Odebírat novinky
 

Profilové video: Jiří Havrda, DAM architekti

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Další video

Profilové video: Petr Burian DAM architekti

zrušit

15 m 02 s / 3. 4. 2019 / Autor: TV Architect

Narozen v Liberci. V letech 1983-1987 absolovoval studium na SPŠ stavební, Liberec. Od roku 1987 do roku 1994 studoval na Fakultě architektury ČVUT v Praze / Université de Montréal, Ecole d'architecture, Kanada.

V letech 1992-1993 spolupracoval s architektonickými kancelářemi:

  • Manfred Wolff-Plotteg / Graz, Rakousko
  • Architekt Ivan Považan / Frankfurt, Německo

V letech 1993 – 1999 spolupracoval s architektonickými kancelářemi:

  • PAK s.r.o. (Pata a Kordovský) / Praha
  • ARCHIBO s.r.o. / Praha
  • Stopro s.r.o. / Praha

Od roku 1996 je člen Obce architektů, od roku 1998 je autorizovaný člen České komory architektů.

Mezi léty 1999-2006 proběhla jeho spolupráce s architektonickou kanceláří DaM spol. s r.o., následně DAM architekti s.r.o. / Praha. Od roku 2006 doteď je spoluvlastníkem architektonické kanceláře DaM spol. s r.o., následně DAM architekti s.r.o. / Praha.

Projekty:

Hotel Boscolo Carlo IV – rekonstrukce a dostavba paláce – konverze na hotel

Původní pozdně novorenesanční palác Hypoteční banky Království českého byl rekonstruován na pětihvězdičkový hotel. Součástí historického paláce je nová dostavba pokojové části ve vnitrobloku. Hotelová funkce je doplněna o sportovně-relaxační část (bazén a sauny, posilovna), kongresové sály, restauraci a speciální doutníkový bar vytvořený z bývalého trezoru banky.

Stávající objekt na rozhraní ulic Opletalova a Jindřišská je pozdně novorenesanční, původně Hypoteční banka Království českého. Mimo hotelových pokojů jsou zde v prostoru bývalých klenutých skladů, nahrazujících suterén, navrženy antické lázně, sauny a fitness, konferenční sály. V prvním patře pak dále recepční hala, restaurace, V.I.P. cigar - bar a obchod. Původní palácovou budovu doplňuje železobetonová novostavba ve vnitrobloku - dva suterény (technologie a garáže) a šest nadzemních podlaží (kongresy, další restaurace a hotelové pokoje). Komplikovaný projekt statiky řešil vybudování suterénů pod historickou částí objektu při zachování těchto památkově chráněných partií. Historická fasáda byla rekonstruována a obnovena v původní barevnosti, hmota dostavby (stejně jako nového bezbarierového vstupu do hotelu a ke kongresům) jsou novodobé s předsazenými skleněnými deskami s grafikou (vypalovaný sítotisk) zeleného a červenohnědého listoví. Nad novým proskleným kvádrem vchodu do kongresové části je umístěna masivní markýza zespodu opatřená plátkovým zlatem.

  • Místo: Senovážné náměstí 13, Praha 1 – Nové Město
  • Rok: 2004
  • Investor: Boscolo Group
  • Autor: Richard Doležal, Jiří Havrda, Lenka Chromíková, David Chromík, Petr Malinský, Maurizio Papiri, Adam D.Tihany, Marek Topič
  • Fotografie/vizualizace: Filip Šlapal, Dušan Tománek, Věroslav Sixt

 

Jindřišská 16 – rekonstrukce a dostavba

Projekt rekonstrukce uličních křídel domu a novostavby ve vnitřním dvoře. Extenze do prostoru atria, které nově vzniklo zastřešením původního prostoru dvora prosklenou střechou a vytvořilo velkorysý prostor vstupní haly situované mezi historickou část a moderní dostavbu. Dominantou atria - vstupní lobby objektu s recepcí - je 30m vysoká živá zelená stěna s více než pěti tisíci rostlinami. Budova obdržela LEED Gold certifikaci.

Nárožní dům na rohu ulic Jindřišská a Politických vězňů se nachází na území Pražské památkové rezervace chráněné UNESCO v centru města. Klasicistně novorenesanční nájemní dům postavil český stavitel poloviny 19. století František Havel v roce 1870. Původně nájemní dům byl přestavěn podle projektu Františka Kavalíra pro Banku stavebních činností v roce 1922-23. V 60. letech v budově sídlila Československá televize, která iniciovala další adaptace.

Projekt řeší rekonstrukci původních uličních křídel a dostavby ve vnitřním dvoře. Přízemí historické budovy tvoří volné nájemní prostory a kavárna/restaurace s možností extenze do prostoru atria, které nově vzniklo zastřešením původního prostoru dvora prosklenou střechou a vytvořilo velkorysý prostor vstupní haly situované mezi historickou část a moderní dostavbu. V atriu je umístěna hlavní recepce pro celou kancelářskou budovu a přístupy do dvou výtahových lobby. Dominantou atria je 30m vysoká živá zelená stěna a dále prosvětlený onyxový recepční pult coby akcent na tmavé dlažbě podlahy vstupní haly. Celý prostor atria je dynamizován křivkou kovových lamel tvaru „S“ skleněné fasády (jednotlivá patra směrem nahoru plynule ustupují a prostor se tím rozšiřuje). Tuto dynamiku dále umocňují zakřivené betonové sloupy proměnného elipsovitého tvaru prostupující všemi podlažími novostavby. Podlaží dostavby ve formě prostoru open-space umožňují rozdělení na jednotlivé kanceláře. Obnovená původní vstupní pasáž z ulice Jindřišská je akcentována tenkými světelnými pruhy v podlaze i pod klenebným zastropením, čímž přirozeně směřuje návštěvníka do hlavní dvorany átria. Objekt má jeden suterén a sedm nadzemních podlaží. Budova obdržela LEED Gold certifikaci.

  • Místo: Jindřišská 16 Praha 1 – Nové Město
  • Rok: 2014
  • Investor: J.H. Prague a.s./ Immofinanz Group
  • Autor: Richard Doležal, Jiří Havrda, Jan Holna, Lukáš Soukup, Petr Šedivý
  • Spolupráce: Petr Malinský, Branislav Blažek, Petra Gletová, Tomáš Herle, Ondřej Kuptík, Peter Malaga, Jiří Müller, Ondrej Pleidel, Pavel Šulc, Tomáš Teplý 
  • Fotografie/vizualizace: Filip Šlapal

 

Na Příkopě 14 – rekonstrukce a dostavba

Rekonstrukce původního bankovního paláce do ulice Na Příkopě (objekt A) na moderní A-Class kanceláře a kompletní sanace objektu B v ulici Panská. Při zachování hodnotné uliční fasády je vnitřní hmota nově přepatrována a navržena jako železobetonový skelet pro funkci obchodního domu. Nástavba dvou podlaží v tektonice střídá svislé plechové písty s velkoformátovými skleněnými výplněmi. Horní podlaží jsou doplněna průběžnými terasami, součástí nové hmoty objektu B je vnitřní átrium s prosklenými fasádami.

První zprávy o domu na této parcele jsou z 2. poloviny 14. století. v domě, nazývaném U tří lip, bydlela Božena Němcová (na dnešním průčelí bronzové poprsí B.Němcové od sochaře B. Neužila z r.1932). R.1922 B.Bendelmayer získal 1.cenu v soutěži na budovu banky. První etapa projektu skončila v r.1923, později byl projekt přepracován pro levnější provedení, stavěla firma V. Nekvasil. V roce 1947 proběhly změny interiérů, úpravy také v letech 1961, 1971 (kanceláře v podkroví).* 

Bankovní palác je umístěn na rohové parcele protáhlého tvaru, je čtyřpatrový s ustupujícím 5. patrem pouze v části domu do ulice Na Příkopě, podsklepený dvěma suterény. Dispozičně je rozdělen na dvě části. Má železobetonovou skeletovou konstrukci, kombinovanou s cihelným zdivem. Monumentální fasáda je sedmiosá do ul. Na Příkopě, přízemí se třemi vstupy (na místo jedněch turniketových dveří je osazen bankomat), umístěnými ve středních osách průčelí je obloženo bohdaneckým pískovcem. V úrovni 1. patra jsou čtyři alegorické postavy řemesel od Jaroslava Krepčíka, okna 2. patra jsou opatřena kamennými balkony. Průčelí v ploše čtyř středových okenních os ve výši 1.-3. patra je vpadlé, vertikálně je členěno vysokým řádem v podobě čtyř pětibokých pilastrů.4.patro e odděleno římsou s plastikami dívčích hlav od spodní stavby, přistavěné mansardové patro je devítiosé. Valbová střecha je kryta měděným plechem. Boční průčelí v Panské ulici bylo pro svou délku architektonicky rozděleno na dvě poloviny.Pravá část v přízemí je jedenáctiosá, v patrech dvanáct os, vertikální členění, navazuje svým charakterem a monumentálností na hlavní průčelí. Levá devítiosá část s průběžnými nad i podokenními římsami.

  • Místo: Na Příkopě 14, Praha 1 – Nové Město
  • Rok: 2014
  • Investor: NP Investments a.s.
  • Autor: Richard Doležal, Jiří Havrda, Lenka Chromíková, Gabriela Pojerová, Pavel Šefl, Pavel Šulc

 

PORT 7, Skanska

Port7 je projekt s jedinečnou atmosférou na nábřeží, který se nachází v Praze 7 – Holešovicích, v těsné blízkosti Vltavy. Skanska plánuje v této lokalitě vybudovat kampus, který bude nezávislým „městem ve městě“ s dokonalou dostupností prostředků veřejné hromadné dopravy. Projekt Port7 s celkovou rozlohou čtyřicet osm tisíc mětrů čtverečních není pouhým moderním kancelářským centrem. Na břehu řeky bude vybudován nový areál s veškerou nezbytnou občanskou vybaveností – obchody, restauracemi, školkou, hotelem nebo krátkodobým ubytovacím zařízením. Skanska nezapomene ani na volnočasové aktivity, které se k této lokalitě dokonale hodí. Vybuduje řadu zelených ploch, kde může kdokoli po práci odpočívat nebo i cvičit. Lidé, kteří budou pracovat v areálu Port7, budou například moci využívat „plovoucí“ zasedací zasedačky na vodě. Součástí kampusu bude i přístav pro motorové a malé čluny. Nábřeží a mola budou místem všemožných kulturních a společenských akcí a vyznavači vodních sportů budou potěšeni snadným přístupem k řece v odpočinkových zónách. Bude tu i stezka pro cyklisty i bruslaře.

Trvale udržitelná řešení

Port7 je inovativní a energeticky úsporná budova, která využívá výrazně méně energie a vody než běžné kancelářské budovy. Její součástí je řada energeticky úsporných řešení k minimalizaci environmentální stopy a významnému snížení provozních nákladů.

Oblasti, v nichž Port7 dosahuje vynikajících výsledků, jsou zejména následující:

  • V celé budově jsou použity ekologické materiály k vytvoření zdravého pracovního prostředí.
  • Vysoce kvalitní a účinné LED osvětlení se senzory obsazenosti a pohybu k minimalizaci spotřeby energie.
  • Významné množství pitné vody (cca. třicet %) je uspořeno prostřednictvím účinných armatur.
  • Vysoce výkonná fasáda, důmyslný systém ventilace a klimatizace, chladící trámy, LED světla a výtahy s rekuperací energie snižují spotřebu energie budovy o třicet šest %.
  • Každý je vybízen k využívání pokročilého systému recyklace a řádnému třídění odpadu včetně kompostování a třídění kovů.
  • Všechny zasedací místnosti jsou vybaveny senzory CO2, takže můžete být efektivnější díky většímu množství čerstvého vzduchu.
  • V areálu se sbírá dešťová voda a využívá se k zavlažování zahrady a zelené střechy.

Fakta

  • Služba: Komerční nemovitosti
  • Segment trhu: Administrativní budovy
  • Datum zahájení: 2019
  • Datum dokončení: 2021
  • Klienti: Nájmemci a investor
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Stav projektu: plánován

 

Ziba – muzeum současného skla – Konverze bývalé banky v moderní muzeum s galerií současného skla a sklářského designu.

Reprezentativní bankovní dvorany budou nově využity jako výstavní prostory pro velké exponáty a kavárnu pro návštěvníky. Suterén je věnován zážitkovým interaktivním expozicím. Koncepcí výstavních prostorů v hlavních patrech muzea jsou vložené prostorové boxy, kterými bude návštěvník procházet jednotlivé expozice, které tak budou mít vizuální nezávislost na historickém prostředí původních interiérů. V zadní části objektu v ulici Nekázanka vznikne bytový dům, v jeho přízemí přes dvě podlaží sklářská dílna pro veřejná představení. Součástí hlavního domu do ulice Na Příkopě budou ve vyšších podlažích kancelářské prostory, v přízemí pak obchody a z Nekázanky přístupná restaurace.

Popis hlavního objektu

Náročně vybavená palácová stavba, původně určená jako sídlo Zemské banky, je situovaná na exponované nárožní parcele mezi třídou na Příkopě a ulicí Nekázanka. Budova postavená ve dvou stavebních etapách mezí lety 1894 - 1896, se řadí k nejvýznamnějším raným realizacím známého českého architekta Osvalda Polívky. Polívka po předešlé úspěšné spolupráci s arch. Ant. Wiehlem (Spořitelna královského hl. města Prahy), zvolil pro bankovní palác neorenesanční sloh, s četnými reminiscencemi na domácí renesanční architekturu. Zejména v plastické ornamentní výzdobě se objevují prvky, které o několik let později zdomácněly v architektuře secesního slohu. Důležitým, a pro Polívku charakteristickým znakem je vytříbená barevnost interiérů i exteriérů budovy. V exponované části průčelí použil navrhující architekt mozaiky kontrastující s kamenným obkladem, polychromní je i štuková dekorace charakteristické lunetové římsy a další plastické detaily. Na konci prvého desetiletí 20. století získal objekt hmotově odpovídající protějšek v budově čp. 857/II na druhém nároží Nekázanky, vyprojektované rovněž arch. O. Polívkou 
Základní koncepce dispozičního a hmotového řešení 

Fasády

Historické fasády uliční i dvorní jsou obnoveny. Na hlavní historické severní fasádě do ulice Na Příkopě jsou v krajních osách obnoveny a replikovány původní historické vstupy do obchodních jednotek dle dobových fotografií a plánů. Po bocích hlavního centrálního vstupu jsou realizovány nové vstupy, které členěním a materiálovým řešením nekonkurují fasádě a historickým prvkům, respektující barevné, materiálové a tvarové řešení všech navazujících prvků a detailů.

Vstupní prvek/ prvky a označení budovy nejsou předmětem návrhu a budou po dohodě se zástupci NPU diskutovány v dalších projektových fázích samostatně. Vstupy do objektu D byly realizovány v r. 2014 společně s obchodními jednotkami do ulice Nekázanka. Vjezd do objektu pro zásobování a parking využívá stávající vjezd a zůstává beze změn.

Dvorní fasády zůstávají tvarově beze změn. Pouze část původně exteriérové fasáda dvorany v objektu B se s výškovým posunutím světlíku stává fasádou interiérovou. Veškeré prvky fasády a návazné prvky zůstanou zachovány včetně okenních výplní mimo dva prostupy nutné k propojení eskalátorové haly a výstavních prostor v 3.NP.

Prodloužení trasy nákladního výtahu ve dvoře mezi objekty B a D je realizováno jako jasně odlišitelný nově vložený objekt technicistního charakteru, který materiálově ani tvarově nekonkuruje a neznehodnocuje původní historické fasády. 

  • Místo: Na Příkopě 20 Praha 1 – Nové Město
  • Rok: 2015
  • Investor: Příkopy Property Development, a.s.
  • Autor: Jiří Havrda, Gabriela Šatrová, Pavel Šefl, Richard Doležal
  • Spolupráce: Petra Gletová, Zuzana Kováčiková, Michal Papež, Ondrej Pleidel
  • Fotografie/vizualizace: Jan Cyrany

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl