ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Toulky středověkou Prahou, archeologové vydávají novou publikaci

Toulky středověkou Prahou, archeologové vydávají novou publikaci

Toulky středověkou Prahou, archeologové vydávají novou publikaci
5. 2. 2018 / Autor: Archeologický ústav Praha

Víte, kudy probíhalo v Praze raně středověké opevnění, kde stávala na Karlově náměstí kaple Božího těla, nebo jak vypadal urbanistický plán na vznik Nového Města pražského? Nová publikace, na které společně pracoval kolektiv autorů z pražského archeologického ústavu, národního památkového ústavu a dalších institucí, vám na tyto otázky odpoví. Přehledná kniha nabídne informace jak z řady archeologických akcí, které probíhaly na území hlavního města, tak ucelený souhrn znalostí nejen o středověké stavební minulosti české metropole. Kniha je výstupem projektu podporovaného ministerstvem kultury.

Neutichající stavební činnost na území Prahy jde už celé století ruku v ruce s činností archeologů a jakýkoli stavební zásah dnes vyžaduje u investorů nepříliš oblíbený archeologický dohled. Stavební projekty tím však otevírají cestu ke zkoumání podoby historické Prahy. Zmiňme například nedávné výzkumy při výstavbě obchodních center Palladium nebo Quadrio, můžeme jít ale i hlouběji do minulosti, do 90. let, kdy byl v Praze téměř náhodou objeven středověký židovský hřbitov v okolí Vladislavovy ulice. A právě o nich a o mnohých dalších aktivitách několika generací pražských archeologů je možné se dočíst v nové knize s názvem Průvodce pražskou archeologií s podtitulem Památky známé, neznámé i skryté.  

Archeologický ústav Praha ve své tiskové zprávě uvádí, že publikace představuje zcela poprvé v ucelené podobě výsledky archeologického výzkumu Prahy, zejména pak její středověké minulosti. „Jak napovídá forma průvodce, jde o publikaci zaměřenou především na širokou veřejnost. Také slovník publikace je přizpůsoben širšímu čtenářskému publiku. Přesto jde o fundovanou sumarizaci a přehled zcela aktuálních poznatků archeologického studia evropsky významné metropole,“ říká Ivana Boháčová z archeologického ústavu, která byla hlavní řešitelkou projektu.

Předávat informace a zajímavosti dál

Kromě konkrétních informací o výsledcích výzkumů zde čtenáři najdou také medailonky s obecnými tématy, jako je vývoj opevnění, středověké stavitelství, pohřbívání nebo každodennost. Právě tyto poznatky jsou podle archeologů jedním z nejcennějších výsledků soustavného studia archeologických pramenů. Jaroslav Podliska z Národního památkového ústavu ÚOP Praha považuje za důležité také to, že se archeologové mohou touto cestou podělit o získané znalosti se širokou veřejností: „Byl bych rád, kdyby publikace ukázala i na to, že archeologie není jenom věda, ale také poučení a služba ve veřejném zájmu, protože získané znalosti můžeme prostřednictvím dnešních moderních technologií šířit mezi veřejnost. S projektem je totiž mimo tištěného průvodce svázaný ještě webový portál Praha archeologická.“

Právě Podliska vedl před lety zjišťovací výzkum na Karlově náměstí, který přesně lokalizoval zaniklou gotickou kapli Božího těla, památku z  doby Karla IV., o níž se v průvodci dočtete další zajímavosti. S Karlovým náměstím navíc zůstává propojen i v současnosti. V rámci chystaného projektu jeho revitalizace (psali jsme o něm v článku Soutěž na revitalizaci Karlova náměstí zná finalisty, jsou mezi nimi týmy z Česka i zahraničí) totiž zprostředkovává podstatné informace z archeologického prostředí architektonickým týmům, které se účastní soutěže na budoucí podobu náměstí.

Kateřina Semrádová

 

Ivana Boháčová – Jaroslav Podliska a kol.: Průvodce pražskou archeologií. Památky známé, neznámé i skryté. Praha 2017

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl