ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Čeští architekti postaví v Gruzii město. Tamější příroda údajně léčí

Čeští architekti postaví v Gruzii město. Tamější příroda údajně léčí

Čeští architekti postaví  v Gruzii město. Tamější příroda údajně léčí
29. 7. 2019 / Autor: VIZE Popisek: Vizualizace chystaného města

Takzvané zlaté české ručičky se opět vyznamenaly. V Gruzii, u břehů Černého moře nedaleko města Kobuleti postaví nové město. Luxusní komplex bude na čtyřech stech hektarech sloužit zhruba deseti tisícovkám obyvatel. Ti zde najdou hotel, na tři stovky domů, restaurace anebo také hřiště na fotbal či golf. Nové město by mělo podle odhadů stát přes dvě miliardy korun. Podle serveru Forbes.cz je zahájení stavby plánováno na začátek příštího roku. Na starost jej bude mít česká firma H20 Group Libora Vlasáka. Na návrhu resortu se podílela dvě architektonická studia: Chybík+Krištof, známé z dřívějšího rozhovoru pro TV Architect, a AiD team.

Za projektem Green Resort stojí tito muži. Tři čeští a jeden slovensko-gruzínský podnikatel, konkrétně Radek Brázda, Marek Šak, Roman Vývoda a Levan Šerazadišvili. Dva z investorů, Brázda a Šerazadišvili, už nejsou v oboru nováčky. Jejich společnost L&R Company u černomořského pobřeží postavila několik bytových domů a podle webu Forbes.cz se chystá dokončení několika dalších domů. Šak a Vývoda jsou podnikatelé z Hranic na Moravě. V projektu je zainteresovaný také hoteliér Lukáš Pytloun, který vlastní síť Pytloun Hotels. S ním se patrně počítá jako s provozovatelem plánovaného hotelu.

Investoři mají aktuálně koupené pozemky pro první fázi výstavby, do které zapadá hlavně zmiňovaný velký hotel pro 500 lidí a apartmánové byty. Projekt by měl být financován zapojením dalších přizvaných lidí. „Jednáme s investičními fondy, většími investory a zároveň to otevřeme i retailovým investorům. V září proto spustíme emisi dluhopisů v celkové hodnotě 400 milionů korun," uvedl jeden z manažerů projektu Petr Zapletal.

Velké investice na pobřeží

Green Resort podle Forbes.cz má podporu gruzínské i lokální adžárské vlády, mnoho politiků se zúčastnilo slavnostního zahájení projektu v první polovině července. „Mluvíme o velkých investicích na pobřeží. Tento projekt bude perlou celé oblasti Černého moře. Zajistí, že Gruzie bude schopna obsadit místo lídra v cestovním ruchu v této oblasti,“uvedl gruzínský premiér Mamuka Bachtadze s tím, že investiční smlouva mezi vládou a společností Green Resort byla podepsána.

„S pomocí tvůrců se podařilo vytvořit unikátní projekt, který uspokojí poptávku po kvalitních službách a neustále rostoucím počtu zahraničních turistů, ale také po velké poptávce zahraničních investorů, kteří hledají kapitálové zhodnocení svých investic, které jim nabízí současná daňová a ekonomická politika gruzínské vlády, jež udělala z Gruzie mimořádně atraktivní zemi pro příliv zahraničního kapitálu.
Díky výjimečně ucelenému pozemku na pobřeží Černého moře, jsme navrhli koncept moderního, ekologicky šetrného ultra moderního bydlení a rekreace v projektu navrženém nejlepšími českými architekty,“ píše se na webu greenresort.cz

Oblast plná léčivé přírody

Architekti navrhli Green Resort z energeticky účinných a ekologicky čistých stavebních materiálů. V areálu budou lidem sloužit moderní technologie, jako jsou elektrické kolébkové stanice či solární panely. „Tato oblast je jedinečná nejen díky magnetickému písku či magnetitu, který se u Černého moře také vyskytuje. Cenné jsou také borovicové lesy v okolí a jejich pyl, který posiluje imunitní systém,“ uvedli autoři projektu s tím, že toto místo má příznivé klima celý rok a neustále tak láká turisty. Blízký Kavkaz se svou panenskou přírodou nabízí dobré možnosti pro lyžaře.

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl