ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus The Flow Building rostoucí na pražském Václavském náměstí je odkazem na slávu české architektury

The Flow Building rostoucí na pražském Václavském náměstí je odkazem na slávu české architektury

The Flow Building rostoucí na pražském Václavském náměstí je odkazem na slávu české architektury
Autor: Best Communications Popisek: The Flow Building, vizualizace

Budova, která od loňského roku roste na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy, ponese název The Flow Building. Developer Flow East dosud označoval objekt jako Květinový dům, ale jelikož cílem společnosti bylo zachytit v budově „ducha nepřetržitého koloběhu města, jeho flow”, změnila název. TV Architect přináší exkluzivní rozhovor s Jamesem Woolfem, generálním ředitelem společnosti Flow East.

Představte našim čtenářům budovu The Flow Building.

The Flow Building je vlajkový developerský projekt společnosti Flow East, který vyrůstá na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice od poloviny roku 2018. Jedná se o multifunkční budovu, jež nabídne takřka 15 000 metrů čtverečních kancelářských prostor třídy A a 6 000 metrů čtverečních vysoce kvalitních maloobchodních prostor.

Budova bude mít tři podzemní a devět nadzemních podlaží, krom tří pater určených pro retail a sedmi pater sloužících ke zřízení prvotřídních, energeticky efektivních a udržitelných kanceláří poskytne také dvě podlaží parkingu – se 129 místy k stání včetně 50 vyhrazených pro nabíjení elektromobilů.

Jedná se o víceúčelový projekt kombinující design 21. století s nejmodernějšími technologiemi – a zároveň respektující architektonický charakter místa, kde je situován: v srdci historického obchodního centra staré Prahy.

Co je cílem budovy The Flow Building?

Budova má za cíl poskytnout kancelářské a maloobchodní prostory odpovídající nejvyšším technologickým i environmentálním standardům – a zároveň se stát ikonickým objektem na mapě pražské architektury, který bude po následující staletí určovat charakter Václavského náměstí.

Václavské náměstí je samo o sobě nejlepší lokalitou pro komerční nemovitosti – vyznačuje se skvělou dopravní dostupností, úrovní služeb i občanské vybavenosti. Zaměstnancům nájemců prostor The Flow Building její centrální poloha ušetří při dojíždění do práce nemálo času – což může být při dnešní situaci trhu práce pro firmy velkou konkurenční výhodou.  

Zároveň jsme přesvědčeni o tom, že nová The Flow Building napomůže celkové, tolik potřebné obnově Václavského náměstí a jeho proměně v příjemné, přátelské a živé centrum města.

Čím je inspirovaný vzhled této rohové budovy? Odkazuje nějak k Praze nebo k historii Václavského náměstí?

Inspirací, které design budovy podle návrhu studia Chapman Taylor ovlivnily, bylo více: Chtěli jsme budovu veskrze moderní, ale zároveň odkazující na bohatou tradici a slávu české – a pražské architektury. Budova zaujímá čelní pozici na rohu Václavského náměstí a Opletalovy, pro její architekturu jsou typické čisté linie a fasádu zdobí vertikální prvky.

The Flow Building ale rovněž využívá architektonického jazyka budov ze svého blízkého okolí: Většina exteriérových prvků bude bílá, stejně tak je světlý na fasádě použitý kámen – spišský travertin. Ten je aplikován i na sousedním Hotelu Jalta, tím pádem The Flow Building plynule vizuálně naváže na stávající zástavbu. Na fasádě lze najít dále prvky inspirované secesí, jež je v zástavbě Václavského náměstí a přilehlého centra Prahy četně reprezentována.

Proč byl zvolen název The Flow Building?

Samozřejmě je zde přímá souvislost s názvem společnosti Flow East jako takové. Vedle toho jsou zde ale další motivy, jež za pojmenováním stojí: Praha se etablovala jako významné mezinárodní centrum obchodu, inovací, vzdělání a kultury. Naším úmyslem bylo v designu i účelnosti The Flow Building zachytit ducha nepřetržitého koloběhu města, jeho „flow“.  Proto tedy tento název, který podle nás toto vše výstižně postihuje.

Čím se budova liší od ostatních budov svého druhu?

The Flow Building je po dlouhé době první moderní stavbou, která na Václavském náměstí vyroste „od základů“. Jedná se o projekt, který je unikátní svým designem – jak již bylo popsáno v předchozích odpovědích – i skutečně výjimečnou mírou šetrnosti nakládání s energiemi. Udržitelná řešení, která jsme v domě uplatnili, odpovídají mezinárodnímu standardu certifikace BREEAM na úrovni Excellent – a toto hodnocení chceme pro budovu po jejím dokončení také získat.

Jak bude budova členěna uvnitř?

Budova je navržena tak, aby její prostory nabízely nájemcům nejvyšší možnou flexibilitu, kanceláře lze vybavit v několika typech rozvržení podle přání nájemce. Za zmínku stojí také velkorysost půdorysu jednotlivých pater umožňující pronajmout jednomu nájemci až 2 500 metrů čtverečních. V interiérech je kladen důraz na dostatek denního světla a systém pro regulaci vnitřního klimatu tak, aby bylo pracovní prostředí vždy maximálně příjemné. Hrdí jsme i na to, jakými panoramatickými výhledy se The Flow Building pyšní: ze střešních dvouúrovňových teras bude vidět na Národní muzeum i na Pražský hrad.

Jaké moderní technologie budova obsahuje?

Mezi technologiemi, jež The Flow Building využije, můžeme zmínit nejmodernější VRV tepelná čerpadla pro vytápění a chlazení (kterými je vybavena např. i nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT v Praze), kvalitní trojité zasklení snižující vnitřní tepelné zisky v létě a tepelné ztráty v zimě, inteligentní venkovní žaluzie, energeticky úsporné výtahy s rekuperací a systémem DSC (Destination Control System) či inteligentní energeticky úsporné LED osvětlení.

Jaké jsou na její stavbu reakce?

Stavba probíhá podle plánu a bez komplikací, předpokládáme tedy, že bude dokončena ve stanoveném termínu, v roce 2020. Věříme, že benefity, které po svém otevření přinese, ocení jak její nájemci, tak všichni rezidenti i návštěvníci Václavského náměstí.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl