ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavosti Dům rodiny Winchesterovy: Bludiště plné mstivých duchů

Dům rodiny Winchesterovy: Bludiště plné mstivých duchů

Dům rodiny Winchesterovy: Bludiště plné mstivých duchů
Autor: www.cnn.com Popisek: Winchesterův dům
#USA #dům
další

Sarah Winchesterová, vdova po americkém podnikateli, nechala na radu spiritisty zbudovat dům. Ten měl ve svých zdech uchovat duchy, kteří nebohou vdovu pronásledovali. Pronásledování souviselo s údajným rodinným prokletím. Dům je svými rozměry impozantním architektonickým dílem.  

Pokud chceme příběhu Sarah Winchesterové lépe porozumět, musíme začít zmínkou o Oliveru F. Winchesterovi, významném americkém podnikateli, který vyráběl pušky – takzvané winchestrovky. Sarah, rozená Lockwoodová-Pardeeová, se v roce 1837 vdala za jeho jediného syna Wiliama Wirta.

Poté co se manželům několik let po svatbě narodila dcera Annie, přišla první rodinná tragédie. Dcerka pouhých několik týdnů po narození zemřela. Pár nikdy žádné další děti neměl. Když ve čtyřiceti třech letech Wiliam Wirt Winchester zemřel na tuberkulózu, zůstala jeho choť osiřelá. Stala se dědičkou polovičního podílu v rodinné společnosti, což jí zajišťovalo denní příjem srovnatelný dnes se zhruba půlmilionem korun.

Rodinné prokletí

Sarah Winchesterová, otřesená smrtí svých nejbližších, byla přesvědčená o tom, že je klan Winchesterů prokletý. Tuto domněnku jí potvrdil také jeden bostonský spiritista. Řekl, že rodinu pronásledují duchové všech, kteří zemřeli ranou z winchestrovky. Poradil jí, aby vybudovala sídlo pro sebe a tyto duchy. Jestliže s výstavbou přestane, bude prý následovat mrtvého manžela a dceru.

Sarah jeho radu uposlechla a v kalifornském San José započala v roce 1884, tři roky po smrti manželka, výstavbu obrovské luxusní rezidence, kde se pracovalo dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Stavba se zastavila až o třicet osm let později, po smrti majitelky. Ta zemřela na srdeční příhodu u sebe doma v kalifornském Athertonu.

Dělníci z druhé strany

V současnosti patří Tajemný dům Winchesterů, jak se tajemnému sídlu přezdívá, mezi kalifornské národní kulturní památky. Je denně přístupný veřejnosti a fascinuje nejen turisty, ale také spiritisty. Mnoho lidí popisuje, že při návštěvě domu vnímali silnou energii, nebo dokonce viděli tajemné postavy, které následně zmizely. Jeden ze spiritistů dokonce vypověděl, že slyšel kladiva a stavební práce. Jako by dělníci, kteří na domě desítky let pracovali, dodnes nepřestali a budovali jej dál, jen z „druhé strany“.

Ať už jsou tyto příhody výplodem fantazie, nebo strašidelnou skutečností, prohlídka domu ohromí i ty, kteří na žádné nadpřirozeno nevěří. Sídlo má sto šedesát místností, z toho je čtyřicet ložnic, dva sklepy, téměř padesát krbů a deset tisíc oken. To však není zdaleka všechno.

Bludný nábytek

Specifikem domu jsou bludná schodiště a dveře. Některá schodiště nikam nevedou, dveře se otevírají do prázdného prostoru a řada oken do zdí. Nechybějí ani tajné chodby. Dům je bludištěm i pro ty, kteří v něm pracují. I oni často využívají k orientaci plánek.

Říká se, že Sarah Winchesterová byla posedlá číslem třináct, a proto je v domě třináct koupelen, lustry měly třináct svíček. Existují dvě teorie týkající se bizarního rozvržení interiéru domu. Jedna tvrdí, že se majitelka snažila zmást ony mstivé duchy. Druhá, podstatně méně populární verze, praví, že bohatá vdova sice disponovala neomezeným přílivem financí a mohla si dovolit cokoliv, ale chybělo jí architektonické vzdělání, a tak by tyto zvláštnosti mohly být obyčejnými konstrukčními chybami.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl