ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Osobnosti Jak bydlel Stephen Hawking?

Jak bydlel Stephen Hawking?

Jak bydlel Stephen Hawking?
Autor: svobodnenoviny.eu Popisek: Stephen Hawking
#Anglie #Hawking
další

Dům, který obýval Stephen Hawking musel být přizpůsoben jeho postižení. Stavba pochází ze začátku devadesátých let a v devadesátých letech v jednom z bytů bydlel právě Hawking. Někdejší sídlo vědce se nachází v Anglii.

Světově uznávaný teoretický fyzik, který zemřel letos v březnu ve věku sedmdesáti šesti let, přestože mu lékaři v mládí nedávali šanci na více než dva roky života, bydlel v domě nazvaném Oast House, v anglické Cambridgi, v devadesátých letech minulého století se svou druhou ženou Elaine Masonovou.

Na míru jeho potřebám

Hawking byl ve skutečnosti jedním z prvních obyvatel domu, kteří se do něj nastěhovali, a dispozice jeho přízemního bytu byla už dopředu upravena právě pro potřeby vědce, který strávil většinu života upoutaný na vozík.

Na první pohled proto v bytě zaujme o něco širší chodba, ale třeba i drobný detail, jímž je mosazné obložení spodní části vstupních dveří, které mělo zabránit tomu, aby se dveře otloukly kolečky Hawkingova vozíku.

Všechny pokoje jsou uspořádány tak, aby byl všude dobrý přístup. Majitel domu proto předpokládá, že byt, jenž nabízí za 665 tisíc liber, tedy přibližně devatenáct miliónů korun, by mohl opět zaujmout především osoby s podobnou indispozicí a tudíž podobnými nároky.

Památkou na světově proslulého teoretického fyzika je rovněž dubová podlaha v jídelně, kterou si vysloveně přál mít. Další je pak pracovna, která vznikla proměnou koupelny. Ta byla původně připojena k ložnici.

Byt, který je jen dvacet minut pěšky od kolejí Cambridgeské univerzity, má dohromady tři ložnice, obývací pokoj, kuchyň a terasu. Právě k ní se vztahuje historka, kterou pro deník Times vyprávěl majitel domu Nigel Grimshaw, jehož společnost dům začátkem devadesátých let postavila.

Válka světů

Vzpomíná v ní, že nad Hawkingem bydlel jeho kolega, který byl prý ovšem „nerudný a pichlavý”. Hawking míval ve zvyku pořádat na terase barbecue, kvůli nimž si ale soused z prvního patra stěžoval.

Jednou to už nevydržel a napsal mu v dopise: „Jsem profesorem matematiky, jako Vy. Pracuji na stejné katedře jako Vy. Jsem členem téže univerzity jako Vy. Bydlím ve stejném domě jako Vy. Určitě tedy víte, kdo jsem, že?” Hawking pak prý požádal svou asistentku, aby na dopis napsala velkými písmeny jediné slovo „Ne” a odeslala jej kolegovi zpět. „Ten se brzy pak z domu odstěhoval,” citují Times Grimshawa.

Kdo to byl?

Profesor Stephen Hawking byl od šedesátých let minulého století jedním z nejslavnějších vědců, a to i přes upoutání na invalidní vozík. Ke konci života komunikoval pouze pomocí hlasového syntezátoru. Jako první definoval teorii kosmologie, zabýval se sjednocením obecné relativity s kvantovou teorií a výzkumem černých děr ve vesmíru. Napsal několik populárních vědeckých knih včetně knihy o historii času. Byl držitelem mnoha ocenění za vědeckou práci a členem vědeckých společností, například britské Královské společnosti nebo Papežské akademie věd.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu