ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Uměleckoprůmyslové muzeum chystá novou expozici. Veřejnosti bude přístupná od roku 2020

Uměleckoprůmyslové muzeum chystá novou expozici. Veřejnosti bude přístupná od roku 2020

 Uměleckoprůmyslové muzeum chystá novou expozici. Veřejnosti bude přístupná od roku 2020
8. 8. 2019 / Autor: Romana Landová, t.z. UPM plánuje otevřít novou expozici. Foto: Czechdesign

O vzhled plánované expozice, na kterou organizace CZECHDESIGN vypsala dvoukolovou soutěž, se postará architektonický tým Tomáš Varga + studio 20YY Designers. „Návrh má silný, čitelný koncept a skvěle pracuje s architekturou budovy Uměleckoprůmyslového muzea,“ myslí si porota o vítězném návrhu. Výstava bude přístupná od roku 2020.

Plánovaná výstava, kterou pro Uměleckoprůmyslové muzeum organizoval CZECHDESIGN, bude obsahovat ikonické kousky českého uměleckého řemesla, užitého umění a designu od středověku až po současnost. 

Anonymní hodnocení návrhů 

Soutěž probíhala od ledna do července 2019. V úzké spolupráci se zástupci Uměleckoprůmyslového muzea CZECHDESIGN zajistil projektový management, intenzivní analytickou přípravu, formuloval zadání, nastavil pravidla, zajistil komunikaci s designéry a vedl zasedání poroty.

Do 1. kola, které mělo podobu otevřené výzvy, se se svými portfolii přihlásilo celkem 48 autorských týmů. Do 2. kola bylo vybráno 5 týmů, mezi nimiž byl  Aparat studio, Expository, MONUMENT Office, ORA & Marek Nedelka a Tomáš Varga & 20YY Designers. Všechny týmy předložily soutěžní návrhy, které byly hodnoceny anonymně.

Vítězný návrh pracuje s architekturou budovy

Vítězem soutěže se nakonec stal tým Tomáš Varga + studio 20YY Designers. Jejich návrh stojí na čtyřech základních pilířích. Na modularitě, celistvosti, symbióze a udržitelnosti. Nechává vyniknout unikátní prostory budovy Uměleckoprůmyslového muzea a poskytuje adekvátní výstavní podmínky. „Návrh má silný, čitelný koncept a skvěle pracuje s architekturou budovy Uměleckoprůmyslového muzea. Pojetí návrhu je tradiční, ale dynamické a adaptabilní a neodvádí pozornost od exponátů. Návrh přinese návštěvníkům pestrost zážitků a prostorových řešení, současně nechybí srozumitelná, čitelná linka celku. Jako jediný ze soutěžních návrhů dobře pracuje s prostorem expozice nejen z hlediska návštěvníka - jednotlivce, ale také z hlediska návštěvnické skupiny,“ myslí si odborná porota.

K vítěznému týmu se kladně vyjádřila i Helena Koenigsmarková, ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea. „Na spolupráci s vybraným týmem se těšíme, protože jejich koncepce konvenuje dlouhodobému záměru Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, podle něhož byla rekonstruována a zpřístupněna historická budova. Návrh též respektuje podstatu muzejní činnosti, která se opírá o bohatství a schopnost výpovědi sbírek od minulosti po budoucnost,“ myslí si Koenigsmarková. Za organizaci CZECHDESIGN promluvila i Jana Vinšová, která tvrdí, že vítězný tým přinesl koncept s přesahy do návštěvnického zážitku. 

Vyhlídková věž a zahrada

Kompletní návrh stálé expozice je rozdělen na dvě zóny – výstavní a odpočinkovou. Výstavní zóna, která se nachází ve vnitřní části, disponuje kontrolovanými světelnými podmínkami. Odpočinková, vnější, využívá potenciál přirozeného světla díky otevřeným výhledům a dennímu světlu. Tyto dvě oblasti jsou rozděleny modulárním systémem. Návrh také myslí na exteriér, kde vzniká prostor pro odpočinek a workshopy. V exteriéru je umístěna vyhlídková věž a zahrada. Důležitá je však nejvíce grafická identita, která celý koncept podtrhává. Níže ve fotogalerii se můžete podívat, jak nová expozice bude vypadat.

Psali jsme také: 

Nové muzeum v Kladně připomene historii tamních věžových domů i sídliště

Národní zemědělské muzeum v Dolních Vítkovicích otevře své brány na jaře

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl