ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Bytové a rezidenční projekty Dosažitelnost bydlení v Kladně by měl zajistit nový systém

Dosažitelnost bydlení v Kladně by měl zajistit nový systém

Dosažitelnost bydlení v Kladně by měl zajistit nový systém
20. 3. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ Jiří Sedláček Popisek: Poštovní náměstí v Kladně

Dosažitelnost bydlení v Kladně mohou zvýšit nová pravidla pronájmu městských bytů, pomohou například rodinám s malými dětmi. Město zavedlo cenový strop pronájmu, primárně počítá, že byty poslouží rodinám, které nejsou závislé na sociálních dávkách, ale jeden z rodičů je například na rodičovské dovolené, řekl ČTK Dan Jiránek, kladenský primátor. Ve městě je nedostatek sociálního bydlení. Podle Petry Hrubé z organizace Člověk v tísni by Kladno mělo zmapovat situaci a škálu sociálního bydlení rozšířit.

Průměrná cena pronájmu bytu v Kladně se v roce 2018 pohybovala kolem dvou set korun za čtvereční metr. Vedení Kladna stanovilo cenový strop u nabízených bytů na sto čtyřicet pět korun za čtvereční metr. Další roli hrají koeficienty, podle kterých město při výběru úspěšného žadatele o byt zohledňuje třeba i to, kolik má dětí.

Zrušení vyhlášky

Aktuálním tématem ve městě je zrušení vyhlášky, která na území města znemožňovala novým obyvatelům čerpat státní doplatek na bydlení. „Jednoznačně ještě více snížila dostupnost bydlení i ubytování a finanční udržitelnost bydlení pro ohrožené skupiny, jako jsou nízkopříjmové domácnosti s omezeným uplatněním na trhu práce - vícedětné rodiny samoživitelů, osoby v předdůchodovém věku a podobně," uvedla Hrubá.

Podle ní několik lidí vyhláška vyburcovala k aktivitě a využití šance se zaměstnat, jednalo se ale o bezdětné a osoby bez zdravotního omezení. Středočeský kraj vyhlášku zrušil mimo jiné kvůli chybějící identifikaci problémových míst s takzvanými sociálně negativními jevy.

Obtížné hrazení

Aktuální počty lidí v kladenských ubytovnách nemá Člověk v tísni přesně zmapované, v ubytovnách, které se zaměřují na takzvaně sociálně slabé, žije dle hrubých odhadů až čtyři sta lidí. Podporu ubytoven ani výstavbu vlastních podle primátora Kladno neplánuje.

„Další lidé pak žijí v substandardních bytech, někde jde o větší bytové domy, kde se segregují chudé domácnosti v hmotné nouzi a nově příchozí díky absenci doplatku na bydlení obtížně zvládají hradit," dodala Hrubá.

V bytech chybí základní vybavení

Na konci loňského roku v kladenské části Dubí skončil provoz ubytovny, desítky lidí hledaly nové bydlení, pomáhal i Člověk v tísni. Zajištění nového bydlení bylo komplikované a i rodiny s dětmi nyní žijí v bytech, kde chybí základní vybavení či nefunguje topení.

Protože ještě platila vyhláška, museli vzít lidé zavděk i nevybavenými byty, protože na lépe vybavenou ubytovnu bez doplatku na bydlení nedosáhli. Vyhláška totiž neumožňovala pobírat doplatek ani v případě stěhování v rámci Kladna, lidé tedy o něj při zrušení ubytovny přišli.

Chystá se nová vyhláška

Komplikovanou situaci řeší obyvatelé ubytovny v nedalekém Libušíně, kde se nedávno dozvěděli, že do konce března budou muset najít nové bydlení.

Zrušená vyhláška měla bránit stěhování takzvaně nepřizpůsobivých lidí do Kladna. Její účinek ale dle kritiků dopadal i na sociálně znevýhodněné, například na seniory nebo matky samoživitelky.

Kladno chystá nové opatření, jímž chce bránit obchodu s chudobou, tedy situaci, kdy majitelé nemovitostí pronajímají byty často za přemrštěné ceny a inkasují od nájemníků peníze, které jim na doplatcích vyplácí stát. V nové vyhlášce budou přesně vymezena problematická místa a lokality, magistrát prověří, kde se v Kladně nejčastěji stávají přestupky například proti občanskému soužití či obecnímu nebo soukromému majetku.

red

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl