ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Veřejný sektor Veřejné stavby Přeprava cestujících po Dunaji: Plovoucí stanice, občerstvení a zimní depo

Přeprava cestujících po Dunaji: Plovoucí stanice, občerstvení a zimní depo

Přeprava cestujících po Dunaji: Plovoucí stanice, občerstvení a zimní depo
16. 1. 2019 / Autor: dunaj.gruzphoto.eu/ Linda Stasíková Popisek: Dunaj, Bratislava, ilustrační foto

Pravidelná vodní osobní doprava po Dunaji, Dunajbus mezi Kyselicou, Vojkou na Dunaji, Šamorínem a Bratislavou by měla ročně přepravit asi 1,2 milionu cestujících. Dopravou by měl být využit potenciál Dunaje pro vnitrozemskou vodní dopravu a zároveň se částečně odlehčí přetíženým silničním komunikacím zejména v ranní a odpolední dopravní špičce. Vyplývá to ze zveřejněné dokumentace, která je momentálně v procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

Navrhovatelem projektu je společnost Pro Danubia – Sdružení obcí pro místní dopravu po Dunaji. Dunajbus bude zaměřen zejména na rychlou dopravu obyvatel dojíždějících za prací nebo studiem do Bratislavy.

Plovoucí zastávky s občerstvením

„Na trase navrhované činnosti pro Dunajbus dojde k vybudování nových plovoucích přístavišť, která budou sloužit jako zastávky s přístřeškem (odpočívadlo Bratislava–Devín, odpočívadlo Bratislava–Petržalka, odpočívadlo Vojka nad Dunajem) a část jako zastávky s občerstvením (odpočívadlo Bratislava – River Park a odpočívadlo Bratislava–Eurovea),“ píše se v záměru.

Nově vybudovaná přístaviště budou začleněna ke stávajícím vykládkám v Čunově, Hamuliakově a Šamoríně, čímž vznikne podle předložené dokumentace na Dunaji osm zastávek pro Dunajbus.

Úkryt pro lodě

Přístaviště mají podle sdružení poskytovat vhodné podmínky pro přistávání lodí a pohodlné nastupování a vystupování cestujících plavidel plánované osobní lodní dopravy. Nedaleko od přístaviště v Hamuliakově pak údajně bude zřízeno Depo – zimní přístav, ve kterém se budou nacházet lodě v době nepříznivých povětrnostních a hydrologických podmínek pro plavbu a v době mimo provoz.

Přístaviště budou dle záměru zřízena jako plovoucí pontony. Část přístavišť bude jen ve formě přístřešků a část ve formě uzavřené čekárny s možností občerstvení. Předpokládané zahájení výstavby je v roce 2021 a celkové náklady stavby se očekávají na úrovni zhruba šedesát milionů eur.

Katamarán pro sto cestujících

Stroj použitý pro  Dunajbus bude plavidlo typu katamarán s kapacitou přibližně sto cestujících. „Plavidlo není v současnosti navrženo, jeho ztvárnění bude předmětem dalších projekčních prací, v současnosti jsou definovány základní charakteristiky plánovaného plavidla,“ píše se v předloženém záměru.

Na pravidelném příměstském lodním spojení Šamorín–Bratislava–Šamorín se ročně očekává jeden milion sedmdesát čtyři tisíc šedesát přepravených cestujících. Na trase Bratislava–Devín–Bratislava přepraví ročně sto čtyřicet devět tisíc dvě stě osmdesát cestujících a na spojení Šamorín – Vojka nad Dunajem – Šamorín ročně celkem třicet dva tisíc čtyři sta přepravených.

Plavba například z Hamuliakova do centra Bratislavy by měla trvat přibližně dvacet pět minut. Plánovaná je i výstavba dvou parkovišť. Jedno parkoviště se bude nacházet při přístavišti v Hamuliakově a druhé u přístaviště v Šamoríně.

Ministerstvo dopravy koncem roku 2018 posunulo vpřed přípravu projektu Dunajbus. Resort totiž podepsal smlouvu o nenávratném finančním příspěvku ve výši devadesát dva tisíc dvě stě eur z Operačního programu Integrovaná infrastruktura na studii proveditelnosti, která je nutnou podmínkou realizace projektu. Důležitá studie pro další pokrok projektu má být podle ministerstva hotová v únoru 2019.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl