ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Začala stavba prvního Českého soběstačného domu

Začala stavba prvního Českého soběstačného domu

Začala stavba prvního Českého soběstačného domu
18. 11. 2019 / Autor: Romana Landová, t.z. Dům bude využívat dešťovou vodu. Foto: Český soběstačný dům

U Vyššího Brodu v Jižních Čechách se začal stavět první Český soběstačný dům. Veškerou elektrickou energii si vyrobí sám ze slunce, kterou uloží v bateriích a následně spotřebuje. Taktéž zachytí maximum dešťové vody, splachuje s ní a po přečištění využije třeba ve sprše. Pobyt v něm si bude moci vyzkoušet každý a navíc se jeho plány po dostavbě zdarma zveřejní jako manuál.

Stavba je umístěna na samotě v roztroušené zástavbě Hodslavského potoka, poblíž lyžařského areálu Kramolín v Jižních Čechách. „Naším cílem bylo navrhnout malý, pokorný, poctivý domek s dlouhou životností. I proto jsme se rozhodli pro celokeramickou variantu. Vybrané cihly budou minimalizovat spotřebu energie a pomáhat udržovat tepelný komfort v zimě i v létě, navíc všechny prokazatelně pocházejí z České republiky. Tím největším oříškem je ale samozřejmě rozchodit dům komfortně bez přítomnosti inženýrských sítí. Na to už byl potřeba poměrně široký technický tým. Máme obrovské štěstí na lidi, kteří nám cestou pomáhali a pomáhají,“ popsal základní parametry stavby zakladatel projektu Pavel Podruh.

Kromě Pavla Podruha se na projektu podílí architekt Vojtěch Lichý ze studia MLAA, jeho kolega Petr Pávek a několik dalších desítek spolupracujících technologických firem a jednotlivců. Mezi spolupracujícími firmami je například i Hypoteční banka. Projekt Český soběstačný dům posbíral odborníky z akademické i soukromé sféry a poslední čtyři roky se koncept domu připravoval.

Využití dešťové vody

Volba jednotlivých technologií se řídila především podle spotřeby elektrické energie. Celý koncept energetiky navrhl Michal Klečka a Pavel Fajmon ze společnosti GWL, největší evropský dodavatel lithiových baterií a solárních komponent. Jediným zdrojem elektřiny bude vlastní fotovoltaická elektrárna o instalovaném výkonu 10 kWp, doplněná lithium-fosfátovým bateriovým úložištěm GWL s kapacitou 20 kWh.

Prioritou návrhu je minimalizovat spotřebu pitné vody z vrtané studny na pozemku. Proto bude zadržována dešťová voda v podzemní nádrži o objemu 16 kubíků a nahradí tak přibližně polovinu spotřeby pitné vody v porovnání s běžným domem. Dešťová voda pak bude využívána na praní, splachování či sprchování. Při nedostatku dešťové vody systém automaticky přepne na pitnou vodu z vrtu, naopak přebytek bude akumulován ve venkovním jezírku. Odpadní vody budou čištěny biologickou čistírnou a dále budou vsakovány na pozemku, čímž se koloběh vody uzavře. V období, kdy bude dostatek slunečného svitu, bude využita k ohřevu vody elektrická energie.

Sledujte projekt online

Zdi domu jsou navrženy z broušených cihel Porotherm T Profi plněných izolační vatou a dřevo z hliníkových oken Internorm s izolačními trojskly. V domě se také široce uplatní materiály Isover pro izolace základů, fasády, podhledů, podkroví a podlah. Dále například fasádní systém s chytrou omítkou, hydroizolace a podlahové hmoty Weber či sádrové omítky Rigips.

Průběh stavby může veřejnost sledovat na Instagramu a Facebooku Českého soběstačného domu nebo prostřednictvím pravidelného newsletteru v rámci webových stránek projektu. Po dostavbě bude dům přístupný každému a navíc se jeho plány zveřejní zdarma jako manuál.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl