ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Vallova parkovacia reforma je odvážna, má ale zatiaľ veľa dier

Vallova parkovacia reforma je odvážna, má ale zatiaľ veľa dier

Vallova parkovacia reforma je odvážna, má ale zatiaľ veľa dier
15. 4. 2019 / Autor: Juraj Kopřiva Popisek: Parkovanie Bratislava

Parkovanie v Bratislave je horúci zemiak, ktorý si mesto a mestské časti už pohadzujú niekoľko rokov. Zatiaľ stúpa počet áut na cestách, na chodníkoch aj na divokých parkoviskách. Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa rozhodol vstúpiť na mínové pole a urobiť v parkovaní radikálnu reformu. Jeho plány na vytlačenie áut z mesta sú sympatické a odvážne, parkovacia politika má však zatiaľ veľa nevyriešených otázok.

Cieľ Bratislavy je mať v budúcnosti menej áut na cestách a viac ľudí cestujúcich MHD. „Počet áut nám stúpa rýchlejšie ako počet parkovacích miest a cesty viac nenafúkneme,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii primátor.

Poplatky ako prostriedok nie cieľ

Prostriedok si vybral účinný – spoplatniť verejné parkovanie. O tom, či je 49 eur na rok za prvé auto veľa, sa netreba veľmi baviť. Nie je. Kto zaberá súkromným majetkom verejný priestor, mal by za to mestu niečo platiť. Možno by niekto mohol frflať, že 500 eur za tretie auto už je príliš. Ale ani to nie je veľa. Kto má na tri autá, má aj tieto peniaze navyše.

Mesto tvrdí, že na nových poplatkoch nechce ryžovať. Výnosy by mali tiecť do fondu mobility. Z neho by sa malo platiť posilnenie MHD, budovanie cyklotrás, ale aj nové parkovacie domy – autá by tak namiesto na tráve či v blate mohli parkovať decentnejšie, aj keď ich počet to nezredukuje, len presunie z ulice pod strechu.

Problém je, že magistrát ešte nemá reálnu predstavu, koľko peňazí takto vyberie. Presné čísla primátor nespomenul. Odhadujú sa zrejme ťažko, no je jasné, že pôjde o taký objem, ktorý môže urýchliť rozvoj mesta. 

Dve muchy jednou ranou

Dôležité je, že Bratislava chce zabiť rezidenčným parkovaním dve muchy jednou ranou. Karta bude naviazaná na trvalý pobyt. Takže kto býva v hlavnom meste a nezmení si pobyt na trvalý, má smolu.

Bude musieť parkovať v meste len dočasne podľa hodinových sadzieb, ktoré sú oveľa drahšie ako poplatok za ročnú parkovaciu kartu. Dve eurá na hodinu nezvládne platiť bežný človek každý deň za to, že má auto pred bytovkou.

Kto býva v prenájme, má tiež smolu. Buď predá auto, alebo presvedčí majiteľa domu, aby si u neho mohol prihlásiť trvalý pobyt. Prípadne si majiteľ vybaví parkovaciu kartu a nájomníkovi ju bude požičiavať za poplatok? To nepôjde, keďže karta bude viazaná na ŠPZku majiteľovho auta. 

Cezpoľných, ktorí dochádzajú za prácou do hlavného mesta autom, by parkovacia politika tiež mala vytlačiť aspoň zo širšieho centra mesta. Keďže státie v meste bude drahé, mali by autá nechávať na záchytných parkoviskách pri vlakoch či MHD, lenže tie zatiaľ neexistujú.

Problém bude aj s Bratislavčanmi, ktorí síce majú trvalý pobyt v meste, ale bývajú v inej štvrti. Ich rezidenčná karta bude podľa aktuálneho návrhu platiť tam, kde reálne nebývajú. Takže sa budú musieť prehlasovať a meniť doklady. Nadšení zrejme nebudú.

Problematická kontrola

Na magistráte ešte nemajú dotiahnuté aj niektoré ďalšie detaily. Napríklad domácnosť s parkovacou kartou bude mať ako bonus 100 hodín parkovania pre návštevy. Ako sa to bude kontrolovať kto je návšteva? A ako sa budú kontrolovať autá s rezidentnými kartami?

Predstava mesta je taká, že by to mala zvládnuť mestská polícia so skenerom v ruke. Tam by boli načítané ŠPZky áut. Lenže policajti by museli v uliciach „sliediť“ veľmi často. Takže by ich muselo pribudnúť, a to musí mesto vedieť zaplatiť. Prípadne padla myšlienka, že by im vypomáhali úradníci z mesta. Akýsi skenovači...

Navyše mestskí policajti zatiaľ nemôžu využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, teda posielať pokuty poštou automaticky namiesto ich udeľovania na mieste. Na to by sa musel zmeniť zákon a to ešte potrvá. Mesto síce verí, že sa mu to podarí doladiť s ministerstvom vnútra ešte v tomto roku, ale na časové sklzy pri štátnych inštitúciách sme si už zvykli.

Prekresľovanie zón

Ďalší problém je, že reforma parkovania vraj nemá byť celoplošná. Nie všetky časti mesta majú byť zaradené do spoplatnených zón a odhadom by sa mala dotknúť len asi pätiny áut v meste. Mestské časti majú pracovať na mapách, kde sa platiť bude a kde nie.

Tak by sa autá, ktoré v rezidenčných zónach nemajú čo robiť (cezpoľní), vytlačili mimo týchto zón a problém s divokým parkovaním nezmizne, len sa presunie inde. Túto obavu majú aj starostovia mestských častí. Riešenie sa vraj bude hľadať. Napríklad flexibilným posúvaním spoplatnených parkovacích zón.

Či z toho nevznikne chaos, v ktorom sa nebudú vyznať nielen domáci Bratislavčania, nieto ešte návštevníci, sa nechajme prekvapiť. M. Vallo už potvrdil, že rezidenčné miesta sa nijako farebne na ceste nebudú označovať.

Neprehľadne vyznievajú aj plány na to, že v niektorých mestských častiach bude rezidenčné parkovanie fungovať aj cez deň, napríklad v Ružinove. Inde, napríklad v Petržalke, len večer a počas noci.

Extra náklady

Napokon nový systém parkovania bude znamenať, že starý, ktorý beží cez Bratislavskú parkovaciu spoločnosť, bude musieť byť zrušený. Táto súkromná firma však už zainvestovala do parkovacím automatov a vydáva aj rezidenčné karty. Mesto s ňou bude musieť vypovedať zmluvu a to nebude bez problémov a dodatočných nákladov.

etrend.sk

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl