ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady U jednoho stolu Stavba špičkového koncertního sálu Vltavské filharmonie v pražských Holešovicích získává reálné obrysy

Stavba špičkového koncertního sálu Vltavské filharmonie v pražských Holešovicích získává reálné obrysy

Stavba špičkového koncertního sálu Vltavské filharmonie v pražských Holešovicích získává reálné obrysy
18. 2. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: IPR

Pražští radní odsouhlasili pokračování projektu výstavby sálu filharmonie. Vycházeli při tom ze studie využitelnosti od mezinárodního konsorcia firem, které vede proslulý ateliér Henning Larsen a jehož dalšími členy jsou konzultantské firmy AEA a Buro Happold. O projektu bude ještě jednat Zastupitelstvo hlavního města Prahy. Pokud projekt dostane zelenou, začne se připravovat mezinárodní architektonická soutěž. Té by měla předcházet ještě podrobnější analýza financování provozu filharmonie.

Podle odborníků z Henning Larsen je vybraná lokalita na břehu Vltavy v pražských Holešovicích vhodným místem pro stavbu. Jejich analýza také popsala a doporučila konkrétní parametry koncertního sálu a celé budovy filharmonie, jeho zapojení do kulturní mapy města, využití jednotlivých prostor i výši investice, možnosti provozování a ekonomiku jeho fungování. Experti projekt srovnávali s nedávno postavenými světovými koncertními sály.

„Praha není jen skanzen, který pouze čerpá ze své bohaté historie. Nové projekty jsou pro udržitelný rozvoj města nezbytné. Naše město potřebuje i moderní architekturu, pomocí které naše generace s velkou pokorou doplní dílo našich předků. Teď jsme opět o krok blíž k vybudování nového koncertního sálu Vltavské filharmonie a já se těším se na jeho výslednou podobu,” uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Budova Vltavské filharmonie by měla mít celkem tři sály: hlavní - koncertní pro 1 800 diváků, malý sál pro komorní hudbu s kapacitou 500 míst a multifunkční pro ostatní žánry a typy akcí s kapacitou až 700 míst.

„Udělali jsme důležité rozhodnutí pro vznik nového koncertního sálu, který se stane impulsem pro zahájení tolik potřebné proměny zanedbaného území Bubny-Zátory a vznik moderního městského centra na levém břehu Vltavy. Naší ambicí je získat novou architektonickou dominantu Prahy a oživit kulturní život v metropoli. Předpokládané zahájení stavby v roce 2027 je samozřejmě podmíněno dalšími schvalovacími procesy,“ konstatoval 1. náměstek primátora Petr Hlaváček.

Prostor by se měl stát každodenně využívaným centrem kulturního života v Praze. Počítá se i s využitím venkovního veřejného prostranství pro kulturní program. Filharmonie podle odhadů přiláká ročně přes 600 tisíc návštěvníků, venkovní a přilehlé prostory pak dalších celkem až 1,2 milionu.

Architektonicky výrazný objekt filharmonie postavený co nejblíže Vltavě má ambici nastartovat revitalizaci území Bubny-Zátory a celé Prahy 7. Propojení objektu s Vltavou a bezbariérový přístup k řece jsou naprostou prioritou. Ovlivní mimo jiné finální design budovy a výhled na další pražská panoramata.

„Můj dědeček byl dirigentem FOK, ale nejen proto jsem rád, že nová významná kulturní stavba najde svůj domov v Praze 7. Její umístění podpoří zásadní proměnu města v okolí stanice metra Vltavská a umožní zhodnocení veřejného prostoru, otevření dalšího východu z metra a propojení Bubnů s nábřežím i budoucí náplavkou přímo u řeky. Nová Vltavská filharmonie bude díky dobrému napojení na metro, tramvaje i vlak skvěle dostupná pro Pražany i návštěvníky odjinud. Těším se i na kultivaci naší části Prahy i na plánované využití budovy filharmonie pro další hudební aktivity pro veřejnost, jako jsou akce pro školy, knihovna hudebnin, nebo naše ZUŠ,“ řekl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Náklady na samotnou stavbu experti odhadují na cca 5,3 miliardy korun. Investorem má být město, případně město ve spolupráci se státem nebo i soukromým sektorem. Odborníci doporučují, aby vlastníkem filharmonie bylo město a provozovalo ji prostřednictvím jím ovládané společnosti.

„Praha má šanci získat novou architektonickou dominantu se špičkovým koncertním sálem, který nabídne jedinečný hudební zážitek. Město se díky tomu přiblíží významným světovým hudebním metropolím,“ uvedl vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer.

Podle předběžného časového harmonogramu by mohla být stavba Vltavské filharmonie zahájena v roce 2027. Dokončení budovy je předpokládáno na rok 2031.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl