ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy V sokolovském zámku se otevřela výstava věnovaná životu a tvorbě prvorepublikového židovského architekta Rudolfa Welse

V sokolovském zámku se otevřela výstava věnovaná životu a tvorbě prvorepublikového židovského architekta Rudolfa Welse

V sokolovském zámku se otevřela výstava věnovaná životu a tvorbě prvorepublikového židovského architekta Rudolfa Welse
1. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Výstava přibližuje život a osudy rodiny architekta Rudolfa Welse, který se v Sokolově proslavil stavbou Hornického domu, školy na Šenvertu a původně české menšinové školy v Komenského ulici. Architekt v kraji zanechal díky své tvorbě nesmazatelnou stopu.

Expozice potrvá do 24.9. 2023 a je otevřena od středy do neděle v čase 9-12 a 13-17 hodin. V sobotu 16.9. proběhne od 10.30 vernisáž výstavy a následovat bude komentovaná prohlídka.  

Výstava popisuje období od seznámení Welsových rodičů do chvíle, kdy se o osudu předků dozvídají jeho potomci ve Velké Británii prostřednictvím utajeného rodinného archivu, který se za druhé světové války zázrakem zachoval. Welsovi si před transportem do koncentračního tábora totiž uschovali u přátel krabici obsahující rodinné paměti, dopisy, fotografie, kresby a další dokumenty. Nejstarší syn Rudolfa Welse Tomáš, který uprchl do Británie, si po válce krabici vyzvedl, uložil ji do skříně a o životě v Československu nikdy nevyprávěl. Dokumenty pak objevily až jeho děti, které příběh rodiny zrekonstruovaly.

Putovní výstavu s názvem „Není noci tak tmavé“ pořádá pobočka Paměti národa pro Karlovarský kraj ve spolupráci s Muzeem Sokolov. Jejím autorem je David Vaughan. Britský novinář a spisovatel žijící od roku 1991 v Praze se zapojil do pátrání a pomohl Welsovým zjistit podrobnosti o životě rodiny.

Rudolf Wels pocházel z rodiny židovského obchodníka, po studiu na plzeňské stavební průmyslovce pracoval v Praze, kde složil stavitelskou zkoušku. Byl přijat na vídeňskou Akademii výtvarných umění, kde studoval s vynikajícími studijními výsledky u Friedricha Ohmanna. Navštěvoval také soukromé kurzy Adolfa Loose a stal se i jeho spolupracovníkem v ateliéru.

Welsovy stavby najdeme ve Vídni, Praze, ale především Sokolově a Karlových Varech. V Sokolově je Welsovým nejznámějším dílem Hornický dům, za pozornost stojí i dvě školní budovy. V Karlových Varech, kde má více než desítku realizací, patřily k nejvýznačnějším stavbám budova Okresní zdravotní pojišťovny, parní lázně či lázeňský dům Bellevue. Společně s Adolfem Loosem a Kurtem Ungerem projektoval v Karlových Varech také dnes nedochované sanatorium Esplanade. Wels se jako architekt uplatnil také ve filmu – spolupracoval například na Voskovcově a Werichově snímku Hej rup! Zabýval se i návrhem užitého umění pro sklárnu Moser, pro kterou také projektoval. Poté, co společně s manželkou a synem marně usiloval o americké vízum, byla celá rodina deportována do Terezína a následně do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau (Březinka), kde život talentovaného a na detail zaměřeného architekta předčasně skončil.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 57 s

Brummelův dům (působení Adolfa Loose v Plzni)

Na Husově ulici č. 58 proslulý architekt a novátor Adolf Loos (Brno 1870-1933) upravil starší domek obchodníka se stavebním řezivem Jana Brummela a jeho choti Jany. Průčelí stavby zpurizoval a směrem na západ dostavěl vyvýšenou partii s balkónem. V patře pak vznikl dvougenerační byt pro manžele Brummelovy a také pro matku paní Jany Hedviku Liebsteinovou. Jedná se o enfiládu několika salonů s obývacím pokojem s dubovým obkladem stěn a velkým krbem, dále jídelnu s topolovým dřevem, jíž zdobí velký obraz malíře Roberta Aignera, a pokoje paní Liebsteinové, v nichž dominuje žlutá barva nábytku, stranou je pak umístěna ložnice manželů a další zázemí.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 26 s

Velká synagoga v Plzni

Synagoga nahradila malou původní synagogu ve dvoře domu ve Smetanově ulici 5 (ta je po nedávné rekonstrukci rovněž přístupná). Projekt vypracoval vídeňský architekt Max Fleischer (1841-1845), ale definitivní plány jsou dílem plzeňského stavitle Emanuela Klotze (1844-1908), stavbu provedl Rudolf Štech. Monumentální neorománská trojlodní budova s dvojicí věží v uličním průčelí je dodnes jednou z největších synagog na světě. Dlouho chátrala, ale nyní je po náročné rekonstrukci a vlastní ji plzeňská židovská obec. Zachráněn byl i rabínský dům ve dvoře za synagogou.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
5 m 55 s

Byt doktora Vogla a byt Krausových (působení Adolfa Loose v Plzni)

V Klatovské ulici 12 se nachází Loosem navržený byt s ordinací pro manžele MUDr. Josefa a Štěpánku Vogelovi. Byt z roku 1928 je dnes součástí prohlídkového okruhu. Vznikl na místě staršího Loosova apartmá pro rodinu Beckovu z roku 1908. Zachoval se zde jen obývací pokoj s jídelnou. Pokoj, jehož stěny zdobí japonské dřevoryty, je obložen dýhou z třešňového dřeva, polosloupy pak mušlovým mramorem, jídelna má obklad ze žlutého travertinu. Zachovala se i část původního zařízení doplněného replikami.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Loosova vila v Hrušovanech u Brna se zřejmě dočká obnovy

Mimořádně hodnotná stavba z let 1913-1914 byla postavena na zakázku brněnského podnikatele Viktora Bauera jako rodinný dům se zahradou. Autorem návrhu byl vynikající architekt Adolf Loos. Byla to první stavba s rovnou střechou na Moravě. Stavba je chráněnou funkcionalistickou kulturní památkou a nyní se chystá její obnova.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl