ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Ceny Czech Grand Design znají vítěze. Grand designérkou roku 2019 je Lucie Koldová

Ceny Czech Grand Design znají vítěze. Grand designérkou roku 2019 je Lucie Koldová

Ceny Czech Grand Design znají vítěze. Grand designérkou roku 2019 je Lucie Koldová
30. 4. 2020 / Autor: Romana Landová, t.z. Předávání proběhlo formou dokumentu. Foto: Profimedia

Ve středu 29. dubna byli v rámci mimořádného pořadu na ČT art vyhlášeni vítězové cen Czech Grand Design. Trofeje za rok 2019 byly rozdány za nejlepší počiny v kategoriích design, móda, šperk, fotografie, ilustrace a grafický design. Vzhledem k trvajícím opatřením byli letos vítězové vyhlášeni formou dokumentárního pořadu v režii Tomáše Luňáka.

Grand designérkou roku 2019 se stala Lucie Koldová. Kromě mimořádných produktových návrhů nábytku a svítidel pro řadu prestižních značek na sebe upozornila také jako autorka Designérie, hlavní výstavy Designbloku. O rok předtím jako první česká designérka představila svojí vizi v projektu Das Haus v Kolíně nad Rýnem. Za rok 2019 k úspěchům přidává i nejvyšší ocenění cen Czech Grand Design, titul Grand Designér roku – Cena Erste Premier a Designér roku 2019 - Cena Ministerstva kultury ČR, které získává za jednu z oblíbených disciplín – design nábytku.

Koldová se kromě jediného ročníku Cen objevila ve všech zbývajících třinácti. V roce 2007 a 2008 bodovala poprvé s nominací v kategorii Objev roku, následně nechyběla ani jednou v  královské kategorii Designér roku. Několikrát se probojovala do finále, třikrát kategorii vyhrála a jednou dokonce získala i nominaci v kategorii Designér šperku roku. A letos si již podruhé odnáší nejcennější trofej. „Úspěch Lucie Koldové v roce 2019 byl natolik fenomenální, že se stala poprvé v historii Cen podruhé Grand designérem,“ uvedla členka Přípravného výboru cen Czech Grand Design a ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Známá jména české scény

Kategorii Módní designér roku letos ovládl Jan Černý, který představil povedený redesign klasických tenisek Prestige x Jan a vlastní kolekci oděvů pro sezónu podzim/zima 2019. V kategorii Designér šperku připadlo první místo Elišce Lhotské za minimalistickou kolekci šperků So inspirovanou matérií vody a jejím možným nedostatkem v budoucnosti.  Nejlepším výrobcem roku a  vítězem Ceny Design pro export byla zvolena firma Master & Master, která loni uvedla kromě židle Cocon od Lucie Koldové také lavičku Steps dvojice Herrmann & Coufal. Objevem roku se stal Vítek Škop, který zaujal komplexním projektem Vividbooks přinášejícím inovativní způsob zatraktivnění výuky fyziky.

V kategoriích fotografie, ilustrace a grafický design se sešla známá jména české scény. Nejlepší fotografkou se stala Michaela Karásek Čejková, která si prvenství odnesla za fotografie kolekce šperků Janji Prokić, oděvní kolekce dvojice Ester a Josefina, vizuál festivalu Mezipatra a fotografie pro autorský projekt Czechia. Mezi grafickými designéry zvolila Akademie vítězem Jana Matouška, autora vizuální koncepce výstavy a grafického designu knihy Diktátor času: (De)kontextualizace fenoménu Laterny magiky. Nejlepší ilustrátorkou roku je Nikola Logosová za ilustrace pro dětské knihy POZOR DOKTOR! Dějiny medicíny v sedmi dnech a Klub divných dětí.

Sbírka předmětů z Mexika

Kromě ocenění vítězů osmi kategorií a vyhlášení hlavní ceny uvádějí ceny Czech Grand Design každoročně významnou osobnost oboru do Síně slávy za celoživotní přínos oboru. Letos je jí výtvarnice, grafická designérka a umělkyně Květa Pacovská.

Trofej pro čtrnáctý ročník, sérii objektů v krabici s názvem Kus snu, vytvořila loňská absolutní vítězka Tereza Rosalie Kladošová. „Ceny jsou sbírkou předmětů z mé cesty do Mexika, kterou jsem si vysnila. Každý z vítězů dostane něco jiného, něco speciálního. A další částí ceny je krabice, pelíšek pro předměty, které jsem přivezla. Ovšem ani ty předměty, ani ta krabice nejsou důležité. Důležitá je pro mě myšlenka, kterou mají zhmotňovat a sice: Buďme odvážní a pojďme věci dělat trošku jinak. Plňme si sny, protože sny jsou to, co tvoří náš život. A vystupme ze své komfortní zóny,“ vysvětlila Kladošová.

Vyhlášení formou dokumentárního filmu

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo v mimořádném režimu vzhledem k trvajícím opatřením proti pandemii koronaviru, a to v podobě dokumentárního filmu v režii Tomáše Luňáka, který nabídl vizitky nominovaných, záběry z výstavy finalistů Best of: 2019 i rozhovory s vítězi. Pořadem provedli herci a muzikanti z formace Mutanti hledaj východisko Jan Vejražka a Jiří Konvalinka.

Psali jsme také:

Do Síně slávy Cen Czech Grand Design vstoupí výtvarnice Květa Pacovská

Ceny Czech Grand Design představují mimořádnou podobu letošního vyhlášení vítězů

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl