ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Dominantou pražského panelového bytu se stala originální luxferová stěna

Dominantou pražského panelového bytu se stala originální luxferová stěna

Dominantou pražského panelového bytu se stala originální luxferová stěna
10. 3. 2023 / Autor: PAPUNDEKL architekti, foto: Alex Shoots Buildings

Klasický panelákový byt na sídlišti v pražských Ďáblicích se pod taktovkou architektů z ateliéru Papundekl proměnil na originální místo plné praktických i designových detailů. Dominantní je především luxferová stěna, díky které je interiér plný přirozeného světla.

Sídliště v Ďáblicích vzniklo za dob socialismu. Tomu odpovídá i vybavení a dispozice zdejších bytů. Jedná se ale o lokalitu v blízkosti zeleně s dobrou občanskou vybaveností i dopravní dostupností, což přesvědčilo jeden mladý pár, aby se zde usadil natrvalo.

Za pomoci architektů se majitelé bytu o ploše 67 m2 pustili do rekonstrukce, jejímž výsledkem je naprosto originální interiér, který vás ohromí.

„Prostor bytu jsme důvěrně znali, protože jsme v identické dispozici žili několik let v nájmu o pár ulic dál. Naším záměrem bylo nechat si navrhnout a vytvořit vzdušný a světlý prostor, který bude respektovat identitu lokality, zároveň prostor pozvedne a dodá mu osobitost. První návrhy nám přišly velice odvážné a takto radikální změna nás lákala, i když jsme měli v počátku obavy z realizace, protože si – ani dnes – nedokážeme představit, že bychom ji zvládli svépomocí,“ říkají majitelé bytu. 

 

Mladý pár ke spolupráci oslovil studio Papundekl. „Klienti znali všechny přednosti i problémy dispozice a jejich hlavním cílem bylo byt více prosvětlit a získat dostatek úložných prostor. Po společných debatách byla zvolena cesta drobných úprav stávající jinak vyhovující dispozice,“ říkají autoři návrhu. 

Aby se do středu bytu dostalo více přirozeného světla, navrhli architekti nové příčky kompletně z luxfer. Světlo tak prochází doslova napříč celým bytem. Luxfery mají navíc dobré akustické vlastnosti, propouští světlo a lze je jednoduše poskládat i do oblouku, což bylo využito pro zaoblení původně krkolomné uličky kolem koupelnového jádra. Luxferové stěny se tak staly hlavním tématem interiéru bytu. 

 

Dalším důležitým prvkem je vestavěný nábytek. Byl zde navržen modulární regálový systém, který je pomocí ocelových rámů kotven ke stropům. Police jsou z březové překližky, která doplňuje chladnější odstíny bytu teplým tónem. Regály se nachází ve všech hlavních místnostech, někde slouží jako knihovna, jinde jako kuchyňské skříňky či noční stolky. 

Podlaha je tvořena z neutrální šedé stěrky, kterou doplňuje odhalená betonová konstrukce na některých stěnách. Do nábytku jsou také integrovány vypínače a zásuvky, díky čemuž se nemuselo složitě vrtat do betonových panelů. Zajímavostí je také to, že jediným zdrojem umělého světla jsou v interiéru LED pásky rozmístěné v policích, což vytváří příjemné rozptýlené světlo.

 

„V osobitém a zároveň jednoduchém interiéru, do kterého studio navrhlo i většinu nábytku, žijeme už půl roku. Je to komfortní domov – ke každodennímu životu, častým návštěvám i pro práci. Neocenitelnými jsou v tomto rozsáhlé knihovny, které střídmý prostor naplňují barvami a poskytují dostatek místa nejen pro ubytování řady knih nezbytných pro naše profesní životy, ale i tretek, radostí a dekorativních předmětů z cest,” uvádí majitelé bytu.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Panelákový byt se proměnil v útulné hnízdo

Klasický byt v osmém patře ostravského panelového domu dostal zcela nový rozměr. Atraktivní bydlení na celkem malém prostoru nabízí dokonce i saunu a zimní zahradu. Rekonstrukce změnila dispozici 3+1 na 2+kk, vznikl tak vzdušný a jednotný prostor s minimalistickým vybavením a výhledem na město. Byt nese trefně název Hnízdo.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl