ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Zahraniční odborníci budou v Praze řešit problém dostupnosti bydlení

Zahraniční odborníci budou v Praze řešit problém dostupnosti bydlení

Zahraniční odborníci budou v Praze řešit problém dostupnosti bydlení
14. 6. 2018 / Autor: czechdesign.cz Popisek: Logo události
#konference
další

Ve dnech 14. a 15. června se do Fora Karlín v Praze vrací konference reSITE, během které budou odborníci představovat lepší řešení pro urbanizovaný svět a jeho obyvatele. Sedmý ročník bude zaměřen na budoucnost bydlení a bydlení budoucnosti. Na akci se má sejít až padesát mluvčích z třiceti zemí, mezi nimi mexický dandy architektury Michel Rojkind a profesor London School of Economics Richard Burdett.

„Letos se reSITE zaměří na spojitosti bydlení a kvality života a úplně nové způsoby soužití ve městech. Budeme se zabývat dostupností bydlení a hledat příklady kulturních a architektonických projektů, jež pozvedávají náš životní styl," uvedl předseda reSITE Martin Barry.

Podle organizátorů tou nejzásadnější otázkou je, jak navrhovat města, která vyhovují všem. V poslední době se velká města potýkají zejména s problémem cenové dostupnosti bydlení a takzvané gentrifikace, což je označení pro změny, které přináší nakupování nemovitostí k bydlení v méně prosperujících společenstvích bohatšími lidmi. „Na jedné straně máme spoustu lidí, kteří si nemohou dovolit vlastní byt. A pak tu jsou lidé, kteří si byty kupují jako investici a potom je nechávají prázdné," řekl nizozemský projektant Reinier de Graaf.

Národní sport Čechů

Podle Central Group jsou mezi investory do bytů stále častěji Češi, investování do nemovitostí se pro ně stalo novým národním sportem. Společnost Ekospol uvedla, že nyní prodala na investici čtyřicet procent bytů, zatímco před dvěma lety to byla pouze pětina. Nadpoloviční většina lidí chce byt pronajímat třetím osobám. Podle Finepu je rostoucí zájem o investiční bydlení reakcí na aktuální situaci na trhu s novými byty. Těch je v hlavním městě velký nedostatek. Podle údajů developerské společnosti Trigema ale klesá zásoba starších bytů a právě nedostatečná nabídka nových i starších bytů bydlení v Praze zdražuje. Průměrné ceny starších bytů do konce března stouply meziročně o 11,3 procenta na 82.710 korun za metr čtvereční a jsou tak zhruba o deset tisíc korun nižší než u novostaveb.


Novým hostujícím kurátorem konference je urbanista Greg Lindsay, který na reSITE už v minulosti vystupoval. Podle něj je dostupnost bydlení nejbolestivějším problémem dnešních měst. „To, co na městech nejvíce milujeme, z nich udělalo luxusní artikl. Právo na město začíná s právem na bydlení, a proto potřebujeme rozvíjet takové strategie, technologie a ochranné mechanismy, které umožní vytvářet bydlení pro všechny obyvatele - férově, udržitelně a bez diskriminace," uvedl k tématu letošní konference Lindsay.

Instalace z hrníčků od Nescafé

Jednu z hlavních přednášek na pódiu ve Fóru Karlín bude mít Mexičan a bývalý hudebník Michel Rojking, který byl časopisem Wallpaper magazine označen za jednoho ze „150 hybatelů, buřičů a tvůrců, kteří přetvořili svět v posledních patnácti letech". Jeho zatím poslední dokončenou stavbou je koncertní a kulturní sál Foro Boca v Mexiku, dříve na sebe upoutal pozornost také instalacemi Portal of Awareness vytvořenými z hrníčků na Nescafé. Z Chicaga přijede architektka Jeanne Gangová, která aktuálně pracuje na mapování změn amerického snu o bydlení. Noční starosta Amsterodamu Mirik Milan vysvětlí, proč a jak nizozemská metropole institucionalizovala noční život.

Co je noční starosta

V holandských městech je noční starosta běžným povoláním. Prvním se stal v Rotterdamu v 70. letech básník Jules Deelder. Hlavní náplní práce nočních starostů je udržovat dobré vztahy mezi nočními podniky, obyvateli a radnicí. V posledních letech si noční starosty pořídila i další evropská města.  

Letos organizátoři konference počítají s tisícovkou hostů, mezi kterými mají být lídři měst, architekti, designéři, zástupci developerských společností, politici i občanské iniciativy. Novinkou bude zlevněné vstupné pro ženy, organizátoři tím chtěli přispět k genderové vyváženosti v oboru.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl