ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Slovenský projekt Klingerka získal stavební povolení, stane se novou dominantou projektu

Slovenský projekt Klingerka získal stavební povolení, stane se novou dominantou projektu

Slovenský projekt Klingerka získal stavební povolení, stane se novou dominantou projektu
14. 2. 2019 / Autor: J&T Real Estate Popisek: Klingerka - vizualizace

Rezidenčně-administrativní komplex Klingerka získal stavební povolení. Informuje o tom developer J & T Real Estate, který v bratislavském Ružinově postaví pětatřicetipatrový věžák s byty a nižší budovu s deseti tisíci čtverečními metry administrativní plochy.

Klingerka vznikne v Ružinově mezi ulicemi Prístavná, Plátenícka, Valchárska a Súkennícka. Jde o část území bývalé chemické továrny Gumon.

Původně se v lokalitě plánoval jiný projekt, kde trojice investorů zamýšlela až pětačtyřicetipodlažní věž. JTRE koupil pozemky o rozloze zhruba 1,5 hektaru na podzim 2015 a rezidenční část nakonec naplánoval do výšky třiceti šesti nadzemních podlaží.

Ochranná stěna

Developer aktuálně informuje, že Klingerka po získání stavebního povolení postupuje k samotné realizaci. Výstavba by měla začít podle JTRE o několik měsíců, přesný termín zatím firma neuvádí. Dokončit musí ještě vyčištění území, s nímž již začala před měsíci.

JTRE už má za sebou i představení projektu obyvatelům dotčeného území. Sousedům developer přislíbil opatření ke zmírnění dopadu výstavby na komfort jejich bydlení. Například zařízení staveniště, které sestává z několika na sobě položených kontejnerů, bude tvořit stěnu orientovanou tak, aby chránila rodinnou zástavbu před hlukem a prachem.

Požadavky místních splnili

„Abychom eliminovali pohyb stavebních mechanismů po silničních komunikacích, budou tyto vcházet nejkratší možnou cestou na staveniště a rovněž z něj vycházet,“ vysvětlil Peter Medlov, projektový manažer JTRE.

Developer tvrdí, že chce, aby stavba co nejméně zatěžovala místní komunitu. „Požadavky našich sousedů jsme obratem splnili a zřídili jsme i speciální e-mailovou adresu, na kterou mohou stále zasílat své postřehy a podněty,“ podotkl Medlov.

Koncept dvou budov

Ambicí developera je, aby Klingerka v lokalitě rozvíjela a doplňovala současné Centrum. „Klingerka zhodnotí pozemek tak, aby byl zohledněn urbanistický kontext připravovaného rozvoje nové městské struktury,“ tvrdil JTRE v minulosti.

Projekt je navržen jako koncept dvou budov – bytové věže a administrativního objektu, které propojuje parkovací dům s pěti sty osmdesáti místy se zelenou střechou. Dalších sto stání je plánovaných na terénu. Součástí budov je občanská vybavenost, v parteru vzniknou obchodní prostory.

Odkaz na historii zdejšího továrnictví

Bytový věžák bude mít třicet pět pater, developer v něm naplánoval tři sta osmdesát dvou- až čtyřpokojových bytů. Fasáda budovy bude odkazem na historii zpracování juty v někdejší továrně.

Podle webu projektu je momentálně prodaných zhruba osmdesát procent bytů, volných tak zůstává přibližně sedmdesát jednotek. Některé byty jsou předrezervované.

Byty v Klingerce dal JTRE do prodeje ve výraznějším předstihu, prodej šedesáti pěti procent jednotek hlásil už loni na jaře. V té době je developer nabízel v ceně od dvou tisíc dvě stě po tři tisíce dvě stě eur za metr čtvereční. Momentálně se už ceny pohybují výrazně výše – od částek těsně pod tři tisíce eur po zhruba tři tisíce sedm set eur za metr čtvereční. 

Ceny bytů a rozloha

V aktuální nabídce je nejlevnější volný dvoupokojový byt v dvacátém druhém patře o rozloze 56,7 metrů čtverečních a exteriérem a balkonem majícím téměř pět čtverečních metrů, který stojí sto devadesát pět tisíc čtyři sta osmdesát devět eur. Volné jsou ještě dva byty v nejvyšším třicátém pátém patře, jde o čtyřpokojové jednotky o rozloze přesahující sto padesát metrů čtverečních, kde dalších šedesát jedna metrů připadá na terasu. Ceny jsou šest set devadesát jedna tisíc osm set, respektive šest set třicet osm tisíc šest set čtyřicet eur.

V ceně bytu je zahrnut i sklep. Zvýšení cen v projektu je vidět i na cenách parkovacích míst – vnitřní se momentálně prodává za dvacet pět tisíc dvě stě eur, vnější vychází na šestnáct tisíc osm set eur.

Nová dominanta

Součástí Klingerky bude i zmiňovaná kancelářská budova umístěná hlouběji v areálu. Ta přinese na jedenácti patrech deset tisíc čtverečních metrů pronajímatelné plochy.

Centrálním veřejným prostorem celé zóny bude park o rozloze přes čtyři tisícovky čtverečních metrů, který bude sloužit původním i novým obyvatelům takzvané Klingerové kolonie. Nabídnout má i hřiště a sportoviště.

Rezidenční věž v Klingerce bude dominantou celého projektu, vyroste do výšky sto patnáct metrů. Mírně tak přeroste dvojčata Panaroma City, které JTRE postavil do výšky sto dvanáct metrů.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl