Odebírat novinky
Úvod Profily partnerů Architekti Profilové video: Jiří Hejda, DAM architekti

Profilové video: Jiří Hejda, DAM architekti

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Další video

Profilové video: Jiří Havrda, DAM architekti

zrušit

9 m 11 s / 3. 4. 2019 / Autor: TV Architect
Profilové video: Jiří Hejda, DAM architekti

Pochází z Prahy. V letech 1988–1995 studoval na Fakultě architektury, České vysoké učení technické v Praze. V letech 1991–1993 proběhla jeho spolupráce s Atelierem 91 profesora Sedláčka v Praze.

V těchto letech probíhala i samostatná projekční činnost – rodinné domy a interiéry. V letech 1993-2006 spolupracoval s architektonickou kanceláří DaM spol. s r.o., následně DAM architekti s.r.o. / Praha. Od roku 1998 je autorizovaný člen České komory architektů. Od roku 2006 doteď je spoluvlastníkem architektonické kanceláře DaM spol. s r.o., následně DAM architekti s.r.o. / Praha.

Projekty:

AFI Vokovice – novostavba administrativní budovy

Nárožní parcela má v současnosti znaky periferie, vybudováním stanice metra u křižovatky s Kladenskou však nabyla na významu. Je přímo předurčena k umístění dominantní stavby, která se stane jedním z důležitých objektů, rytmizujících dlouhou Evropskou třídu. Objekt bude jasně viditelný při jízdě oběma směry, zvláště ve směru od letiště. Nová stanice metra zase přivede množství lidí přímo do parteru budovy.

Nutnost rozdělit návrh do 2 budov jsme využili i ve hmotovém konceptu – nižší budova A tvoří „záda“ celému areálu, vertikálně koncipovaná budova B tvoří dominantní „hlavu“ . Mezi oběma budovami vzniká klidový prostor „nádvoří“ s dostatečnou rozptylovou plochou a se širokými možnostmi parkových úprav (zeleň, vzrostlé stromy, voda ...). Budovu 2. jsme „nadzvedli“ a podložili proskleným parterem s obchodními plochami s přímou vazbou na stanici metra. 
Výrazně plasticky tvarovaná fasáda svým zakřiveným průběhem nabízí zajímavý a proměnlivý vzhled při pohledu zvenčí. Tento výraz je nezaměnitelný, jasně se odlišující od unifikovaných plochých prosklených fasád. Je výrazně odlišná od běžných obdobných budov. Obě budovy ve svém vzájemném vztahu (i každá samostatně) se stávají jasným vizuálním logem projektu.

Půdorysný tvar budovy příznivě snižuje celkovou plochu fasády – organický tvar je nejvhodnější z hlediska tepelných ztrát a zisků a zároveň umožňuje použitím jednoduché modulace libovolné členění i maximální ekonomizaci výstavby použitím jednoho jediného modulu po celém obvodě stavby. Opakování stále stejného detailu umožňuje jeho dokonalé vyřešení a využití prefabrikace, aniž by toto mělo vliv na kvalitu a sílu celkového architektonického výrazu.

  • Místo: Evropská, Praha 6
  • Rok: 2016
  • Investor: AFI Europe
  • Autor: Jiří Hejda, Iveta Chitovová, David Macháček, Petr Šedivý
  • Spolupráce: Pavel Uttendorfský, Marian Karel (výtvarné dílo)
  • Fotografie/vizualizace: Visualarch

 

Dob centrum Dobřichovice – přestavba bývalého Křižovnického statku v centru Dobřichovic

Areál navazující na centrum obce - rekonstruované objekty doplněné novostavbami bytových domů, restaurace a služeb.

Areál bývalého Křižovnického statku v Dobřichovicích je významným prvkem v urbanistické struktuře města - tvoří jakousi protiváhu městskému centru. Stojí na ose hlavní ulice - 5. května. Cílem přestavby bylo zachovat pocit jisté uzavřenosti původního dvora vůči okolí, ale zároveň ho napojit na síť místních pěších komunikací mezi centrem, parkem a řekou.

Objekty tvořící "fasádu" dvora směrem k městu byly částečně rekonstruovány a zachovávají původní půdorysnou stopu - zde je umístěna restaurace, hotel a společenský sál. Vnitřní prostor dvora se stal plnohodnotně využitelným městským nádvořím / náměstím. 
Ve druhé části dvora byly objemy původních stodol nahrazeny novostavbami bytových domů doplněných v přízemí službami. Tyto novostavby jsou o několik metrů odsazeny od obvodové zdi - zde vznikl prostor na předzahrádky bytů a obvodová zeď zároveň zachovává vizuální dojem původního statku při pohledu z ulice.

  • Místo: Anežky České, Dobřichovice
  • Rok: 2015
  • Investor: DOB - INVEST a.s.
  • Autor: Jiří Hejda, Iveta Chitovová
  • Spolupráce: Robin Muller, Eva Železná, Ondřej Kuptík
  • Fotografie/vizualizace: Filip Šlapal

 

Main point Karlín – novostavba administrativního objektu

Stavba oceněná mimo jiní titulem "Nejlepší administrativní budova světa" v rámci MIPIM Awards 2012 a první držitel nejvyššího certifikátu LEED Platinum ve střední Evropě.

Poloha pozemku v kontextu okolní zástavby je zcela výjimečná. Tak jako protější Danube House tvoří příď nové výstavbě River City Prague, budova Main Point Karlin uzavře a završí dominantní přídí mohutný blok zástavby počínající hotelem Hilton. 

Výrazně plasticky tvarovaná fasáda svým zakřiveným průběhem nabízí zajímavý a proměnlivý vzhled při pohledu zvenčí. Tento výraz je nezaměnitelný, jasně se odlišující od unifikovaných plochých prosklených fasád. Je výrazně odlišná od ostatních budov v lokalitě. Svislé pruhy (vč. barevnosti) se stávají jasným vizuálním logem projektu. - Pro své obyvatele nabízí budova při pohledu zevnitř díky francouzským oknům unikátní výhledy na Prahu. 

Organické tvary umožňují velmi variabilní kancelářské využití. Z jednotlivých komunikačních jader (která zároveň obsahují potřebný servis – toalety, kuchyňky, úklid, archivy, …) se vstupuje vždy do středu nejširší části objektu. V nejužší části (cca čtrnáct – šestnáct metrů) se půdorys zúží na klasický trojtrakt se střední zónou jednacích a komunikačních prostor
– Tato dispozice umožňuje jak pronájem celých pater – s recepcí umístěnou u libovolného jádra – tak dělení patra na jednotky – max. cca dvě jednotky na vertikální jádro (tak lze vytvořit jednotky již od cca dvě stě padesát – tři sta metrů čtverečních).

Kvalita vnitřního prostředí budovy, odpovídající vyššímu standardu, bude zajištěna pomocí stropních (podhledových) indukčních jednotek – oproti obvyklým fan-coilům však odpadá elektrorozvod k ventilátorům, nutnost odvodu kondenzátu a celý systém je komfortnější – tišší a s menší rychlostí proudění vzduchu. Podstropní umístění jednotek je ideální z hlediska přirozeného proudění vzduchu – ochlazený vzduch svojí vlastní vahou klesá dolů a na pracovníky odnikud „nefouká“. 
– osvětlení svým designem podporuje celkový tvar budovy – paprskovitě rozmístěná liniová svítidla jsou vždy kolmá k fasádě a zajišťují tak optimální osvětlení pracovního místa přímou i nepřímou složkou. 

  • Místo: Pobřežní 333/26, Praha 8 - Karlín
  • Rok: 2012
  • Investor: Main Point Karlin a.s.
  • Autor: Jiří Hejda, Jiří Chlumský, Lenka Kadrmasová, Jindřich Ševčík
  • Spolupráce: Richard Doležal, Petr Malinský, Robin Müller
  • Fotografie/vizualizace: Filip Šlapal

 

Vila Mrázovka – novostavba

Bytová vila o jedenácti bytech s fasádou z lomového kamene se nachází ve vilové čtvrti nad centrem pražského Smíchova.

Základní viditelný objem domu je tvořen jednoduchou, mírně vertikální kubickou hmotou, odvozenou přesně z měřítka okolní zástavby. Stejně tak okolní zástavbě odpovídají vzájemné odstupy. Objekt svým jednoduchým tvarem a barevností (lomový kamenný obklad, pohledový beton) nikterak nevybočuje z charakteru okolní lokality, rozhodně však nepopírá dobu svého vzniku.

  • Místo: U Nikolajky 35, Praha 5 – Smíchov
  • Rok: 2003
  • Investor: Mrázovka a.s.
  • Autor: Richard Doležal, Jiří Hejda, Petr Malinský, Jindřich Ševčík
  • Spolupráce: Marie Hajná Procházková
  • Fotografie/vizualizace: Andrea Lhotáková, Filip Šlapal

 

Zámek Dolní Břežany – rekonstrukce zámku a novostavba hotelu

Rekonstrukce arcibiskupského zámku na 4**** hotel a doplnění novostavbou v zahradě byly tématem vyzvané architektonické soutěže.

Zámek se nachází v zámeckém areálu o cca ploše 11ha, který je ohraničen ze tří stran kamennou zdí a ze západní strany plotem se zděnými sloupy. Po odstranění zbytků armádních objeků je zde šance plně obnovit budovu zámku se všemi návaznostmi na okolní zahradu a oboru bez jakýchkoliv rušivých jevů. Z těchto důvodů je naší maximální snahou navrhnout veškeré novostavby jako objekty nekonkurující budově zámku, ale naopak tvářící se jako součást rehabilitované zahrady. Bude naší snahou obnovit i veškeré komunikační a pohledové osy. Osa přístupové cesty od nově budovaného areálu laseru ELI míří přímo na osu hlavního vstupu do zámku a tato pěší trasa oba areály zcela přirozeně spojuje.

Základní myšlenkou návrhu je podřídit pojetí novostavby hotelu komplexnímu návrhu rehabilitace celého zámeckého areálu. Hlavní dominantou je a má vždy zůstat renesanční zámek, který bude restaurován s maximálními ohledy k jeho památkové hodnotě. Maximální respekt k původním stavebním a výtvarným prvkům má (kromě jiného) ve výsledku dopad i do kvality a atraktivity hotelu – zámecký hotel může nabídnout „genius loci“ – to, co je jinde nedosažitelné. 

  • Místo: Ke Dvoru, 5. května, Dolní Břežany
  • Rok: 2014
  • Investor: Arcibiskupství pražské
  • Autor: Jiří Hejda, Iveta Chitovová, Vilém Kořený
  • Fotografie/vizualizace: Tomáš Herle

Pořady

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl