ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus V nevadské poušti může vyrůst město budoucnosti, co bude mít společného s kryptoměnami?

V nevadské poušti může vyrůst město budoucnosti, co bude mít společného s kryptoměnami?

V nevadské poušti může vyrůst město budoucnosti, co bude mít společného s kryptoměnami?
12. 12. 2018 / Autor: Profimedia.cz Popisek: Město v poušti, vizualizace

Americký miliardář Jeffrey Berns  se rozhodl vybudovat zcela nové město fungující díky novým technologiím a umělé inteligenci. Stát má v poušti v americké Nevadě. Miliardář zbohatl na prodeji kryptoměn a právě s nimi má mít jeho město budoucnosti množství společného. Navrhnout si je nechal od architektů dvou studií - Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects a Tom Wiscombe Architecture.

Tomu, že své sliby myslí Berns vážně, nasvědčuje mimo jiné i fakt, že v nevadské poušti stihl koupit dvaceti sedmihektarový pozemek v sousedství společností, jako jsou Google, Apple nebo Tesla a utratil za něj sto sedmdesát milionů dolarů, tedy zhruba 3,88 miliardy korun.

Co je kryptoměna

Kryptoměna je typ digitální měny či elektronických peněz, což je novodobý druh měny/peněz. Legislativně a z hlediska daní v ČR se však nejedná o měnu, ale o věc. Tyto peníze jsou tvořeny elektronicky. Kryptoměna se opírá o asymetrickou kryptografii, tj. šifrování, pro řetězení digitálních podpisů jednotlivých převodů, peer-to-peer sítě a decentralizaci.

Lokalita nese název Innovation park a nové chytré město má být řízeno díky technologii známé jako blockchains.

Bezpečné zacházení s daty

V současnosti je tento druh decentralizovaných databází známý zejména ve spojitosti právě s kryptoměnami, protože umožňuje mimo jiné bezpečné a přehledné obchodování s nimi. Ovšem právě bezpečný způsob zacházení s daty a jejich spravování má mít možnost využívat celé město, a to ke svému provozu obecně. Samozřejmě včetně jeho obyvatel, kteří tak získají bezpečný systém pro veškeré elektronické interakce.

„Kupříkladu obyvatelé budou moci využívat služby bankovnictví, volit a ukládat data v systému blockchains bez nutnosti používání prostřednických společností, nebo státu,” popisuje výhody nového města server New York Times.

Využít nejmodernější technologie

Tak, jako zní futuristicky systém řízení města, vypadají i vizualizace jeho budoucího vzhledu. Za ním stojí dvojice losangeleských studií, jimž dal miliardář za úkol v maximální míře využívat nejnovější technologie. „Efektivita, udržitelnost, průhlednost a využívání místních zdrojů nebudou předmětem kompromisů, ale záruky,” zaznívá na stránkách Bernsovy společnosti Blockchains.

„Spousta inovativních technologií změní způsob, jakým se budou obyvatelé města chovat v rámci svých každodenních životů, systém decentralizovaných databází bude v centru veškerého dění - především však bude udržovat všechny systémy poctivé, spravedlivé a demokratické,” slibuje společnost.

Dopravní infrastruktura pod povrchem

Samotný návrh není ještě do všech detailů dokončen, z prvních snímků je ovšem patrné, že v centru nového města budou spíše nízké budovy, s dopravní infrastrukturou ukrytou pod úrovní povrchu. Stavby na okraji pak údajně budou výškové. Vzhled celku má pak rezonovat s okolním pouštním prostředím, a to jak barevně, tak tvarově.

Projekt počítá s vytvořením rezidenčních budov nabízejících bydlení pro několik tisíc lidí, vše doprovodí nezbytné kancelářské budovy a obchodní centra. Architekti nezapomněli ani na prostory určené ke společnému a společenskému životu obyvatel.

Město bude rovněž šetrně zacházet s energiemi, v plánu je využití energie větru a slunečního záření, důležitá bude hlavně otázka vody, pro niž bude vytvořen oběh a bude se recyklovat.

Bude to pekelná jízda

Aktuálně čeká město na schválení příslušných úřadů - pokud se jej podaří získat, se stavbou by se mělo začít v příštím roce.

„Buď to bude ta nejúžasnější věc, anebo nejspektakulárnější průšvih v dějinách lidstva. Zatím nevím ještě, co z toho. Doufám samozřejmě v první možnost. Na každý pád to bude pekelná jízda,” řekl Berns pro New York Times.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl