společnost Eurovia. Další opravy plánuje TSK na sjezdu do tunelového komplexu Blanka v ulici V Holešovičkách. Do sjezdu zatéká, dojde proto k celkové opravě. Ty čekají i Strakonickou, kde je po nehodě poškozená vozovka. Kompletně uzavřen bude ve dvou víkendech i Lanový most na Jižní spojce, dojde také k zátěžovým zkouškám. Přesný termín zatím nebyl upřesněn.

Výluka na trase metra C

Omezení na povrchových komunikacích ovlivní i provoz městské hromadné dopravy, pražský dopravní podnik počítá s výlukami metra i tramvají. V případě metra se jedná o týdenní výluku od 29. června na trase C mezi stanicemi Kačerov a Pražského povstání. Zavedena bude náhradní autobusová doprava.

Na tuto výluku naváže rekonstrukce tramvajové trati v ulici Nádražní mezi Smíchovským nádražím a Hlubočepy. „V červnu pak opravíme úsek Vozovna Motol – Sídliště Řepy, poté krátký úsek u Anděla mezi křižovatkou Plzeňská – Nádražní a křižovatkou Plzeňská – Radlická. Na to naváže oprava úseku od křižovatky Plzeňská – Radlická kousek nad Strahovským tunelem po křižovatku Plzeňská – Tomáškova,“ popisuje technický ředitel a člen představenstva DPP Jan Šurovský.

Opravy za desítky milionů korun

Menší týdenní výluky zaměřené na výměnu kolejí proběhnou na Palackého náměstí nebo na Výtoni. Náklady na opravy Dopravní podnik Praha vyhodnocuje až zpětně, řádově by mělo jít o desítky milionů korun.

K dokončení se pak blíží nejdůležitější rekonstrukce DPP, a to tramvajové trati ve Vinohradské ulici. „Odstranili jsme dva kilometry přestárlé trati, dělala se v roce 1980,“ říká Šurovský. Provoz by měl být obnoven 29. června.

Do budoucna vznikne on-line koordinace

Aby byly opravy a výluky v Praze do budoucna lépe koordinované, vznikne on-line databázový systém pro všechny městské složky, jako jsou DPP, Pražská plynárenská, Pražská energetická, TSK, Cetin, Pražské vodovody a kanalizace a další. „Děláme rešerši, jak systémy fungují v zahraničí. Z ní vyplyne zadání pro Prahu,“ uvedl Scheinherr.

Magistrát zároveň v příštích dnech vypíše výběrové řízení na nově vznikající pozici komunikačního koordinátora, který bude informovat veřejnost o aktuálním dění v dopravě. „Všichni, kdo omezují plynulost dopravy, musí na odbor pozemních komunikací posílat svůj záměr. Odbor tedy ví o všech omezeních a koordinátor je bude sdělovat veřejnosti,“ doplnil Scheinherr.

TV Architect v minulosti psala o systému, který by koordinoval  a zpřehlednil silniční stavby a který bude v budoucnu fungovat v Plzni.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl