ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Bauhaus: Sto let jedinečné školy

Bauhaus: Sto let jedinečné školy

Bauhaus: Sto let jedinečné školy
Autor: Wikimedia commons/ Mewes Popisek: Budova Bauhausu v Desavě od Waltera Gropiuse

Slavná umělecko-průmyslová škola Bauhaus existovala jen čtrnáct let, přesto v moderní architektuře, umění a designu zanechala nesmazatelnou stopu. Hlavní myšlenka Bauhausu - jednota umění pod vedením architektury a těsný vztah k řemeslu - ovlivňuje myšlení architektů a designérů dodnes. Škola, v níž působila řada významných osobností z různých oborů, byla založena před sto lety, 1. dubna 1919, ve východoněmeckém Výmaru.

Prostředí Bauhausu proslulo tvůrčí liberálností a pokrokovostí. Na škole byli zastoupeni studenti ze zahraničí i řada žen. Vedle architektury se zde vyučovala práce s kovem, textilem, fotografie, typografie nebo scénografie. Studenti se nejdříve museli vyučit v některém z oborů, později pak začali pracovat pod vedením špičkových umělců té doby. Cílem bylo, aby absolventi Bauhausu dobře zvládli řemeslo i různé disciplíny a stali se tak komplexními umělci.

Architekti Bauhausu

Na škole působily takové osobnosti, jako architekti (a tři ředitelé Bauhausu) Walter Gropius, Hannes Meyer a Ludwig Mies van der Rohe, umělci Vasilij Kandinskij, Paul Klee, Piet Mondrian, Lyonel Feininger, Josef Albers, László Moholy-Nagy či Oskar Schlemmer. Z českých zástupců pak v Desavě přednášel teoretik umění a výtvarník Karel Teige. Vliv Bauhausu je v tuzemsku patrný na stavbách architektů Jaromíra Krejcara nebo Bohuslava Fuchse.

Bauhaus založil v roce 1919 Gropius, který navázal na uměleckoprůmyslové učiliště architekta Henryho van de Veldeho. “Mladí a rozhněvaní" tvůrci, prosazující po éře načančané secese jednoduchost, geometrii a funkci, působili tehdy jako zjevení. V roce 1925 se Bauhaus kvůli politickému tlaku přesunul do polabské Desavy. Zdejší komplex objektů - učebny, dílny, koleje či takzvané domy mistrů (učitelů) - je dnes na seznamu památek UNESCO.

Bauhaus ovlivnil Steva Jobse

V Berlíně pak škola fungovala v letech 1932 a 1933. Po nástupu nacistů, kteří styl Bauhausu považovali za příliš "žido-marxistický", byla instituce uzavřena. Její myšlenky ale přetrvaly dál i ve způsobu výuky, který převzala řada univerzit. Mies i Gropius poté přesídlili do USA, kde se dál profesně realizovali. "Bauhaus mě osudově ovlivnil. Nejen svým minimalismem a funkční estetikou, ale i smyslem pro humor," řekl například Steve Jobs, zakladatel firmy Apple.

Stavby podle principů Bauhausu lze nalézt také v izraelském Tel Avivu, kde vznikl celý komplex domů (takzvané Bílé Město), který je pod ochranou UNESCO. Ve 30. letech jej vystavěli židovští architekti, kteří přišli z Německa před hrozbou nacismu. Část jich byla žáky Bauhausu, nebo jím byli ovlivněni. Stavby v tomto stylu se ale nacházejí i v Japonsku, Číně nebo v Česku. Příkladem je brněnská vila Tugendhat (1929 až 1930), o kterou se zasloužil Mies van der Rohe.

Výběr osobností spjatých s Bauhausem:

- Walter Gropius (1883 až 1969) - německý architekt, urbanista a teoretik. Byl prvním ředitelem Bauhausu, jehož vznik inicioval. V roce 1928 se vedení školy kvůli únavě a útokům na svou osobu vzdal. Po nástupu nacistů k moci emigroval v roce 1934 do Anglie a o tři roky později přijal profesuru na americké Harvardově univerzitě.

- Mies van der Rohe (1886 až 1969) - německý architekt a designér, ředitel Bauhausu. Řízení školy převzal v roce 1930, kdy už se nad německou modernou začala stahovat mračna. V roce 1934 dostal zákaz působit, o čtyři roky později před nacisty uprchl do USA. Je mimo jiné autorem brněnské vily Tugendhat, památky UNESCO.

- Vasilij Kandinskij (1866 až 1944) - ruský malíř a teoretik, jeden ze zakladatelů abstraktního umění, profesor na Bauhausu. Absolvent práv a ekonomie se pro malířství rozhodl až ve 30 letech. Po nástupu nacismu a zavření Bauhausu se v roce 1933 uchýlil do Francie.

- Paul Klee (1879 až 1940) - švýcarský malíř a grafik, profesor na Bauhausu v letech 1921 až 1933. Také jeho díla byla po nástupu nacistů k moci označována za "zvrhlé umění" a vyřazena ze sbírek a muzeí.

- Marcel Breuer (1902 až 1981) - architekt a designér nábytku maďarského původu, absolvent Bauhausu. Působil v Německu či v USA. Vyučoval na Harvardově univerzitě. Byl průkopníkem trubkového nábytku, jeho známým dílem je tzv. Wassilyho křeslo.

- László Moholy-Nagy (1895 až 1946) - maďarský malíř, avantgardní fotograf a profesor na Bauhausu. Absolvent práv jako umělec experimentoval s kompozicí, barvou i světlem. Později působil v Londýně a Chicagu, kde zřídil vlastní školu designu.

- Oskar Schlemmer (1888 až 1943) - německý malíř a sochař byl vedoucím scénografické dílny Bauhausu. Na svém kontě měl scénografii baletů, do níž vnášel revoluční pojetí, kdy například kostýmy účinkujících z nich činily živoucí sochy tvořící součást scény.

red

Psali jsme také:

Fotograf architektury Filip Šlapal svým dílem připomene slavný Bauhaus

V Německu si připomínají Bauhaus, slavnou uměleckou školu

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl