ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Akustická pohoda aneb pryč s hlukem

Akustická pohoda aneb pryč s hlukem

Akustická pohoda aneb pryč s hlukem
11. 5. 2018 / Autor: Česká rada pro šetrné budovy Popisek: Kanceláře Red Hat v Brně
#zdravé budovy
další

Sluch sloužil člověku dlouhá léta k orientaci a přežití. Nespokojenost při práci často způsobují zvuky, o něž nestojíme. Kavárenský efekt bývá problém v kancelářských prostorách typu open-space.

K požadavkům na zdravé vnitřní prostředí se řadí i tzv. akustická pohoda. Člověk se dlouhá tisíciletí vyvíjel v přírodě, v níž mu sluch sloužil k orientaci a přežití. Dodnes tak automaticky zaměřujeme svou pozornost směrem, odkud slyšíme zvuk. Hluk na nás ale působí jako významný stresor, který má řadu negativních dopadů. Působí na lidské tělo jako nadlimitní zátěž způsobující vnitřní napětí, čímž narušuje rovnováhu organismu psychologické studie prokázaly, že hluk zapříčiňuje nespavost, bolesti hlavy, zvracení, žaludeční vředy, vyšší krevní tlak, zvýšenou náladovost, a dokonce i impotenci. Pokud je však akustika řešena komplexně jako součást zdravého vnitřního prostředí, lze podle odborníků České rady pro šetrné budovy těmto neblahým projevům účelně čelit, a to i v prostorech typu open-space.

Iveta Králová ze společnosti Saint-Gobain Ecophon klade otázku: „Rozptylují vás rozhovory kolegů, které se vás netýkají? Slyšíte ventilační techniku a tiskárnu? Cítíte větší stres a nižší míru koncentrace? Pokud ano, na řešení akustiky se u vás v práci zapomnělo. Přitom nejzávažnější příčinou nespokojenosti při práci v kanceláři jsou právě zmíněné zvuky, které nechcete slyšet. Navíc vás vysoká hladina hluku nutí zvyšovat hlas, abyste byli slyšet a překonali okolní hluk. Tento jev někdy označujeme jako tzv. kavárenský efekt.“

Fakta související s hlukem v kancelářích

Hluková expozice vede k řadě zdravotních problémů a obtíží, čímž se zvyšuje nemocnost pracovníků

Hluk snižuje schopnost soustředit se až o 66 % – čím složitější je pracovní úloha, tím významněji se tento vliv projevuje.

25 % špičkových pracovníků je více chráněno před rušivými vlivy, není vyrušováno na pracovišti a je méně zatěžováno telefonními hovory.

Pracovník potřebuje v průměru 25 minut na to, aby se po vyrušení vrátil k původní úloze. Dalších 8 minut uplyne, než opět dosáhne stejné míry koncentrace.

Jak čelit hluku v kancelářích?

Tzv. kavárenský efekt bývá problematický především v kancelářích typu open-space. Tyto prostory byly od počátku vytvářeny s myšlenkou snadnějšího přehledu o zaměstnancích a zároveň vedeny snahou ušetřit náklady a umožnit pracovníkům snáze sdílet své nápady. V praxi se však spíše stávají hlučnými místy, kde se obtížně pracuje. Nemusí tomu ale tak být, pokud se na zdravé vnitřní prostředí myslí již při projektování kancelářských prostor. „Počítat s akustickými opatřeními by měla každá firma již v úvodu projektu bez ohledu na to, zda se jedná o výstavbu nových kanceláří nebo o jejich rekonstrukci. Dobře akusticky řešený prostor bere v úvahu veškeré zdroje hluku tak, aby byla zajištěna dobrá úroveň srozumitelnosti, zaměstnancům neklesala koncentrace a současně měli potřebnou míru soukromí. Takové pracovní prostředí je jednoznačně produktivnější,“ uzavírá Jiří Gina ze společnosti Armstrong.


Česká rada pro šetrné budovy

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl