ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson vystoupí dnes v Brně

Krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson vystoupí dnes v Brně

Krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson vystoupí  dnes v Brně
16. 4. 2018 / Autor: Kancelář architekta města Brna/ Popisek: architekt Mark Johnson

Kancelář architekta města Brna pořádá dnes, 16.dubna, vystoupení krajinářského architekta a urbanisty Marka Johnsona. Půjde o první vystoupení tohoto tvůrce v moravské metropoli. Architekt bude v brněnské hvězdárně prezentovat své zkušenosti a názory na rozvoj měst. Současným ožehavým tématem „udržitelnost rozvoje měst“ se zabýval už v minulosti. Za projekt parku svatého Patrika v Calgary získal prestižní cenu. Aktuálně spolupracuje s brněnskými architekty na studii týkající se přestavby části jižní čtvrti.

Mark Johnson, prezident společnosti Civitas, se zaměřuje na krajinnou architekturu a stavbu měst. Navrhuje náměstí, nábřeží, ale také parky. Se svým týmem má za sebou kolem pěti set projektů v Severní Americe, Evropě, Asii, ale i na Blízkém východě. Byl u vzniku nového města Dehsabz v Kábulu, navrhoval revitalizaci říčního toku v Los Angeles a známý je i rekonstrukcí letiště Stapleton v Denveru. „Nepřicházíme k problému s tím, že máme dopředu připravené řešení. Snažíme se, aby nás samotný problém navedl na řešení, které potřebuje,“ přiblížil hlavní myšlenku Civitas Mark Johnson.

V rámci svého prvního vystoupení v Brně vystoupí s přednáškou Principy rozvoje měst, v níž se s veřejností podělí o své bohaté zkušenosti s výstavbou měst. Přednášku budou provázet také jeho názory na toto téma.

Udržitelný rozvoj měst

Už během studií na univerzitě v Harvardu se věnoval otázkám udržitelného rozvoje měst. O desítky let tak předstihl problém, který je dnes jedním z klíčových témat: jak vytvořit a rozvíjet město, ve kterém se lidé budou cítit dobře. TV Architect již psala o podobném tématu v článku „Zdravé vnitřní prostředí aneb když budovy slouží lidem“.

K jeho nejvýznamnějším projektům z poslední doby patří přestavba parku svatého Patrika v kanadském Calgary. Tímto počinem získal prestižní národní ocenění za nejlepší projekt veřejného prostoru i celou řadu mezinárodních cen. Místo, které bylo v minulosti nechvalně proslulé kriminalitou a bezdomovectvím, je dnes oblíbenou destinací hlavně pro rodiny s dětmi.

Architekt pracoval v Denveru na podobném projektu, jako je oblast jižní čtvrti v Brně. Navrhl obnovu průmyslové oblasti v údolí řeky Platte, kde dříve stálo rušné vlakové nádraží. Území sousedící s centrem má rozlohu kolem padesáti hektarů a dnes je jednou z nejžádanějších lokalit ve městě. „Přemístili jsme koleje, postavili mosty, silnice, parky, navrhli nové zóny, ulice, náměstí a veřejné prostory. Před dvaceti lety to byla prázdná země, dnes v nové čtvrti bydlí už přes čtyři tisíce lidí, jsou tady obchody, restaurace, kanceláře a další podniky,“ upřesnil Johnson.

Opuštěná a Trnitá studie

Mark Johnson teď své zkušenosti využívá při přípravě urbanistické studie, na které spolupracuje s brněnskými architekty Alešem Burianem a Gustavem Křivinkou. Studie se týká části jižní čtvrti, konkrétně území v blízkosti ulic Opuštěná a Trnitá.

„Mark Johnson patří mezi současné vůdčí osobnosti v oblasti urbanismu a městského plánování. Má za sebou řadu zkušeností z velkých projektů a je skvělé, že se podařilo pozvat ho do Brna. Společně s brněnskými architekty pomůže najít nejlepší řešení pro rozvoj nové jižní čtvrti. Cílem chystané urbanistické studie je přinést ideje a nápady, jak území nejlépe využít,“ řekl ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl