ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Rodinné domy, historické památky i průmyslové stavby. Který projekt získá ocenění Stavba roku Plzeňského kraje?

Rodinné domy, historické památky i průmyslové stavby. Který projekt získá ocenění Stavba roku Plzeňského kraje?

Rodinné domy, historické památky i průmyslové stavby. Který projekt získá ocenění Stavba roku Plzeňského kraje?
23. 8. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 je nominováno 21 staveb. Z nich odborná porota vybere vítěze. Rozhodovat o udělení jedné z cen bude letos opět také veřejnost. Jubilejní 20. ročník soutěže vyvrcholí slavnostním vyhlášením vítězů 7. září 2023. Na seznamu je také mnoho staveb, o kterých jsme vás v minulosti informovali. Pojďte se s námi podívat na ty nejlepší stavby.

Cílem soutěže Stavba roku Plzeňského je seznámit veřejnost i odborníky s úrovní stavitelství a architektury Plzeňského kraje a podpořit kvalitní komplexní realizace, od architektonického pojetí až po řemeslný detail.

Soutěžit o titul mohou projekty uvedené do provozu nebo zkolaudované v období od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2022 a realizovaná na území Plzeňského kraje. Ceny se udělují v několika kategoriích, a to: 

  • Titul Stavba roku Plzeňského kraje
  • Cena poroty
  • Cena hejtmana Plzeňského kraje
  • Cena primátora města Plzně
  • Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR
  • Cena Svazu podnikatelů ve stavebnictví
  • Cena veřejnosti

Veřejnost může hlasovat do 27. srpna na online mapě Stavby roku Plzeňského kraje. Ta krom aktuálních soutěžních děl představuje všechny oceněné stavby od roku 2016.

O titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 pak soutěží stavby v soutěžních kategoriích: Novostavby, Rekonstrukce, Stavby pro bydlení, Dopravní a inženýrské stavby, Průmyslové stavby, Sportovní a volnočasové stavby a Veřejná prostranství. 

O některých z nominovaných jsme vás v minulosti již informovali. Například v kategorii Rekonstrukce budov najdeme Semlerovu rezidenci, obnovu Velké synagogy a Rabínského domu v Plzni či TechTower v Plzni na Světovaru. V kategorii Stavby pro bydlení jsme vás informovali například o Rezidenci Hradišťská v Plzni na Slovanech či dvou realizacích architekta Lukáše Janouta, jedná se o Rodinný dům Bručná a Rodinný dům U lesa.

Semlerova rezidence v Plzni na Klatovské

Po téměř desetileté rekonstrukci Západočeská galerie v Plzni otevřela loni v září Semlerovu rezidenci, nejvýznamnější a nejrozsáhlejší realizaci dle konceptu Adolfa Loose v Plzni. Bytový dům rodiny Oskara a Jany Semlerových s interiérem jejich bytu patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě.Byt nemá klasická podlaží, je vestavěn do poloviny domu, kde se jednotlivé prostory různých výšek v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly (princip tzv. Raumplanu). O Semlerově rezidenci pro vás chystáme i pořad Skryté poklady architektury s teoretikem Zdeňkem Lukešem. 

Velká synagoga a Rabínský dům v Plzni

Velká synagoga v Plzni je třetí největší stavbou svého druhu v Evropě a pátou na světě. Jedná se o největší synagogu v Česku, která měla údajně pojmout až 2 500 osob. Vystavěna byla v roce 1893  v pseudorománském slohu s maurskými prvky. Také sem jsme zavítali se Zdeňkem Lukešem. Na rekonstruovanou stavbu se můžete podívat v pořadu Skryté poklady architektury, kde se dozvíte i zajímavosti z historie.

TechTower v Plzni na Světovaru

Jedinečný technologický park TechTower za téměř třičtvrtě miliardy korun a prostory o celkové ploše deset tisíc metrů čtverečních se otevřel začátkem roku. Sídlo zde našly inovativní firmy, které mají k dispozici řadu moderních technologií. Prostor také nabízí kancelářské a coworkingové prostory a možnost pořádat různé eventy a konference.

Rezidence Hradišťská

Na plzeňských Slovanech vznikl nový bytový dům s osmi bytovými jednotkami. Stavba zaplnila proluku v Hradišťské ulici. Pětipodlažní nabízí nadstandardní a luxusně řešené interiéry. 

Rodinný dům Bručná

Zajímavý a atypický projekt má na starosti architekt Lukáš Janout. Dům má tak tvar písmene „U“ s tím, že atrium se otevírá směrem k jiho-západu, a poskytuje tak majitelům dostatek soukromí při pobytu v exteriéru. Do atria, kde je umístěno venkovní kryté sezení, je přístup ze všech hlavních obytných místností domu. Interiér skrývá spoustu překvapivých řešení. 

Rodinný dům U lesa

Další realizaci architekta Lukáše Janouta najdeme kousek za Plzní. Cílem byl návrh domu, který by vyzdvihl přednosti pozemku, který se nachází na louce v těsné blízkosti meandru lesa. Vznikly dva objemy domu, které se liší volbou materiálu fasády. Jedna část je bložená prkny ze sibiřského modřínu, druhá je celá kamenná.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Tady chcete žít! Rodinný dům u lesa kombinuje tradice i moderní design.

Kousek za Plzní se na louce v blízkosti lesa nachází menší rodinný dům, který by těžko mohl stát jinde. Stavba dokonale využívá atmosféru místa a přizpůsobuje se jí jak tvarem, tak i zvolenými materiály. Za návrhem stojí architekt Lukáš Janout, který zde vytvořil pro své klienty moderní bydlení.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Dechberoucí vila s atriem v Plzni nabízí majitelům komfort i dostatek soukromí

Rodinný dům Bručná je velmi zajímavý a atypický projekt v Plzni. Objekt vyrostl na pozemku, který je obklopený převážně řadovou zástavbou. Majitelé proto chtěli navrhnout takový dům, který jim poskytne především dostatek soukromí. S tím si bravurně poradil architekt Lukáš Janout, který navrhl přízemní stavbu s atriem, která nabízí jak soukromí, tak možnosti vyhovující aktivnímu životnímu stylu.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
4 m 26 s

Velká synagoga v Plzni

Synagoga nahradila malou původní synagogu ve dvoře domu ve Smetanově ulici 5 (ta je po nedávné rekonstrukci rovněž přístupná). Projekt vypracoval vídeňský architekt Max Fleischer (1841-1845), ale definitivní plány jsou dílem plzeňského stavitle Emanuela Klotze (1844-1908), stavbu provedl Rudolf Štech. Monumentální neorománská trojlodní budova s dvojicí věží v uličním průčelí je dodnes jednou z největších synagog na světě. Dlouho chátrala, ale nyní je po náročné rekonstrukci a vlastní ji plzeňská židovská obec. Zachráněn byl i rabínský dům ve dvoře za synagogou.

Mohlo by vás zajímat

Developerské projekty

Rezidence Hradišťská k prodeji

Na plzeňských Slovanech vzniká nový bytový dům s názvem Rezidence Hradišťská. Stavba plní proluku v Hradišťské ulici. Pětipodlažní dům bude dokončen na jaře 2022. Na své si tady přijdou ti, kteří ocení krátké vzdálenosti - jak do centra města, tak do přírody.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl