ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Radim Passer představil plány své společnosti s brownfieldem Interlov v Praze 11

Radim Passer představil plány své společnosti s brownfieldem Interlov v Praze 11

Radim Passer představil plány své společnosti s brownfieldem Interlov v Praze 11
27. 6. 2019 / Autor: Passerinvest Group a.s. Popisek: Radim Passer v diskusi s účastníky setkání

Radim Passer, zakladatel a CEO společnosti Passerinvest Group demonstroval záměry společnosti s lokalitou bývalé bourárny Interlovu. Udělal to na třetím setkání s veřejností v areálu Interlovu ve středu 19. června. Areál je dnes pouhým torzem místa, kterým bylo dřív. Na místě se nachází porostlé zbytky základů tamějších staveb.

Podrobnosti k současnému záměru vysvětlil architekt projektu Martin Krupauer z A8000 a dopravní řešení doplnil dopravní inženýr Václav Malina. Na akci vystoupili také starosta Prahy 11 Jiří Dohnal a místostarosta Martin Sedeke.

Revitalizace brownfieldu v Praze 11 přinese mimo jiné oživení místa prostřednictvím nového bydlení i relaxace. Vzniknout zde mají také nové pracovní příležitosti. V rámci prezentace proběhl také doprovodný program pro rodiče s dětmi, kteří si společně mohli užít aktivní odpočinek v již upraveném parku v areálu.

Společnost vyvážející zvěř na západ

Interlov byla společnost, která v minulosti prodávala a vyvážela drobnou zvěř do západních zemí. Jednalo se o drobnou zvěř, jako jsou koroptve, zajíci a bažanti. Tehdy myslivci museli povinně odevzdávat své úlovky státu a pro stát to byl slušný byznys, který vynášel relativně dobré zisky. Po Sametové revoluci v roce 1989 byl Interlov zrušen, vznikla nová společnost Interlov Praha, s.r.o a pokračovalo se v zajetých kolejích. Nová společnost však nebyla schopna odolávat konkurenci a po čase zbankrotovala.

„Toto území severozápadně od stanice metra Roztyly je dnes ve velmi neutěšeném stavu s obrovskými zátěžemi, které je nutné odstranit. Původně zde byla rasovna, hospodářský statek, přírodní koupaliště. Na začátku 50. let zde myslivci začali budovat svůj areál Interlov včetně jatek zvěřiny. V šedesátých letech se poblíž začala budovat dálnice D1 a v 70. letech pak metro C. Důsledky stavby jsou zde stále patrné, nachází se tu opuštěné trosky a torza budov, rozrostlé náletové dřeviny a pohyb ve zdevastovaném areálu je nebezpečný. Podstatná část areálu je podle současného územního plánu označována jako „částečně urbanizované rekreační plochy“, ale to je skoro směšné, skutečnost a možnost aktuálního využití je úplně jiná – nulová. Slouží snad jen jako „domov“ lidem bez domova a v horším případě jako útočiště pochybných existencí,“ píše se na webu parlamentnilisty.cz.

Areál je dnes podstatný také z pohledu protipovodňových opatření. Lokalitou protéká Kunratický potok, který byl před lety sveden do trubek. Ve spodní části byla v roce 1980 postavena suchá retenční nádrž, kterou naplňuje dešťová voda z oblasti Jižní Město II. Nádrž chrání spodní tok Kunratického potoka a v případě povodní pojme až 17 000 m3 vody. V roce 2016 byla zrekonstruována, aby se zlepšily její protipovodňové vlastnosti a aby lépe udržovala vodu v krajině.

„Veřejná diskuse nad naším záměrem na obnovení brownfieldu nedaleko metra Roztyly je pro nás jako investoradevelopera důležitá. Naší firemní filozofií je být odpovědní a myslet na rozvoj a budoucnost lokality. Namísto rozpínání Prahy do šířky bychom se měli soustředit na oblasti ve městě, které je třeba znovu urbanizovat. Důležité je naslouchat potřebám a žádostem starousedlíků, ale zároveň musíme myslet v širším měřítku na mladou generaci, která městské části přináší ekonomický zisk a rozvoj. Takováto setkání jsou ideálním prostředkem pro sdílení názorů, zkušeností, ale i sběr podnětů ze strany veřejnosti," uvedl v rámci setkání Radim Passer.

Bydlet, pracovat a relaxovat

Projekt Nové Roztyly je navržen tak, aby poskytl vlastnické i nájemní bydlení, přiměřený počet pracovních míst, ale i místo pro relaxaci, ať v podobě sportovních příležitostí, zelených prostranství, vodních ploch či připravované klubovny v rámci objektu pro novou mateřskou školku. Naše plány zahrnují i další fázi revitalizace námi budovaného parku přiléhajícího k okrajové části Krčského lesa, kde bude nově možné relaxovat a sportovat. Vše je navrženo tak, aby projekt odpovídal nejen stávajícím hygienickým normám, současným technologickým nárokům moderních staveb, či potřebám prostupnosti územní, ale i nárokům na ochranu životního prostředí, to vše s ohledem na trvalou udržitelnost pro několik budoucích generací," dodává Martin Unger, technický ředitel společnosti Passerinvest Group.

První etapou a prvním důležitým krokem bylo vyčištění části kraje Krčského lesa nedaleko stanice metra Roztyly, vedle restaurace Za Větrem. Vznikla zde volnočasová louka s lavičkami, discgolfovým hřištěm a děti z místní základní školy na louce postavily krmelec. Letos byla rekultivována další část. Zde vznikne workoutové hřiště a začali se zde pořádat například pravidelné lekce jógy či běhání, které jsou otevřené široké veřejnosti.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl