ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Bratislava se má přiblížit nejvyspělejším metropolím, zřídí na to úřad

Bratislava se má přiblížit nejvyspělejším metropolím, zřídí na to úřad

Bratislava se má přiblížit nejvyspělejším metropolím, zřídí na to úřad
11. 2. 2019 / Autor: Pixabay/Lubos Houska Popisek: Bratislava

Hlavní město zřídí novou příspěvkovou organizaci Metropolitní institut Bratislava. Má být nástrojem pro reálnou změnu Bratislavy na město, které dokáže úrovní života konkurovat nejvyspělejším evropským metropolím. První aktivity má institut začít provádět od dubna. Půjde o pracoviště v oblasti urbanismu, architektury, dat, rozvoje, tvorby a správy města. Schválili to ve čtvrtek městští poslanci, někteří z nich však vyjádřili obavy.

Bratislava a její metropolitní území se podle města rozvíjí ve více oblastech mimořádným tempem, v jiných však naopak zásadně zaostává. „Aby byla změna reálná, je třeba vytvořit nástroj, který bude její hnací silou. V rámci stávajícího poznání a mezinárodní zkušenosti je vhodným nástrojem vytvoření instituce, která bude nositelem nového pohledu na město a jeho fungování, "vysvětluje v předloženém materiálu samospráva.

Konkurence vyspělým metropolím

Vytvoření Metropolitního institutu Bratislavy má být nástrojem pro reálnou změnu Bratislavy na město, které dokáže úrovní života konkurovat nejvyspělejším metropolím. Model odděleného institutu s takovým zaměřením je dlouholetou zahraniční praxí většiny evropských metropolí jako Brusel, Paříž, Amsterdam, ale i Praha, Brno či Karlovy Vary.

Kromě strategického a územního plánování má nová organizace věnovat i datové politice města, tvorbě analýzy a veřejných politik v kompetenci města, monitoringu, inovacím či vzdělávání veřejnosti v oblasti rozvoje a fungování hlavního města.

Snížení množství a rozsahu odborných analýz

„Po vybudování organizace se sníží množství a rozsah odborných analýz objednávaných v soukromých poradenských společnostech, čímž se sníží potřeba vynakládání tohoto druhu výdajů do externího prostředí, které nebyly v minulém období zanedbatelné a byly předmětem kritiky. Součástí organizace jsou útvary zaměřené na sběr dat a informací z území relevantních pro analýzy a podklady," tvrdí magistrát.

Ingrid Konrad, hlavní architektka Bratislavy má spolu s jejím týmem při plnění svých úkolů spolupracovat s metropolitním institutem, s čímž také souhlasí.

Nábory zaměstnanců

Institut má začít svou činnost 1. dubna. Předpokládá se, že bude mít padesát zaměstnanců. V první etapě se předpokládá nábor asi třiceti zaměstnanců, především z řad zaměstnanců magistrátu. V další fázi v tomto roce se předpokládá přijetí dvaceti nových zaměstnanců, především na pozice expertů.

Město deklaruje, že statutární institutu bude vybrán transparentně. V aktuálním roce se chce Metropolitní institut Bratislava zaměřit například na přípravu podmínek pro architektonické soutěže pro Náměstí SNP a Kamenné náměstí, jakož i pro lázně Grössling, Komenského náměstí, jakož i několik lokality na budování náhradních a nájemních bytů.

Hlavně nepospíchat

Někteří městští poslanci uvedli, že záměr není špatný, nelíbí se jim však jeho předložena forma. Dana Čahojová, městská poslankyně a starostka bratislavské Karlově Vsi řekla, že nebyl dostatečný čas a ani prostor konzultovat tento materiál. Vedení města vyzvala, aby se nepospíchalo se zřízením tohoto institutu.

V materiálu jsou podle ní nejasné až rozporné formulace a z dlouhodobého hlediska mohou být pro město vysoce rizikové. Čahojová poukázala i na problémy, které má takový institut v Praze. Vedení i zaměstnanci města zdůvodňovali potřebu vzniku institutu a deklarovali, že se problémům a nejasnostem budou chtít při zřizování organizace vyhnout.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl