ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Studenti navrhovali bydlení, soutěžili o stáž u Josefa Pleskota

Studenti navrhovali bydlení, soutěžili o stáž u Josefa Pleskota

Studenti navrhovali bydlení, soutěžili o stáž u Josefa Pleskota
8. 3. 2018 / Autor: Central Group

V pražském Centru architektury a městského plánování CAMP proběhlo 27.2.2018 vyhlášení výsledků již desátého ročníku soutěže, v níž mladí tvůrci prezentovali své vize residenční architektury. Soutěžilo se v kategorii Kreativní a inovativní bydlení a v kategorii Praktické a efektivní bydlení. Vítězové soutěže byli odměněni nejen finančně, ale i stáží u architekta Josefa Pleskota. Tato stáž může výrazně posunout jejich kariéru i talent.

Do desátého ročníku mladí tvůrci přihlásili celkem čtyřicet sedm návrhů, ze kterých dvacet čtyři porota hodnotila v kategorii Kreativní a inovativní bydlení a dvacet tři návrhů se o ceny utkalo v kategorii Praktické a efektivní bydlení. Vítěz každé kategorie získal odměnu ve výši sto tisíc korun, studenti na druhých místech padesát tisíc korun a třetí místa pak obdržela dvacet pět tisíc korun. Stáž v ateliéru Josefa Pleskota pak získali oba vítězové a jako zvláštní cenu Sdružení pro architekturu a rozvoj další účastník, kterého si Josef Pleskot sám vybral.

Zvučná jména v porotě

Porotě předsedal historik architektury Zdeněk Lukeš, jehož překvapila absence více avantgardních návrhů. „Je vidět, že současní studenti jsou v určitých kleštích, protože na jedné straně po nich chceme, aby navrhli dům, ve kterém se dá bydlet. A na straně druhé chceme, aby se více odvázali a aby nedělali jen něco konvenčního, ale vymysleli něco originálního,“ podělil se o své dojmy ze soutěže Lukeš.

Mezi porotci jednomyslně převažoval názor, že pořádání architektonických soutěží je nejen pro studenty velmi podstatné. „Je skvělé, že u nás taková příležitost pro studenty vůbec existuje, tedy že se studenti a později architekti účastní soutěží, protože to je pro ně do budoucna naprosto zásadní věc,“ uvedl k pořádání soutěže architekt a herec David Vávra.

Jeho slova potvrzuje i Ondřej Chybík, vítěz jednoho z přechozích ročníků architektonického klání, který je nyní úspěšným architektem a který letos zároveň posuzoval došlé návrhy. „Když jsem před sedmi lety vyhrál soutěž Central Group, byl to pro mě obrovský impuls a potvrzení, že soutěžení má smysl. To se potvrzuje nyní, kdy naše kancelář má devadesát procent zakázek právě z vyhraných soutěží,“ řekl Chybík.

Porotu překvapil především originální přístup při zpracování soutěžních návrhů. „Viděli jsme hodně velké rozdíly v přístupu studentů, a nejen mě zaujaly zejména ty projekty, které se zabývaly nějakým komplexním problémem a ten problém pojmenovaly. Je vidět, že si studenti uvědomují, že životní či profesní realita není vůbec snadná. Vědí, že se musí vyrovnat s celou řadou různých kompromisů,“ doplnil další z členů poroty Adam Gebrian.

Výsledky soutěže

Mladí architekti se umístili takto: V kategorii Praktické a efektivní bydlení obsadil první místo Václav Ulč z Fakulty architektury ČVUT s projektem „Bydlení Břevnov“. Druhé místo patří Martinu Holbovi z Akademie výtvarných umění v Praze za projekt „Domy Úštěk“. Na třetím místě se umístil Adam Novotník z Fakulty architektury ČVUT s projektem „Prolínání Úvaly“.

Kategorie Kreativní a inovativní bydlení pak představila tyto mladé tvůrce: První místo obsadila dvojice Anna Svobodová a Ondřej Blaha z Akademie výtvarných umění v Praze s projektem „Domovní blok Karlín“. Druhé místo vybojovala Nikola Macháčová z Fakulty architektury ČVUT s projektem „Udržitelný cohousing pro segregované sociální skupiny“. Třetí místo náleží Martinu Petříkovi z Fakulty architektury ČVUT a z Akademie výtvarných umění v Praze za projekt „Creative housing Slovan“.

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl