ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Díla architektů a designérů Rekonstrukce haly zrealizovaná v rekordním čase využívá střídmé barvy a skládanou dlažbu

Rekonstrukce haly zrealizovaná v rekordním čase využívá střídmé barvy a skládanou dlažbu

Rekonstrukce haly zrealizovaná v rekordním čase využívá střídmé barvy a skládanou dlažbu
14. 8. 2020 / Autor: Romana Landová, TZ. Realizace proběhla v rekordním čase. Foto: build&build

Společnost Build&build s.r.o. byla minulý rok v květnu oslovena pro zpracování projektu a následnou realizaci školícího centra pro firmu AD Technik, která se specializuje na automobilový průmysl. Cílem návrhu bylo v rozmezí několika měsíců vytvořit vzdušný prostor s kvalitními povrchy tak, aby v říjnu mohl být spuštěn zkušební provoz.

Nové prostory vznikly rekonstrukcí stávajících halových prostor. Základním koncepčním přístupem bylo větší otevření vstupní chodby do prostoru samotné školicí haly – tím vznikla charakteristická šikmá linie zkosené stěny sociálního zázemí, která se propisuje do prostoru školicí haly a pokračuje v šikmé linii zkosením pracovně užitného baru v prostoru haly. Toto zešikmení se dále opakuje u nástupní hrany zvýšeného podia, které bylo nutno vytvořit pro zapuštění měřící technologie a zvedacích plošin. Nástup do školicí haly je umocněn použitím velké celoskleněné plochy vstupních dvoukřídlých dveří s nadsvětlíkem. Tím je zajištěno i vhodné vizuální propojení vstupu s kanceláří školitele a samotné haly.

Zajímavý barevný akcent

Ze vstupní chodby je přístupné sociální zázemí, kde je místnost s pisoáry, dvoj-umyvadlo, samostatné wc a úklidová komora. Po vstupu do haly prosklenými dveřmi je po pravici umístěn prostor takzvané „chill“ zóny, baru, kuchyňky, která je výchozím místem pro školitele i pro školící. Je tvořen dlouhou kuchyňskou linkou s mnoha zásuvkami a skříňkami, dřezem a pracovní plochou. Pro školicí je vytvořen zkosený ostrůvek–bar, který je výškově nastavitelný i pro klasické barové posezení. Samotný prostor pro školení je vyhrazen zejména pro technologie a měřící přístroje, pro které byl vyhrazen prostor po obvodu haly.

Hlavním prostorovým prvkem je pracovní pódium, ve kterém bylo nutno připravit technologické otvory, kanálky, propustky a šachty pro umístění požadovaných technologií. Z barevného a materiálového hlediska byl zvolen velmi střídmý koncept, využívající bílou, černou, šedou a červenou barvu. Použitý odstín červené je totiž brandem osazených přístrojů. A právě červenou barvou je akcentována „chill“ zóna – skříňky kuchyňské linky. Celé zázemí je drženo v tónech šedivé podlahy a bílých stěn, ve školicí hale je červená barva použita pro skříňky v zázemí a dotváří spolu s přístroji zajímavý barevný akcent v jinak barevně neutrálním prostoru.

Rychlá realizace zadání

Pro optické snížení celého prostoru haly byla použita tmavě šedá barva pro horní polovinu stěn haly a celý strop. Z použitých materiálů je pro vstupní chodbu využita dlažba v tmavě šedé barvě, na podlaze v hale je použita PVC skládaná dlažba. K povrchu zvýšeného pódia slouží epoxidová stěrka v šedé barvě. Zásadní se ukázala velmi náročná elektroinstalace, řešení osvětlení celého halového prostoru, a v neposlední řadě akustika. Všechny oblasti se podařilo efektivně a rychle vyřešit, jelikož od zadání projektu po předání realizovaného díla uběhlo přibližně 5 měsíců.

Autor fotogalerie: build&build

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2022 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl