ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus T-Power na dalším pražském veletrhu. Přinesl žhavé novinky v oblasti solárních tašek

T-Power na dalším pražském veletrhu. Přinesl žhavé novinky v oblasti solárních tašek

T-Power na dalším pražském veletrhu. Přinesl žhavé novinky v oblasti solárních tašek
12. 2. 2019 / Autor: t-power.cz Popisek: Solární tašky od T-Power

Veletrhy FOR WOOD a FOR PASIV se letos jako obvykle konaly v pražských Letňanech. Výstaviště PVA EXPO Praha hostilo akci od čtvrtka 7. února do soboty 9. února a jedním z vystavovatelů byl i pan Miloslav Čermák a jeho společnost T-Power, o níž TV Architect již několikrát psala. Na letošním veletrhu proběhla prezentace novinek společnosti a v exkluzivním rozhovoru se seznámíte i s filosofií a dalšími činnostmi společnosti. 

Jakou novinku prezentujete na dnešním veletrhu?

Prezentujeme zde zcela nové solární tašky SQ SZ Tegalit.

Pokud u nás zákazník bude chtít střechu, bude stát před volbou. Buďto si nechá udělat celou střechu ze solárních tašek, i když tak bude výkonem solární střechy hodně nad jeho požadovaným výkonem a nerozumně tím investuje nad rámec, než by musel, nebo se část námi instalované střechy napojí na jinou, klasickou komerční krytinu.

Uvažovali jsme proto o něčem, co by sloužilo jako kompromis mezi jednotlivými řešeními, a přišli jsme na to, že společnost Bramac vyrábí betonové tašky Tegalit, a my jsme přímo k těmto betonovým taškám Tegalit vyrobili plně funkční solární tašky SolteQ, které se přímo začlení do střešního pláště mezi klasické betonové tašky. Zákazník si tak koupí klasickou komerční krytinu a my mu dle energetického požadavku vsadíme tuhle naši novou střešní solární krytinu na jeho střechu. Výsledkem je čistá, celistvá střecha, kde laik nepozná, která taška je solární a která je betonová. Střecha, která je ekonomicky přijatelná a plně funkční. Je to jediná střecha, která si na sebe sama vydělá.

Ty vzory, které vidíme, to jsou vzory vytvořené pro komfort zákazníků?

Přesně tak. Ten vzor, který vidíme dole, se nazývá SQ SZ black plus a je velmi elegantní. Pod ním vidíme původní střešní krytinu a je evidentní, že estetická stránka věci není zanedbatelná. Solární taška není vůbec vidět a plně splývá s okolními betonovými taškami.

U solární tašky SQ SZ Black a Black+ nabízíme zákazníkovi speciální provedení jeho střechy, kdy proužky spojující jednotlivé vrstvy křemíku jsou v základním provedení z cínu, který slouží jako vodič. My ale umíme vyrobit tyto spoje i ze zlata, to je totiž lepší vodič než cín. Zákazník si tak může říci, že má skutečnou „zlatou střechu“. Varianta se zlatem se nechá kdykoliv rozšířit a zákazník tak svou střechu může používat jako investici pro horší časy. V případě, že se použije solární taška Black +, není použití zlata vůbec vidět.

Jaké jsou barevné možnosti?

Máme možnost vybrat si ze sedmi základních klasických barevných odstínů. Dále si lze vybrat z pětadvaceti barevných kombinací podle toho, zda mají naše solární krytiny přijít na střechu, nebo na fasádu. Při volbě barvy střešní krytiny je třeba počítat s tím, že světlá barva vyrábí méně energie než tmavá.

Je možné z energie, kterou vyrobím na střeše svého domu, dotovat i jiné budovy (garáž, altán)?

Pokud budu dotovat budovy na svém pozemku a v mém vlastnictví, je to v pořádku. Dotovat budovy mimo můj pozemek zatím legislativa neumožňuje.

Je možné odpojit jednu z baterií, odvézt si ji na chalupu a připojit chalupu na úsporu energie?

To je možné, ale vzhledem k váze a velikosti baterií je to obtížně proveditelné. Na rodinný dům je průměrný výkon baterie mezi šestnácti až dvaceti kWh. To je denní režim, kdy máme přes den výrobu fotovoltaiky, nabíjení solárních tašek, mezitím se baterie nabíjí. Baterie se svou potřebou v domácnosti nastupuje až při západu slunce.

Už jsme se zmínili i o tom, že dokážete vybavit solárními taškami i fasádu domu…

To je pravda. Shodou okolností se u nás v Prachaticích chystáme vytvořit nový showroom, který bude hodně jiný. Bude kladen velký důraz na ekologii a čisté prostředí. Bude tam kompletně solární fasáda, která bude tento dům celý napájet, bude v energeticky-efektivním standardu, dokáže zpracovávat odpadní vody, bude je čistit, bude napájen vlastní energií a bude inteligentně řízen. Celý dům dáme k dispozici pro on-line data měření spotřeby, úspor a chování domu v jednotlivých ročních obdobích. Sám si tak řekne, zda potřebuje chladit, topit, čistit vodu nebo nabíjet baterii. S jeho výstavbou plánujeme začít již v tomto roce.

Nedávno jsme seděli v Německu ve výrobním závodě SolteQředitelem panem Bayerem nad plány našeho budoucího showroomu a bavili jsme se o jeho ekologickém provedení a technických vychytávkách tohoto projektu. Napadla mne taková věc. Plány již kompletně zahrnují celou fasádu ze solárních tašek SolteQ, ale my si dokážeme pohrát i s barevností a probarvením fotovoltaického krystalu, a tak jsme se domluvili, že nám SolteQ u příležitosti výroby této fasády přímo do struktury plochy vyrobí velké logo T-Power a logo SolteQ. Kde jinde bychom měli ukázat, co vše je s naší fasádou možné udělat, než na našem novém Showroomu?

Chystáte tento rok ještě nějakou akci, o které bychom měli vědět?

Letos to bude určitě nové bateriové úložiště. To budeme spouštět na český trh na přelomu března a dubna letošního roku. Toto bateriové úložiště bude jedinečné v tom, že zákazník obdrží kompletní zařízení na přeměnu energie, kterou vyrobí jeho střecha, a přímo bude mít možnost v jednom zařízení tuto energii uchovat ne později nebo ji zpracovat. Zákazník bude mít výhodu, že bude mít vše v jednom a toto bateriové úložiště bude škálovatelné. To znamená, že výměnou jedné součástky v hodnotě pár korun bude mít zcela jiné parametry k dispozici. Nebo výměnou jednoho „šuplíku“ získá větší bateriové úložiště.

Uvnitř tohoto zařízení je kvalitní třífázový asymetrický střídač, který dokáže uspokojit každou jednotlivou fázi zvlášť, dodat energii ve 100 % právě tam, kde je potřeba. Kdyby došlo na nějaký výkyv v odběru v domácnosti, podniku nebo budově a jedna fáze bude potřebovat vyšší výkon, tenhle střídač je schopen poskytnout až sto procent energie na tuto fázi. To dnes žádný jiný střídač neumí. Navíc použité baterie uvnitř tohoto zařízení mají označení 3C a to znamená, že dokážou okamžitě poskytnout výkon až 100 A na danou fázi, tedy pětkrát více okamžitého výkonu, než jaký poskytují běžně používané domácí baterie, které se používají na trhu. Tato naše baterie je vhodná do domácností, kde se nemusí omezovat při výpadku distribuční sítě ve spotřebě, na kterou jsou zvyklí, tyto baterie umí samy o sobě spolehlivě svou energií ohřát i velkou saunu.

Tato baterie je vhodná také do velkých firem a provozů, kde jsme s její pomocí schopni ušetřit zákazníkovi finanční prostředky tím, že tato baterie bude sloužit jako špičkovací stanice, kdy zákazník platí distribuční společnosti velké peníze za rezervovaný příkon. Tím, že zákazníkovi dodáme tuto baterii a naučíme jí správně pracovat, nebude již muset platit distribuční firmě tolik za rezervovaný příkon a bude si moci tuto hodnotu snížit, čímž ušetří. Není žádným překvapením, když zákazníci dosahují úspor v tomto řešení třeba milion korun a více za rok. Zároveň se tato baterie dá použít do velkých výrobních hal, kde nejsou žádoucí výkyvy energie, kde pracují na CNC strojích a každý takový výpadek ze strany DS znamená i mnohamilionové ztráty v provozu a mnoho vyrobených anomálií a vadných kusů. Tato baterie dokáže v řádech M/s zareagovat a nahradit tak plně DS, čímž se zamezí ztrátám ve výrobě. 

Co je také podstatné, naše firma bude těmto bateriím poskytovat doživotní servis.

Čím je to dané?

Je to dané samotnou filosofií naší firmy. Staráme se o zákazníka od začátku, kdy nás osloví, přijde k nám s tím, že by chtěl využít našich služeb. Ta spolupráce pak ale nekončí, protože k čemukoliv nás později zákazníci potřebují, tak jsme jim k dispozici, ať je to konzultace, nebo nějaká další instalace. Naše produkty jsou navrženy a vyrobeny tak, aby co nejvíce našemu zákazníkovi pomohly a aby z daného produktu využily všechno.

Tohle se bude odehrávat v Čechách. Chystáte něco i na Slovensku?

Na Slovensku připravujeme starší čtyřicetipatrový hotel, který je těsně před rekonstrukcí. Majitel nemovitosti nás oslovil s tím, že by chtěl mít na domě naši solární fasádu. Budeme tam dodávat kompletní solární fasádu, na konci naší práce bude budova z větší části soběstačná.

nyv    

Psali jsme také:

Pasivní domy v Česku jsou stále spíše výjimkou

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl