ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Projekt století je zase o krok blíž: Bjarke Ingels představil studii Vltavské filharmonie

Projekt století je zase o krok blíž: Bjarke Ingels představil studii Vltavské filharmonie

Projekt století je zase o krok blíž: Bjarke Ingels představil studii Vltavské filharmonie
27. 1. 2024 / Autor: Štěpánka Šulanová

Zakladatel a kreativní ředitel studia BIG Bjarke Ingels představil v Praze aktuální stav studie Vltavské filharmonie. Dánské studio by mělo hotovou architektonickou studii předat již v únoru. Na jejím základě budou moci začít projektové práce, které by měly během tří let vyústit v zahájení samotné stavby.

Ateliér BIG zvítězil se svým návrhem v mezinárodní architektonické soutěži na novou pražskou budovu filharmonie před rokem a půl. Od té doby jeho tým a další desítky odborníků pracují na detailech stavby. Součástí procesu je i práce s připomínkami politiků, veřejnosti či budoucích nájemníků budovy. „Vltavská filharmonie je zkomponována jako meandrující cesta od břehu řeky na střešní terasu. Proudy veřejnosti a pražská belvederová náměstí spojují městský život s hudbou v jejím srdci. Pražské sály jsou stvořené dominanty na pohled, vyladěny pro zvuk, orchestrovány funkčně i pro spojování lidí. Z této rytmické struktury vystupuje symfonie kolonád a balkonů jako platforma pro veřejný život. Expresivní i pragmatická, nová filharmonie se stane klíčovou dominantou Prahy. Od řeky až na střechu,“ popisuje Bjarke Ingels.

Architekti například budovu filharmonie lépe propojili s nábřežím i sousedním Negrelliho viaduktem. „Na dopracování architektonické studie pracovali odborníci z celého světa. Při dopracování reagovali na připomínky soutěžní poroty, ale také širší veřejnosti, která se aktivně zapojila do procesu úpravy návrhu. Ve srovnání s původním návrhem se ve výsledném projektu objeví řádově více zelených ploch a významně posílí i spojení s řekou,” vyjmenovává jen některé změny náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček. „Vltavská filharmonie nebude pouze novým koncertním sálem, stane se především otevřeným kulturním a vzdělávacím centrem, které bude sloužit veřejnosti.”

Mezi nové úpravy patří například úprava hlavního sálu kvůli lepšímu výhledu a kvalitnější akustice. Té se věnuje japonská firmy Nagata Acoustics. Dále pak foyery byly upraveny tak, aby poskytovaly velkorysou plochu a přehledný prostor pro cirkulaci. Došlo i k úpravě multifukčního sálu tak, aby se dosáhlo větší míry všestrannosti a funkčnosti včetně druhého balkonu. Řeší se také školní sál nebo gastroprovozy, především pak střešní bistro s výhledem. To bylo doplněno o mezanin, který umožňuje navýšení kapacit. Ještě bude potřeba dopracovat dopravní řešení v těsné blízkosti velkolepého projektu.

„Podrobná architektonická studie je pro nás zásadním mezníkem. Na jejím základě se totiž budou moci rozběhnout samotné projekční práce a získávání všech potřebných povolení nezbytných pro to, aby se mohlo v roce 2027 začít se samotnou stavbou, která bude špičkovou ukázkou světové architektury a novou ikonou Prahy,” dodává vedoucí projektového týmu Vltavské filharmonie Martin Krupauer, který projekt za hlavní město řídí a jedná jak se studiem BIG, tak i budoucími uživateli Vltavské filharmonie. Její otevření je naplánováno na rok 2032.

Veřejnost se bude moci s novými vizualizacemi, videem s pohledy ze střechy budovy či projektem ve 3D realitě seznámit až do 18. února v CAMPu v rámci výstavy věnované Vltavské filharmonii.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Model fungování Vltavské filharmonie bude mít vliv na financování stavby

Ještě v letošním roce by měl vzniknout model fungování připravované budovy Vltavské filharmonie. Podle něj bude jasnější, na kolik stavba přijde, neboť by měl například ukázat, kdo konkrétně zde bude sídlit, jak bude provoz fungovat či zda město bude muset na provoz zřídit samostatnou organizaci, či společnost.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Generálním projektantem Vltavské filharmonie bude společnost AFRY CZ

Podobu nové pražské koncertní budovy navrhlo dánské studio s názvem Bjarke Ingels Group (BIG). Nyní si přizvalo na pomoc generálního projektanta, kterým bude společnost AFRY CZ. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2027, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl