ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Ergonomie a interiérový design

Ergonomie a interiérový design

Ergonomie a interiérový design
3. 5. 2018 / Autor: SCS Software Popisek: Vítěz Zdravé kanceláře soutěže CBRE Zasedačka Roku
#ergonomie
další

Díky vhodně nastaveným podmínkám mohou lidé podávat lepší výkony. Dobře ergonomicky navržené interiéry umožní svým uživatelům dynamickou změnu poloh. Pracovní místo je celý prostor, v němž se osoba pohybuje. Prostor budov by měl člověka vybízet k pohybu.

Ergonomické řešení, celkové rozvržení prostoru a s tím související aktivní design mají zásadní vliv na to, jak se v budovách cítíme. Ergonomie je klíčová zejména ve vztahu k vytvoření optimálního, komfortního a zdravého vnitřního prostředí. Lidé, kteří v těchto prostorách tráví podstatnou část svého dne, se tak díky vhodně nastaveným podmínkám cítí mnohem pohodlněji a mohou podávat lepší výkony.

Obecně lze říci, že správně ergonomicky řešené budovy zohledňují individuální vzdálenosti, výšky a úhly pracovního místa každého uživatele. Berou tak v úvahu biomechaniku lidského těla a prostor jí uzpůsobují. Při špatné poloze se totiž nadměrně zatěžují zádové, krční i ramenní svaly, a dochází k bolestem krční páteře nebo bolestem v kříži. Dobře ergonomicky navržené interiéry mají svým uživatelům umožňovat dynamické změny poloh. Tím se podporuje látková výměna a nedochází k dlouhodobému jednostrannému zatížení. Zlepšuje se tak nejen zdraví, ale i celková pohoda a výkonnost.

Člověk jako uživatel prostoru

Vhodná ergonomická řešení zohledňují člověka jako skutečného uživatele prostoru. S tím souvisí i nutnost uvědomit si již při návrhu budovy, jakou funkci bude interiér plnit a pro koho je vytvářen. Tento aspekt se nejmarkantněji projevuje především při navrhování dispozic kancelářských budov. „Správně rozvržené kanceláře umožňují práci v týmech. Skupinová práce už ovšem neprobíhá jen v zasedacích místnostech, nýbrž přímo v kancelářích. Tam si potřebují lidé vyměňovat informace, diskutovat u podkladů na svém počítači nebo společně sepisovat text. Z toho také plyne, že pracovní místo není jen židle a stůl. Jedná se o celý prostor, v němž se osoba pohybuje a mění svoji polohu v závislosti na různých činnostech během pracovního dne. Dobře navržená kancelář proto umožňuje práci vestoje i vsedě. Do administrativních prostor je třeba vhodně začlenit i zóny, které umožňují setkávání lidí či jejich interakci a přitom zachovávají určitou míru soukromí jednotlivce v kombinaci s přehledností kanceláře. Podstatné jsou i další, na které musí architekt při plánování také pamatovat, např. kuchyňka umožňující pohyb více osob zároveň, vhodné umístění toalet, akusticky oddělený prostor pro telefonování či přiměřeně široké chodby a další zóny“ vysvětluje Jan Baxa, Head of Asset Management ze společnosti CA Immo, členské společnosti České rady pro šetrné budovy.

Ergonomie, architektura prostoru a produktivita práce

Ergonomie se tak významným způsobem podílí na produktivitě práce. Optimalizovat pracovní prostředí z ergonomického hlediska znamená být na správné cestě ke zdravější a produktivnější kanceláři. S tím souvisí i to, že prostor budov by měl zároveň člověka vybízet k pohybu. K tomu může přispět i aktivní design a odstraňování bariér v prostoru. Například schody umístěné blíže vchodu, než se nachází výtah, motivují k fyzické aktivitě. Michaela Nedorostová, Senior Consultant - Associate Director společnosti CBRE, další z členů Rady, dodává: „Interiérový design českých kanceláří zažívá bouřlivý vývoj a během posledních tří let se situace neuvěřitelně zlepšila. Nastupující generace si uvědomuje, že práce tvoří více než třicet % jejich produktivního života. Chce proto pracovat flexibilně a v příjemném prostředí. Toho si váží více než peněz. Zuří válka o talenty, firmy začaly naslouchat jejich přáním a do interiérů investují. Musejí. Nakonec snad i ony si uvědomí, že příjemným prostředím lze zaměstnance motivovat lépe než vyšší mzdou a že hezké kanceláře jsou skvělým marketingovým nástrojem.”

Česká rada pro šetrné budovy

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl