ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Praha, Brno a Ostrava vezou společně projekty na veletrh MIPIM

Praha, Brno a Ostrava vezou společně projekty na veletrh MIPIM

Praha, Brno a Ostrava vezou společně projekty na veletrh MIPIM
2. 3. 2018 / Autor: Crest Communications / Popisek: Vizualizace projektu Kampus Hybernská

Veletrh nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM patří společně s mnichovským veletrhem Expo Real mezi nejvýznamnější oborové akce v Evropě. Letos se ve francouzském Cannes koná již po devětadvacáté. Tentokrát se brány festivalového paláce v Cannes otevřou v termínu od 13. do 16. března, organizátoři očekávají 24 000 účastníků. Tři největší česká města spojila své síly a na veletrhu se představí společně. Jde o model, který se Praze, Brnu a Ostravě osvědčil už v loňském roce.

Stánek pod značkou Czech Cities bude mít plochu 253 metrů čtverečních a každé město v něm bude prezentovat ty nejzajímavější projekty, jejichž realizace plánují, a na nichž se můžou případní investoři podílet. O významu veletrhu svědčí i přítomnost všech tří primátorů, jejichž města se akce účastní. Kromě Investičních možností bývá MIPIM i místem, kde se diskutuje o celosvětových trendech a jejich dopadech na investiční a realitní trh. Ústředním tématem letošního ročníku tak bude „Mapování světové urbanity“. Podle analýzy OSN totiž naroste světová populace na 8,5 miliard lidí do roku 2030 a 9,7 miliard do roku 2050, přičemž šedesát procent z nich bude žít ve městech, což bude klást na metropole budoucnosti obrovské nároky, např. pokud jde o jejich schopnost reagovat na klimatické změny, strategie investování, architekturu či stavební technologie. 

Neodmyslitelnou součástí akceje každoroční udělování prestižních cen MIPIM AWARDS za nejlepší světové projekty uplynulého roku v jedenácti kategoriích. Jejich slavnostním vyhlášením na galavečeru ve čtvrtek 15. března celý veletrh vyvrcholí.

S čím na MIPIM vycestují česká, moravská a slezská metropole?

Praha: společný projekt města a univerzity v historickém centru

Praha na veletrhu představí společný projekt hlavního města a Univerzity Karlovy – Kampus Hybernská, jehož cílem je propojení širší veřejnosti a kulturních projektů s aktivitami univerzity v prostředí moderní infrastruktury v historickém centru Prahy.

Projekt má dvě fáze, přičemž první (krátkodobá) s názvem „Hybernská ožívá“ od března 2017 cílí na oživení dlouho nevyužitého objektu na adrese Hybernská 4 prostřednictvím vzdělávacích, tvůrčích i kulturních aktivit (festivalů, výstav, debat, přednášek a konferencí). Druhá, ambicióznější fáze předpokládá vybudování moderního komplexu budov pro Univerzitu 21. století. Hlavní město bude rovněž prezentovat projekt Datové platformy, který tvoří základní stavební kámen konceptu Smart City.

Kampus Hybernská

Brno: revitalizace lokality Ponava a budoucí chytrá čtvrť Špitálka

Brno se ve své prezentaci zaměří na nově oživenou lokalitu Ponava, která vždy sloužila volnočasovým a sportovním účelům. Město do této plochy soustředilo realizaci tří sportovišť: fotbalového stadionu s kapacitou přes 30 000 diváků, multifunkční hokejové haly s předpokládanou variabilní kapacitou 12 382 diváků a aquaparku pro cca 2 300 návštěvníků. Lokalita má rovněž potenciál pro novou administrativní a rezidenční výstavbu.  Město hledá partnery a investory, kteří se budou na připravovaných projektech podílet, umožní jejich rychlejší realizaci a vznik této nové městské čtvrti.

Kromě toho chystá Brno na MIPIM také prezentaci projektu budoucí chytré čtvrti Špitálka v centrální části města. Jeho cílem je realizace nové sociálně, ekonomicky a energeticky udržitelné městské čtvrti s využitím ověřených chytrých technologií.

Multifunkční hokejová arena

Ostrava: plochy v historickém centru města i pozemek pro lehký průmysl

Ostrava na MIPIMu investorům nabídne mj. lokality navazující přímo na Masarykovo náměstí, které tvoří původní historické jádro Moravské Ostravy, a plochy v nově vznikající čtvrti Karolina v blízkosti moderního obchodního a administrativního centra.

Ostrava na veletrhu nabídne také vlastní rozvojové území Hrušov o rozloze třicet pět hektarů na okraji města s přímou návazností na dálnici D1, které je určeno pro lehký průmysl a logistiku. Nabídky na investiční záměr v tomto území je možné podávat do 30. dubna tohoto roku. Ostrava má v nabídce také volné pozemky ve Strategické průmyslové zóně Ostrava – Mošnov, které jsou již plně připraveny pro okamžité umístění nových investic v oblasti lehkého průmyslu. Mimo tyto projekty představí Ostrava na veletrhu také kandidaturu Ostravy na titul European Green Capital 2020.

Volné plochy Ostrava

Kateřina Semrádová

Další články na TV Architect:

Veletrh MIPIM 2018 opět ukázal globální trendy, vyhlásil nejlepší stavby světa a dal prostor společné prezentaci českých měst

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl