ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Boj o přežití terasy na Budějovické

Boj o přežití terasy na Budějovické

Boj o přežití terasy na Budějovické
14. 3. 2018 / Autor: ŠJů

Společnost DBK, sídlící na stanici metra Budějovická, se snaží o záchranu historické terasy, která je součástí budovy stejnojmenného obchodního centra. DBK viní úředníky Magistrátu hlavního města Prahy, který je vlastníkem stavby, z pochybení. I přes absenci aktuálního statického posouzení terasy nařídil Magistrát její uzavření a chce ji nechat zbourat. Ve hře jsou i dřívější údajně nepřesné statické posudky. Terasa je podle odborníků v pořádku a je provozuschopná. DBK připouští, že je rekonstrukce terasy zapotřebí, není ale ve stavu pro demolici. Snaha o přestavbu trvá od roku 2010.

Středem pozornosti je obchodní dům DBK nedaleko stanice metra Budějovická, a především pak její terasa, která osm let zaměstnává na jedné straně vedení obchodního domu, jež se snaží přesvědčit Magistrát hlavního města Prahy o nutnosti její rekonstrukce, na druhé pak magistrát samotný. Ten totiž budovu vlastní a podle vyjádření vedení obchodního domu po celou dobu sabotuje veškeré snahy o zvelebení stavby.

Situace vygradovala před dvěma týdny, kdy úředníci magistrátu nechali uzavřít jižní část vestibulu nákupního centra, a řekli, že předmětná terasa je v havarijním stavu a musí se zbourat. S tím však nesouhlasí vedení obchodního domu a postup magistrátu ostře kritizuje. Terasa je podle společnosti DBK integrální architektonickou součástí obchodního domu a svými nosníky do něj přímo zasahuje. V roce 2011 bylo pražskému magistrátu nabídnuto vedením obchodního domu odkoupení nebo pronájem budovy za podmínek, které stanoví. Magistrát však žádný z předložených návrhů neakceptoval. Jednání mezi oběma stranami přitom probíhají už osm let.

Podle Miroslava Velfla, který je předsedou představenstva DBK, úředníci pražského magistrátu při náhlém vydání rozhodnutí o uzavření jižního vestibulu pochybili, a stejně tak i při rozhodnutí o zbourání terasy.

Na to pro TV Architect reagoval tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman: „Ve společností DBK je to podobné jako se spolumajitelem dvojdomku, který vám několik let brání v rekonstrukci, ale nakonec chce působit jako ten hodný. Právě kvůli společnosti DBK a jejím dalším a dalším mnohdy nesmyslným požadavkům v připomínkovém řízení jsme nemohli objekt opravit.“

Podivné posudky statiků?

DBK si nechala zpracovat vlastní posudky o aktuálním stavu terasy a podle vyjádření nezávislého statika Marka Lukáše je terasa plně funkční a vyhovuje současným normativním předpisům, stávající podepření tak nejsou třeba. Lukáš dále uvedl, že dřívější posudky vypracované pražským magistrátem, na základě kterých má být terasa v nevyhovujícím stavu a které de facto terasu odsuzují k smrti, jsou amatérské a mnohdy nepřesné.

S tím ovšem nesouhlasí magistrátní mluvčí. „Podle posudků od kvalifikovaných statiků s osvědčením je konstrukce v havarijnímu stavu. Kvůli soukromým obchodním aktivitám společnosti DBK nebudeme ohrožovat chodce ani provoz metra, jedná se totiž o zastřešení, které by se mohlo zřítit do kolejí,“ uvedl Hofman.

Jenomže názor statika Marka Lukáše podpořil také šéf katedry ocelových a dřevěných konstrukcí z Fakulty stavební ČVUT František Wald. Terasa je podle oslovených odborníků v pořádku a pro její demolici není důvod.

Podle vedení DBK byla stavba v minulosti opravdu naddimenzovaná a při správné údržbě vydrží ještě mnoho let. „Lze tedy dovodit, že má být pasáž neprodleně znovu zprůchodněna. Současně bude na jaře nutné započít s opravou a dosud zanedbanou údržbou včetně rehabilitace nosných ocelových konstrukcí,“ dodává Velfl.

Tomáš Nývlt

Další články na TV Architect:

Česko-slovenský výprodej obchodních domů

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl